Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Одеські судді, які хочуть потрапити до складу ВККС – хто вони і чим «прославилися»

Двоє суддів з Одеси подали свої кандидатури на конкурс, щоб увійти до складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Мова йде про Еллу Катаєву та Дмитра Бездолю. Обох кандидатів важко назвати доброчесними. Експертні громадські організації внесли їх в перелік «сумнівних» та направили інформацію про них членам комісії, що здійснює відбір. 

В Україні триває судова реформа, а точніше перезапуск органів судового врядування. Саме зараз у нас відбувається конкурс кандидатів, що увійдуть в склад ВККС. 

Фундація DEJURE, Центр протидії корупції та ГО «Автомайдан» спільно проаналізували інформацію щодо всіх кандидатів. Серед них були й одеські судді, яких віднесли до переліку «сумнівних кандидатів». Що ж відомо активістам про кандидатів до ВККС з Одещини та які у них претензії до кандидатів? 

Катаєва Елла Валеріївна

Катаєва Елла Валеріївна – діюча суддя Одеського окружного адміністративного суду. За даними активістів, за нею були зафіксовані:

  • порушення законодавства щодо строку обіймання адміністративної посади;
  • ухвалення рішень, не перебуваючи на робочому місці;
  • підтримка неетичних дій;
  • сумнівна репутація у ЗМІ.

Порушення законодавства щодо строку обіймання адміністративної посади

Всупереч законодавству, Елла Катаєва обіймала посаду заступника голови суду чотири рази поспіль. При цьому у 2017 році за кілька місяців до закінчення строку, у суді провели збори суддів, на яких припинили повноваження Катаєвої за її власним бажанням й одночасно заново обрали її на цю посаду, що нібито мало б «обнулити» її строки в обхід законодавства. На співбесіді до ВККС суддя розповіла, що не вважає це порушенням законодавства, адже у 2015 році законом нібито було повністю змінено підхід, строки, порядок обрання на посаду. Тому вона вважає, що обиралась вперше за новим законом.

Однак заборона обіймати адміністративні посади більш ніж два строки поспіль існує як у чинному Законі «Про судоустрій і статус суддів», так і у Законі, що діяв до нього. Зміна строків обрання на посаду не змінює самої заборону і її мети, яка закріплена у законодавстві ще з 2010 року. А саме: забезпечити справжню незалежність суддів та не допустити формування корупційних потоків, які б контролювались незмінними керівниками судів.

Ухвалення рішень, не перебуваючи на робочому місці

Перебуваючи у відрядженнях, на навчаннях, семінарах (зокрема в іншому населеному пункті), Елла Катаєва ухвалила загалом 187 судових рішень. На співбесіді Кандидатка не могла спростувати всі сумніви Фундації DEJURE щодо зазначених рішень, оскільки до цього не була ознайомлена із їхнім зверненням, у якому описані та надані посилання на конкретні рішення. Конкурсна комісія попросила Катаєву надати письмові пояснення щодо цього. Фундації DEJURE невідомо, чи Кандидатка їх надіслала. Втім, основні зауваження стосувались того, що:

  • семінари, на яких Кандидатка виступала тренером, згідно з інформацією у суддівському досьє, тривали по 8 академічних годин на день – цілий робочий день. Отже, в ці дні вона не могла перебувати у суді й ухвалювати рішення;
  • деякі рішення ухвалювались на відкритому засіданні (тобто не в письмовому провадженні), а отже, Катаєва мала бути у суді, а не на інших заходах;
  • кандидатка не могла ухвалювати рішення, перебуваючи на навчаннях чи відрядженнях в іншому місті.

Підтримка неетичних дій

У 2017 році Дисциплінарна палата ВРП розглядала скаргу на голову Одеського окружного адміністративного суду Глуханчука О.В., якого затримали напідпитку під час керування автомобілем. На засіданні Дисциплінарної палати ВРП Елла Катаєва не лише не засудила аморальний вчинок та дії свого керівника, а позитивно схарактеризувала та підтримала його. Під час співбесіди Кандидатка пояснила, що на цьому засіданні висловила позицію колективу суду і загалом намагалась донести, що така поведінка голови суду не була характерною для нього. Вона розглядає свій вчинок як прояв мужності. У відповідь на питання члена Конкурсної комісії Євгена Мєзєнцева, чи не вважає Кандидатка, що така підтримка голови суду в очах стороннього спостерігача виглядає як те, що вона розділила з ним відповідальність, Катаєва відповіла, що сторонній спостерігач міг би подумати, що: «… вона пропрацювала з ним [головою суду] 10 років в одному суді, вони працювали в одній команді. Як вона, як боєць команди, могла залишитись сторонньою?». Це може характеризувати її як «командного бійця», який, ймовірно, закриє очі на певні проступки суддів, навіть якщо вони шкодять репутації суду. А також про її неспроможність протистояти корупції у самій судовій системі.

Сумнівна репутація у ЗМІ

Видання «Резонанс» повідомляло про втручання Кандидатки та голови суду Глуханчука в роботу автоматизованої системи розподілу судових справ, а також про те, що вони незаконно отримали готові відповіді на тестові завдання, які повинні були проходити судді та кандидати в рамках проходження кваліфікаційного оцінювання, підтвердження здатності здійснювати правосуддя. Ці відповіді вони нібито продавали суддям свого суду.

Бездоля Дмитро Олександрович

Бездоля Дмитро Олександрович – діючий суддя Господарського суду Одеської області, голова правління Асоціації розвитку суддівського самоврядування України. За даними активістів, щодо нього є наступні претензії:

  • майнові питання
  • виступив проти участі міжнародних експертів у складі Етичної ради;
  • сумнівні висловлювання;
  • звʼязки членів сімʼї з комуністичною партією.

Майнові питання

У декларації за 2019 рік Бездоля вказав, що йому з 14.04.2016 на праві користування належить квартира площею 41,3 кв.м. Разом з тим, вказані відомості відсутні у декларації за 2018 рік.

Під час співбесіди Кандидат повідомив, що його дружина займається туристичними послугами і її діяльність полягає в тому, що вона відправляє туристів до країн Європейського Союзу. З декларацій кандидата відомо, що сукупний дохід дружини до вирахування податків, отриманий нею протягом 2019-2021 років, склав 139 081 грн.

З офіційної сторінки підприємства, від якого дружина отримувала дохід, у соціальній мережі Facebook відомо, що туристичне агентство надає всі види туристичних послуг, візову підтримку, організацію міжнародних та міжрегіональних заходів. Наприклад, у 2021 році агентство пропонувало поїздки до Кенії, ОАЕ, Франції, Андорри, Маврикію, Італії та ін. країн.

А тому з огляду на це, а також позиціювання дружиною Бездолі успішності туристичного бізнесу активісти вважають, що дохід, вказаний у деклараціях, може бути заниженим. Адже з декларацій випливає, що Юлія Проскуріна, дружина пана Бездолі, фактично отримувала мінімальну заробітну плату.

Виступив проти участі міжнародних експертів у складі Етичної ради

Дмитро Бездоля з 16.11.2020 є головою Правління Асоціації розвитку суддівського самоврядування України, яка у липні 2021 року підтримала звернення до президента України із закликом ветувати законопроєкт №5068, який запровадив відкриті конкурси на посади до Вищої ради правосуддя із залученням незалежних експертів із міжнародним досвідом до перевірки кандидатів на доброчесність. Законом було передбачено створення Етичної ради, яка оцінюватиме на доброчесність усіх кандидатів.

Цитуючи Тараса Шевченка, автори звернення повторювали кремлівські наративи про зовнішнє управління та заявляли про порушення суверенітету. Виходить, що зараз Бездоля вирішив взяти участь у конкурсі, у складі комісії якого є також незалежні міжнародні експерти.

Під час співбесіди пояснення Бездолі зводилися до того, що як голова правління він не міг не підписати таке звернення, до того ж відкрите звернення стосувалось залучення міжнародних експертів до складу Етичної ради, а не Конкурсної комісії з добору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Також Бездоля зазначив, що звернення публікувалось в той час, коли законопроєкт перебував на розгляді у Верховній Раді України.

Втім участь міжнародних експертів у складі Етичної ради не відрізняється від участі таких експертів у складі Конкурсної комісії, вони не є кінцевими субʼєктами прийняття рішення. Якби відкрите звернення стосувалось конкурсу до ВККС, то пан Бездоля, на думку активістів, підтримав би і аналогічне звернення щодо залучення міжнародних експертів до складу Конкурсної комісії. 

Навіть беручи участь у конкурсі, можна і далі продовжувати виступати проти участі міжнародних експертів, але брати участь в такому конкурсі з надією бути обраним і надалі поширювати наративи про втручання в державний суверенітет вже на новій посаді і з більшими повноваженнями. Залучення міжнародних експертів стало доцільним та прийнятним для кандидата лише після надання допомоги міжнародних партнерів у звʼязку з повномасштабним вторгненням російської федерації на територію України.

Сумнівні висловлювання

У 2017 році Дмитро Бездоля дав інтервʼю, під час якого він висловив таку думку:

«У мене складається враження, що всі хочуть контролювати суди, хто як може. Одні через проведення реформи: обмеження суддівського імунітету, зменшення розміру суддівської винагороди, формування складу ВККС, ВРП, створення ГРД, діяльність ГПУ, НАБУ, проведення оцінювання, конкурсів тощо. Інші – спробами прямого психологічного чи фізичного тиску: патріотичні організації, «бізнес патріотичні» організації, просто «громадськість».

Під час співбесіди Кандидат таке своє твердження пояснив нападами на суддів, акціями протестів під будівлями судів, висловлюваннями політиків, що судову владу потрібно реформувати.

Тобто, можливість громадян протестувати, яка є елементом демократії, не подобається представнику системи правосуддя. Як і те, що політики у своїх висловлюваннях можуть згадувати про необхідність проведення судової реформи.

Під час співбесіди Дмитро Бездоля вказав, що судова реформа стала цивілізованою, суддів нарешті почали чути, чути їх думки та проблеми. Незрозуміло, коли саме, на думку Бездолі, це відбулося.

Звʼязки членів сімʼї з комуністичною партією

Дружина Дмитра Бездолі, Проскуріна Юлія Сергіївна, була керівницею Одеської міської організації «Комуністична партії робітників і селян». Крім цього, його тесть, Проскурін Сергій Петрович, з 2001 року був керівником Одеської обласної організації «Комуністична партії робітників і селян», а у 2001 році Центральна виборча комісія зареєструвала його кандидатом у народні депутати України від політичної партії (№5 у виборчому списку). 

Ця партія була заборонена на підставі рішення суду у 2015 році. Під час співбесіди Бездоля двічі не відповів безпосередньо на запитання члена Комісії, чи розуміє він, чому з огляду на історію України звʼязки членів його сімʼї з комуністичною партією можуть цікавити суспільство.

Як зазначають громадські активісти у своєму дослідженні, ВККС фактично є рекрутинговою агенцією для судової гілки влади. Ця інституція здійснює оцінювання та відбір всіх суддів в країні. 

ВККС не лише перевіряє майбутніх кандидатів на посади в суди, а ще й проводить кваліфікаційне оцінювання чинних служителів Феміди. Це означає, що від тих, хто увійде в склад залежатиме якість кадрів у судовій системі. 

Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »
Більше публікацій Статті партнерівБільше публікацій Статті партнерів »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір