Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Розкрадання арештованого майна на Одещині: у НАБУ з’явилися нові підозрювані 

Про нових підозрюваних у справі про розтрату 426 мільйонів гривень повідомили в Національному антикорупційному бюро України.

В результаті розширення кола ймовірних учасників корупційної схеми з незаконної торгівлі арештованим майном, переданим в управління АРМА, підозри отримали двоє осіб. Як розповіли в НАБУ, здобуті докази щонайменше чотирьох епізодів протиправної діяльності упродовж 2019 року. Серед цих епізодів: 

▪️ Продаж трьох земельних ділянок на Одещині, придбаних свого часу для будівництва торговельних центрів мережі «Ашан». Ділянки було реалізовано у 18 разів дешевше ринкової вартості. 

▪️ Продаж 2,6 тис. тонн піску річкового середньої та дрібної крупності на Київщині. У цьому випадку виявлене заниження вартості більш ніж у 6 разів порівняно з ринковою. 

▪️ Продаж понад 4,5 тис. тонн карбаміду  майже в 5 разів дешевше за ринкові ціни.

▪️ Продаж зерна, крупи та олійних культур вчетверо дешевше за ринкову вартість.

Під час розслідування встановлено, що в перерахованих чотирьох випадках учасниками корупційної схеми було завдано шкоди на понад 426 млн грн. Наразі встановлені семеро осіб, яких вважають учасниками злочинної схеми. Серед підозрюваних колишній голова та посадовці АРМА (Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів). 

Двоє нових фігурантів справи отримали повідомлення про підозру 4 та 5 жовтня. Мова йде про оцінювача і адвоката. Оцінювача підозрюють у вчиненні злочинів, кваліфікованих за ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 358, ч. 4 ст. 358 Кримінального Кодексу України. Адвокату закидають ч. 2 ст. 28 – ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 361 (в редакції до 02.04.2022) КК України.

“Схема діяла у такий спосіб: арештоване майно передавали АРМА під приводом виконання ухвал слідчого судді. Посадовці АРМА, своєю чергою, готували обґрунтування, що такими активами важко управляти, зберігати або ж вони швидко псуються і можуть втратити свою вартість. Надалі майно оцінювали за суттєво заниженою вартістю. За нею майно виставляли на електронні торги, організовані ДП «СЕТАМ». Своєю чергою представники держпідприємства, учасники-змови, організовували торги у такий спосіб, щоб забезпечити перемогу наперед визначеній приватній компанії”, – йдеться в повідомленні. 

За даними слідчих, адвокат отримував незаконний доступ до повної інформації в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Він мав доступ до даних про дозволи слідчих суддів на проведення обшуків. Завдяки такій обізнаності, він міг завчасно інформувати інших учасників схеми про можливі ризики й у такий спосіб сприяв приховуванню корупційної діяльності. Також адвоката підозрюють в тому, що він підшукував оцінювачів, які зголошувалися підроблювати звіти й вказувати в них завідомо занижену вартість арештованого майна.

Ще в липні одному з оцінювачів  НАБУ та САП повідомили про підозру. Зараз зібрали докази і повідомили про підозру другому оцінювачу. 

Раніше повідомлялося, що серед підозрюваних начальник управління менеджменту активів центрального апарату АРМА, фахівець відділу з розвитку підприємства ДП «Сетам», засновник та директор приватної компанії. 

Що відомо про продаж трьох земельних ділянок на Одещині, придбаних свого часу для будівництва торговельних центрів мережі «Ашан» 

Мова йде про землю біля перетину проспектів Небесної сотні та Академіка Глушка, між Таїровським цвинтарем та ЖК «Райдужний». 

“Ашан” планував побудувати на ділянці величезний торговий центр. Компанія підготувала землю під будівництво, перенесла родючий шар землі, було розроблено та погоджено проєктну документацію на будівництво. 

Проте, у 2019 році суд наклав арешт на земельні ділянки та передав їх в управління АРМА. Арешт було накладено 1 березня, а вже 5 квітня ділянки, які були речовими доказами по справі, передали в управління АРМА. Посадові особи АРМА, з порушенням закону, ігноруючи арешт, передала ділянки для реалізації в ДП «СЕТАМ».

3 липня 2019 року ділянки були продані: ділянка 13,66 га – за 4,45 млн грн, 11,94 га – за 3,85 млн грн, і 1,29 га – за 470 тис грн, повідомляло видання “Наші Гроші“. 

Покупець, фірма «Пелучо» звернулася до суду і 25 липня скасувала їх арешт. Проте, 26 липня 2019 року за клопотанням прокурора суд знову наклав на них арешт.

У 2020 році ДБР розпочало кримінальне провадження за фактом «віджимання» землі у «Ашана», повідомляла “Думська“. У 2021 році «Ашан» виграв кілька судових справ, які стосуються цієї землі.

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини правоохоронних органівБільше публікацій Новини правоохоронних органів »

3 коментарі

  1. […]  Зазначимо, наразі НАБУ розслідує створення корупційної схеми з незаконної торгівлі арештованим майном, переданим в управління АРМА.  […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір