Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Вимагання хабарів у експортерів зерна: Масштабна корупційна схема, обшуки у двох областях і один затриманий

Правоохоронці повідомляють, що ліквідували масштабну корупційну схему, пов’язану з «зерновою угодою». Раніше про вимагання грошей в експортерів зерна розповіли в Управлінні СБУ Одеської області, зазначивши, що схема функціонувала в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області. Сьогодні Управління комунікації національної поліції поділилося подробицями справи. 

За даними СБУ, учасники схеми вимагали в експортерів зерна гроші за безперешкодне отримання фітосанітарних сертифікатів відповідності їхньої продукції. Якщо бізнесмени не хотіли платити «данину», їм погрожували максимально затягувати бюрократичні процедури.

«Співробітники СБУ поетапно задокументували два епізоди отримання майже 400 тис. у гривневому еквіваленті посередником, якого посадовці залучили для передачі хабарів. Встановлено, що за кожну тонну експортованої продукції учасники схеми вимагали «данину» у розмірі 40 американських центів. У межах кримінального провадження СБУ задокументувала передачу посереднику чергового «завдатку». Наразі йому повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 369-2 Кримінального кодексу України (зловживання впливом)», – розповіли в СБУ, додавши, що заходи проводили в Одеській і Черкаській областях. 

В поліції уточнили, що затримано було наразі тільки одного з фігурантів, який вимагав у представника приватного підприємства понад 12 тисяч доларів США. Хабаря 53-річний мешканець м. Ізмаїл вимагав за отримання висновків фітосанітарних експертиз про  відсутність у зерні шкідників та видачі відповідних сертифікатів.

Встановлено, що чоловік, затриманий за вимагання грошей, мав опосередкований вплив на ТОВ з надання фумігаційних послуг. Співзасновником цього підприємства була його дружина.

«Зловмисник пропонував посередницькі послуги для врегулювання цих питань з уповноваженими особами Одеської обласної фітосанітарної лабораторії та Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області», – зазначають в поліції. 

Затримали чоловіка на гарячому, під час отримання грошей від представника фірми-експортера зерна. Ця фірма отримала висновок фітосанітарної лабораторії про наявність в кукурудзі шкідників, відтак його представник звернувся до підконтрольного зловмиснику ТОВ для проведення фумігації зерна.  

Замість того, щоб позбутися шкідників, затриманий запропонував «розв’язати питання» отримання фітосанітарних сертифікатів на постійній основі, оцінивши послуги у 12 200 доларів США. Затримали чоловіка в ресторані, де він отримував 2500 доларів США.

Обшуки провели за місцем проживання затриманого, а також за місцем роботи та проживання службових осіб уповноважених органів. Вилучено речові докази, серед яких грошові кошти. 

Затриманому вже повідомили про підозру і за санкцією статті, яку йому інкримінують, він може отримати покарання у вигляді позбавлення волі на строк до восьми років з конфіскацією майна.

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини правоохоронних органівБільше публікацій Новини правоохоронних органів »

Один коментар

  1. […] Наразі дії судді кваліфіковано за ч. 3 ст. 368 КК України. Тривають слідчі дії та вирішується питання щодо повідомлення про підозру. Раніше правоохоронці повідомляли, що ліквідували масштабну корупційну схему, пов’язану з «…. […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір