Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Відновлення під обстрілами: як повертається до життя Чорнобаївка

Чорнобаївка — велике село за 10 кілометрів від Херсона, центр територіальної громади, який до окупації 2022 року налічував близько 10 тисяч мешканців, стала об’єктом мемів про незламність українців. Пробувши, як і Херсон, 8,5 місяців під окупацією росіян, село втратило найбільшу в Європі птахофабрику (росіяни знищили її в перший місяць окупації), Міжнародний аеропорт «Херсон» (його також розбили обстрілами у перші дні окупації) та ще багато об’єктів. «Прилітає» туди і зараз – і село, і Чорнобаївська територіальна громада в цілому страждають від обстрілів. Тому чимало об’єктів закриті від публічного висвітлення. Втім, дещо про Чорнобаївку та відновлення там розповісти можна.

Одразу ж після деокупації Чорнобаївська територіальна громада почала відновлюватись: майже паралельно це відбувалось своїми силами та за підтримки держави. Сьогодні можна побачити, наскільки сильно відрізняється навіть стан траси, яка проходить повз громаду, у грудні 2022 та нині у серпні 2024-го.

Дорога у 2022 році 

Дорога у 2024 році 

Чи не одразу після деокупації експерти разом із Херсонським обласним благодійним фондом «Об’єднання» провели низку глибинних інтерв’ю з представниками органів місцевого самоврядування, військових адміністрацій, ДСНС, громадських організацій, комунальних підприємств трьох територіальних громад – Чорнобаївської, Білозерської та Станіславської, збирали думки населення і виявили низку тих питань, які потребують нагального та стратегічного вирішення. Саме на основі роботи, яку благодійники, експерти та фахівці органів місцевого самоврядування провели разом, розробили низку рекомендацій щодо плану дій та пріоритетних напрямків відновлення життєдіяльності населених пунктів після деокупації. Чорнобаївська громада фактично стала однією з тих, яка першою впроваджувала цей досвід відновлення.

У березні 2023 року Чорнобаївську громаду відібрали до участі в Проєкті UA2011-01 «Надання експертної та технічної допомоги уряду та регіональним адміністраціям у розробці та реалізації планів відновлення», який фінансується Урядом Великої Британії. Пропозиції збирали до середини червні 2024 року. 

Село Посад-Покровське Чорнобаївської громади, яке серйозно постраждало від обстрілів росіян (жодного вцілілого будинку), також отримало у грудні 2023 можливість відбудови за принципом «Build back better», тобто відбудувати краще, ніж було. Наразі у Посад-Покровському триває відновлення. У селі, де навесні 2024 нараховували близько 800 мешканців, на 72 об’єктах заклали фундамент, виконували капітальний ремонт 14 осель, працюють над відновленням мереж електро- та водопостачання. 

Зокрема закупівля «Реконструкція системи водопостачання села Посад-Покровське Чорнобаївської сільської ради Херсонського району Херсонської області. (Комунікації)» вартістю у 188 780 000 гривень отримало ТОВ «Агро Констракшн» за проєктом ТОВ «ГАЛ Трейдинг», за який заплатили 1 490 240,26 гривні. До кінця 2024 року роботи мають виконати.

У 5  700 000 гривень зрештою обійдеться реконструкція  системи електропостачання села Посад-Покровське. Закупівлю провели у жовтні 2023-го, а закінчити планують так само до кінця 2024 року. Проєктну документацію за 1 216 758,83 грн також робило ТОВ «ГАЛ Трейдинг», а роботи виконує ТОВ «Миколаїв ТелекомБуд».

Ще одну закупівлю з відновлення інфраструктури у Посад-Покровському  – цього разу газових систем – провели восени 2023-го. Майже за півтора мільйона це реалізує ТОВ «Газбудінжиніринг». 

Варто зазначити, що лише наразі триває відновлення комплексної подачі води в селі. У липні «Фундація Кока-Кола» спрямувала 300 тис. доларів США, щоб допомогти забезпечити мешканців Херсонської, Миколаївської, Запорізької та Дніпропетровської областей доступом до чистої питної води. Реалізовував проєкти Український Червоний Хрест. Громадою на Херсонщині, яка отримала відновлену систему подачі води, виявилась саме Чорнобаївка.

Нова артезіанська свердловина буквально врятувала село, адже після підриву дамби Каховської ГЕС громада потрапила буквально у катастрофічну ситуацію з прісною водою: висохла місцева річка, а артезіанські свердловини, що залишилися, не були здатні забезпечити мешканців питною водою. Протягом довгого часу – понад рік – до села підвозили питну воду з Херсона та Миколаєва, але потрібно було комплексне рішення, адже постійно возити воду – це нерентабельно, ще й постійні обстріли росіян заважають.  Це рішення віднайшли і реалізували влітку 2024-го завдяки коштам партнерів.

Роботи з відновлення у Чорнобаївській громаді тривають в різних напрямках: йдеться як про відновлення житлових будинків, так і про інші будівлі. Цікаво, що роботи з розробки проєктно-кошторисної документації «Капітальний ремонт протирадіаційного укриття в будівлі Чорнобаївського ліцею Чорнобаївської сільської ради» так і не відбулись: угоду на 173 тисячі гривень розірвали. Втім, коштом місцевого бюджету активно закуповують будівельні матеріали для відновлення. 

Триває у Чорнобаївці і капітальний ремонт водопровідної мережі кількох вулиць бюджетним коштом. Роботи загальною вартістю 11,6 мільйона гривень виконує ПП «Будівельна компанія «Мега».

Після того, як Чорнобаївку полишили росіяни, тут залишилось чимало сміття. Настільки чимало, що самотужки з ним справитись громада не може. Відтак, головна спеціалістка  з муніципальних ініціатив та інвестицій Чорнобаївської сільської ради Зорє Ганієва розробила проєкт створення станції сортування та компостування твердих побутових відходів.

Проєкт передбачає компостування і перероблення навіть будівельного матеріалу: приміром, залишки будматеріалів можна переробити щебінь, який далі використати для облаштування доріжок. Також результати переробки можна продавати і отримувати кошти для громади. Період окупності такого проєкту сортувальної станції сягає 10 – 12 років.

Загалом, відновлення Чорнобаївської громади – це процес, який відбувається постійно під російськими обстрілами. Тому навіть розповісти про деякі ініціативи важко – через побоювання місцевих мешканців та влади показати ту інформацію, яку не має бачити стороннє око. 

Читайте також: Реконструкція школи та будівництво укриття у Високопіллі: що не так із тендерами та чи є подвійна оплата

Більше публікацій Вікно ВідновленняБільше публікацій Вікно Відновлення »
Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір