Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Відновлення ветеранів на Одещині: де отримати допомогу військовим та їхнім родинам

Через безпекові заходи в Україні не розголошують конкретних даних щодо кількості військовослужбовців, які зараз захищають нашу країну від вторгнення російської федерації. Тому офіційних даних щодо кількості мешканців Одеської області, які воюють чи воюватимуть в наступні роки невідома. Однак, враховуючи кількість військових формувань, чиї місця базувань знаходяться на території області – кількість військових від Одещини чимала. Тобто в майбутньому десятки тисяч цих чоловіків та жінок повернуться на територію регіону ветеранами та почнуть процес свого відновлення в статусі цивільних осіб. 

Вони потребуватимуть лікування, протезування та реабілітації; їм буде потрібна психологічна підтримка та терапія; звертатимуться за адміністративними послугами, консультаціями для оформлення документів чи пільг; працездатним буде потрібно забезпечувати себе і свої родини, а тому вони шукатимуть роботу, відповідну їхньому стану здоровʼя; хтось вирішить перевчитися і змінити професію, а дехто відкриє власну справу. 

За даними всеукраїнської організації Veteran Hub, після закінчення військової служби людині необхідно витратити 1-1,5 року лише тільки на організацію свого фізичного відновлення (почати лікування, реабілітацію, відпочити) та оформлення всіх необхідних документів, статусів для отримання пільг. 

Тільки після цього ветеран може розпочати відновлювати своє цивільне життя. Фактично це означає, що людині потрібно буде повернутись в нове, незвичне для неї суспільство та побудувати все своє життя заново. А це, ймовірно, буде ускладнено фізичним та психологічним станом, новими викликами й потребами. 

Тому громади Одеської області мають бути готові до такої великої кількості майбутніх ветеранів і ветеранок. Створити спеціальні центри підтримки, аби допомогти нашим Героям безперешкодно та швидко проходили свій шлях до відновлення. Звісно, при цьому слід не забувати і про підтримку членів їхніх родин.

Які центри підтримки ветеранів та їхніх родин наразі працюють на Одещині?

З 2019 року в Одесі працює Громадська організація «Ветеранс ХАБ ОДЕСА» (Veterans HUB ODESA), яка відкрила в місті ветеранський простір на вулиці Старопортофранківська, 26. Очолює організацію Олександр Голопотелюк – ветеран АТО, який з 2014 року служив артилеристом у складі 28-ї окремої гвардійської механізованої бригади.

Організація є частиною всеукраїнської спільноти ветеранів, які підтримують один одного. Організація надає підтримку і можливості ветеранам та їх родинам, родинам зниклих безвісти, загиблих, полонених для подальшої інтеграції у суспільство.

Своєю метою «Veterans HUB ODESA» вважає створення умов для успішної соціалізації (соціально-психологічної адаптації) ветеранів і ветеранок війни та волонтерів/ок, добровольців, діючих військовослужбовців Сил оборони України та членів їх сімей, родин загиблих (померлих) ветеранів війни, захисників і захисниць України, де відносини та спілкування будуються за принципом «рівний – рівному», повернення їх до активного суспільного життя та здійснення особистого внеску у розвиток громади.

Серед послуг, які можна отримати в «Veterans HUB ODESA»:

  • Психологічна допомога
  • Профорієнтація
  • Допомога у відкритті власної справи
  • Юридична підтримка
  • Групи «Рівний – рівному»
  • Арт-терапія
  • Підтримка ініціатив громадських об’єднань
  • Різноманітні освітні програми
  • Коворкінг
  • Менторська підтримка
  • Підтримка ветеранського бізнесу

Одеська міська рада у 2023 році також створила комунальну установу для захисників та захисниць «Сервісний офіс «Хаб Ветеран» під керівництвом майора запасу ЗСУ Олександра Каравая. Знаходиться він в будівлі «Євромерії» на Косовській, 2-Д.

В цій комунальній установі «ВетеранХаб» та відкритому на його базі сервісному центрі #ВетеранХаб військовослужбовці можуть отримати весь комплекс соціальних послуг, юридичний захист, а також консультації та поради фахівців щодо лікування, реабілітації, працевлаштування, відкриття власного бізнесу та психологічної допомоги. Працівники сервіс-центру розкажуть про послуги та наявні можливості, які надає місто, також вони допомагають з оформленням і подачею заявок.

«Ми відкриваємо #ВетеранХаб у Центрі надання інтегрованих соціальних послуг. Наша мета — створити єдиний координаційний центр для комфорту тих, хто захищав чи продовжує захищати нашу країну від агресора», – повідомив на відкритті Геннадій Труханов.

Ветеранський простір під назвою «Племʼя» нещодавно почав працювати в центрі Одеси. Створити його вирішив ветеран Збройних сил України Олександр Славський, який після закінчення служби працював в центрі реабілітації, протезування та реконструктивної хірургії для постраждалих від війни Superhumans Center.

На думку Олександра таких ветеранських просторів, як робить він, в Одесі має бути багато і за різними тематиками. Щоб кожен міг обрати те місце, де буде відчувати себе комфортно. Вони обовʼязково мають знаходитись в кожному районі міста для зручності. Ставський вважає, що можливо навіть варто подумати і над окремим місцем для жінок-ветеранок, де вони відчуватимуть, що їх розуміють. Бо в суспільстві є неоднозначне ставлення до жінок, які добровільно пішли захищати країну. Дуже часто їх не можуть зрозуміти ані жінки, ані чоловіки.

«Я ставлю собі за мету створити місце, куди можуть прийти ветерани просто поспілкуватися один з одним за кавою, разом поговорити про майбутнє, поділитися інформацією про якісь програми, понавчатися підприємництву, відчути свою приналежність до певної спільноти. Це має бути не в форматі спеціально зібраних груп взаємопідтримки чи з психологами. Таке вже непогано робить Veterans HUB

Я хочу аби це було в форматі дружнього спілкування. І важливо щоб відвідувачі могли побачити приклади успішних ветеранів та впевнитись, що не дивлячись на обставини, вони можуть відкрити бізнес. Щоб і цивільні теж бачили та перестали сприймати ветеранів, як ніби вони бігають з гранатою в руках. Адже це не так. Вони всі дуже різні: хтось досить швидко відновлюється і йде працювати, а в когось глибші травми і потрібно більше часу на реабілітацію».

«Відновлення – це такий дуже великий комплекс заходів. Для кожного ветерана це індивідуальний шлях. Туди входить так багато всього, що наразі це охоплюють одразу 3 міністерства. Починаючи з того, що людина має отримати повноцінне лікування, а за потреби протезування. Потім потрібна фізична реабілітація та навчання користуватись протезом. І все це може бути досить тривалою історією. А після цього людина потребує психологічного супроводу. А ще крім цього людина має навчитись, як їй жити у нових обставинах. Інколи з самого нуля. До прикладу: людина до війни могла не мати спеціальності, або мати таку роботу, яку вона зараз не хоче чи фізично не може виконувати. Декому з ветеранів нікуди повертатись, бо там зараз окупація чи розруха. У всіх ситуації дуже різні. Але всі ці фактори мають закінчуватись інтеграцією ветерана в суспільство», – пояснив Славський. 

Також під час розмови Олександр Славський торкнувся питання про те, як іноді важко військовим спілкуватися з цивільними. Одна з ідей ветеранського простору «Племʼя» полягає в спілкуванні військових з цивільними. На думку засновника, часто саме цивільним не вистачає навичок спілкування з тими, хто пройшов бойові дії. Він вважає, що нашому суспільству варто дізнатися про травмо-інформований підхід у спілкуванні з ветеранами.

«Коли ти спілкуєшся, то допускаєш, що людина може мати якісь травми фізичні або психологічні. Тобто ти намагаєшся спілкуватися з цією людиною так, щоб не спровокувати чи не зтригерити їй якусь з цих травм». 

Де в Одесі ветеран може безкоштовно пройти лікування та реабілітацію?

Наразі в Одесі працюють заклади охорони здоров’я, в яких можна пройти лікування та реабілітацію в стаціонарі. Міська клінічна лікарня №8 має власне відділення відновного лікування. А в Міській клінічній лікарні №10 відкрито сучасне реабілітаційне відділення стаціонарної післягострої та довготривалої реабілітації. На базі міської лікарні №5 в Одесі працює «Центр надання медичної допомоги учасникам АТО і бойових дій».

Міськрадою в Одесі надається персональна матеріальна допомога бійцям на проходження відновної реабілітації в будь-якому лікувальному чи лікувально-профілактичному закладі (центр, санаторій тощо), який надає потрібні людині послуги. Середній розмір фінансової допомоги на покриття вартості лікування від Одеської міської ради складає 16 000 гривень. Звернутись по неї можна через муніципальний Ветеран Хаб на Косовській, 2-Д. 

Також сім медзакладів міста надають реабілітаційні послуги в амбулаторних умовах. В усіх лікувальних закладах створені умови безбарʼєрного доступу для людей з обмеженими можливостями руху.

На базі Міністерства оборони України працює багатопрофільний комплекс, базовий санаторій Центр медичної реабілітації та санаторного лікування «Одеський» (колишній санаторій «Лермонтовський»). 

Він спеціалізується на проведенні медичної реабілітації, медико-психологічної реабілітації та санаторному лікуванні військовослужбовців, осіб звільнених з військової служби, пенсіонерів Міністерства оборони України, членів їх сімей, працівників Збройних сил України та інших громадян з хворобами: нервової системи, системи кровообігу, сечостатевої системи, кістково-м’язової системи та сполучної тканини, з наслідками травм та дій інших зовнішніх чинників.

Одеський обласний лікарсько-фізкультурний диспансер теж допомагає військовим, хоча інформації про це чомусь на офіційному сайті медичного закладу немає.

Видання «Біляївка.City» стверджує, що учасники та учасниці війни можуть отримати безкоштовну медичну та реабілітаційну допомогу. До комплексу фізичної реабілітації входить: фізіотерапевтичне й реабілітаційне лікування, консультації хірурга, отоларинголога, травматолога, дерматолога, стоматолога, офтальмолога, фахівців лікувальної фізкультури й масажу, спортивної медицини, які мають великий досвід терапевтичного лікування хвороб опорно-рухового апарату, серцево-судинної системи. Також у центрі можна зробити функціональну діагностику організму, лабораторні дослідження. Цю інформацію в ефірі 7-го каналу підтвердив заступник очільника Одеської обласної держадміністрації Олександр Харлов.

Минулого року на придбання реабілітаційного обладнання було витрачено 28 млн грн, продовжив Харлов. Вказане обладнання було поставлене в обласний шпиталь ветеранів війни, та на базу Одеської обласної клінічної лікарні.

В Одесі на базі КНП «Багатопрофільний шпиталь ветеранів Одеської обласної ради» працює два приватних реабілітаційних відділення «Recovery», які надають послуги фізичної та психологічної реабілітації. Перший було відкрито у червні 2023 року, а другий почав працювати у березні 2024 року. Всі медичні та реабілітаційні послуги надаються повністю безоплатно. 

Recovery – мережа реабілітаційних центрів для поранених військових. Проєкт заснували Віктор та Олена Пінчуки задля допомоги Силам безпеки й оборони України.

Зали центрів облаштовано за стандартами інклюзивності й технологічності. Кабінети фізичної реабілітації оснащено обладнанням із віртуальною реальністю, яке забезпечує зворотний зв’язок із пацієнтом. Комплекс тренажерів і апаратів для реабілітації покриває весь спектр можливих функціональних порушень (зокрема отриманих внаслідок мінно-вибухових травм) і на високому технологічному рівні допомагає відновлювати поранених.  

Фото з сайту Recovery.org 

Доречі, окрім згаданих стандартних послуг, в Одесі міська влада також організовує оздоровчий відпочинок на морі для військових, які внаслідок війни отримали інвалідність чи проходять лікування після поранень. Справа в тому, що через мінну небезпеку з 5 існуючих в місті пляжів, пристосованих для відпочинку людей з інвалідністю, працює лише один. Міська влада організувала спеціальний електричний транспорт, яким допомагає дістатися по Трасі Здоровʼя прямо до місця відпочинку. На самому пляжі є великий ліфт та обладнані спеціальні пандуси, які дозволяють дістатися води. За потреби співробітники пляжу (20 осіб) можуть допомогти спуститися у воду, чи надати крісло-колісне для пересування. Також на пляжі військові та відвідувачі з інвалідністю можуть скористатись послугами масажиста-фізіотерапевта.

Фото: Одеська міська рада

Як допомагають військовим та ветеранам в Одеській області?

Одеська обласна державна адміністрація розробила на своєму сайті опублікувала комплексну програму реабілітації, інтеграції та соціального захисту Захисників та Захисниць України, а також членів сімей загиблих військових на 2024-2025 роки. 

Також на сайті Одеської ОДА зробили сторінку щодо Ветеранської політики області, де можна дізнатися про:

  • Одноразову грошову допомогу для військових та їхніх родин
  • Отримання статусу УБД чи особи з інвалідністю внаслідок війни
  • Призначення пенсій, пільг
  • Працевлаштування чи отримання освіти

Але найголовніше – на цій сторінці можна знайти інформацію те, яку допомогу та підтримку можна отримати в своїй громаді чи населеному пункті. Є інформація про всі соціальні виплати з місцевих бюджетів. Можна знайти види і суми матеріальної допомоги, а також дізнатися куди звертатися для оформлення виплат.

В одному документі зібрано інформацію по всіх територіальних громадах Одещини для ветеранів та їхніх родин, списки з усіх видів допомоги та суми виплат. В ньому коротко описано, хто і на що може отримати матеріальну допомогу.

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Читайте також: Хто з депутатів на Одещині заробляє на відновленні

Більше публікацій Вікно ВідновленняБільше публікацій Вікно Відновлення »
Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір