Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Збитки на десятки мільйонів і втрата сотень гектарів землі: На держпідприємстві в Одесі виявили масштабні порушення

Одеські аудитори виявили факти «неефективних управлінських дій» в ДП «Одеське лісове господарство». Посадовці діяли неефективно в інтересах держави, але якщо говорити про їхні власні інтереси та інтереси деяких фірм та приватних осіб – діяли вони дуже ефективно. За даними Південного офісу Держаудитслужби, посадовці ДП «Одеське лісове господарство» «допомогли» державі недорахуватися 41 мільйона гривень. 

Фахівці Південного офісу Держаудитслужби проаналізували роботу лісгоспу за період з січня 2019 р. до жовтня  2022 р. Встановлено, що керівники ДП зволікали з виготовленням правовстановлюючих документів на земельні ділянки, які належать підприємству. Посилаючись на брак коштів, чиновники не оформлювали землю. Скориставшись їхньою бездіяльністю, сторонні особи «прибрали до рук» 4 ділянки земель лісового фонду загальною площею 523,98 га. Більш того, ці сторонні особи встигли змінити цільове призначення земель. 

На 89 будівель та споруд керівництво ДП також не поспішало оформити права. Через нереєстрацію речових прав на вказану нерухомість, яка перебувала на балансі лісгоспу, виник ризик її втрати. 

«Ситуацією вже скористався колишній працівник підприємства, який перебуваючи на керівній посаді, самостійно провів реконструкцію складської будівлі під житло, не отримавши на такі дії  дозвільних документів в органі управління майном.

Дослідженням дотримання повноважень, що надані керівництву статутом підприємства, встановлено неефективність прийнятих управлінських рішень», – йдеться в повідомленні аудиторів.  

Скористалися чиновники і неврегульованістю нормативно-правової бази з питання порядку обчислення розміру плати за користування мисливськими угіддями на землях лісового фонду. Керівництво підприємства укладало договори за користування мисливськими угіддями «на благодійних засадах» – від 0,2 грн до 2,0 грн за гектар на рік. Так, у 2020 році  одне з товариств заплатило за рік користування  4330 га лише 5,1 тис. грн. 

Також ДП «Одеське лісове господарство»  видавало лісові квитки на здійснення побічних лісових користувань, заготівлю другорядних лісових матеріалів, використання корисних властивостей лісів для культурно-оздоровчих, рекреаційних цілей. Хоча кошти й надходили до бюджетів місцевих рад за місцезнаходженням ділянок лісового фонду, ставки збору не змінювалися близько 10 років. Наслідок – значні бюджетні втрати. 

«Наприклад, ставка за заготівлю 1 тонни очерету на землях лісового фонду становить лише 10 грн за ринкової ціни реалізації однієї тонни 1,5 тис. грн. Пропозиції підприємством та Одеським обласним управлінням лісового та мисливського господарства щодо зміни ставок збору не надавалися», – розказали в Держаудитслужбі. 

Зазначається, що за результатами аудиту підприємству надано 14 рекомендацій та надіслано матеріали до  правоохоронних органів. Сподіватимемося, правоохоронці з’ясують, що саме мотивувало чиновників діяти в інтересах приватних осіб та товариств. 

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір