Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Скандальна одеська «Будова» виконає три проєкти укриттів у Миколаєві

Управління капітального будівництва Миколаївської міської ради замовило послуги інженерного проєктування трьох укриттів у місті. Роботи виконає одеська компанія «Будова», яка фігурує в розслідуванні Національного антикорупційного бюро щодо заволодіння землі громади під забудову.

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір» з посиланням на систему електронних закупівель Prozorro.

Так, миколаївське УКБ планує будувати укриття в Академії дитячої творчості, в гімназії №18 і в гімназії №10. Сукупна сума вартості інженерного проєктування по цих трьох об’єктах складає 3,7 мільйона бюджетних гривень. Проєкти підрядник – колективне підприємство «Будова» – має завершити навесні 2025 року. Відкриті торги управління не проводило.

Компанію «Будова» зареєстрували у 2003 році в Одесі. В цьому місті підприємство збудувало декілька великих житлових кварталів. Власниками компанії значаться жителі Одеси Борис Родін і Дмитро Дімарський.

При цьому «Будова» фігурує в розслідуванні НАБУ, а її власники вже отримали підозри. Серед підозрюваних також посадовці та експосадовці Одеси, включно із мером міста Геннадієм Трухановим. 

Так, за інформацією Центра протидії корупції, мер Геннадій Труханов разом зі спільниками причетний до заволодіння активами територіальної громади Одеси та легалізації незаконних доходів. Загалом у справі 16 підозрюваних, включно з неофіційним «господарем Одеси» Володимиром Галантерником, якого вважають керівником злочинної організації. Він переховується від слідства за кордоном. Останні роки жив у Лондоні.

Також у виділеному із цієї справи провадженні фігурує експрокурор Одеської області Олег Жученко,  який спільно з іншими особами підозрюється у незаконному заволодінні землею територіальної громади Одеси, а також у отриманні від представника компанії-забудовника хабаря у вигляді квартири. Розслідування цієї справи завершили 20 липня 2023 року.

Схема полягала в тому, що землю в Одесі передавались в оренду на тривалі терміни наперед узгодженим забудовникам в обхід конкурсу. За це забудовники передавали квартири, нежитлові приміщення або гроші. Крім того, в ході розслідування встановлені факти легалізації коштів. Експертизи встановили загальний розмір шкоди у 689 млн. грн.

Не зважаючи на цей бекграунд, у 2024 році компанія «Будова» почала отримувати бюджетні підряди в Миколаївській та Донецькій області. Наразі загальна сума угод складає 18,7 мільйона бюджетних гривень. Всі договори «Будова» отримала по неконкурентній процедурі.

Читайте також: Злила окупантам дані про патріотичних херсонців: Експрацівницю поліції судитимуть за держзраду

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини закупівельБільше публікацій Новини закупівель »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір