Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Херсонщині фірма з орбіти Медведчука терміново проєктує ремонт спортивного майданчика

У селі Посад-Покровське Чорнобаївської громади планують побудувати сучасний спортивний майданчик. Проєкт будівництва вартуватиме бюджету 750 тисяч гривень. Вже традиційно для Херсонщини закупівлю провели без застосування тендерної процедури, хоча подібне можна робити виключно тоді, коли роботи покликані подолати наслідки російських обстрілів. Що навряд чи стосується спортивного майданчика.

Компанією-підрядницею стала «Корпорація «Планета-Ременс». Договір датований 31 серпня 2023 року. Відповідно до угоди, завершити проєктувальні послуги мають до кінця цього року.

Компанію зареєстрували у 2021 році. Підряд на проєктування майданчика на Херсонщині є першим і єдиним підрядом з бюджетом за всю історію компанії – і одразу пряма закупівля на 750 тисяч гривень. Під час воєнного стану прямі закупівлі на різні суми припустимі за умови обґрунтування терміновості виконання робіт. У чому необхідність терміново спроєктувати спортивний майданчик у нещодавно деокупованій громаді, незрозуміло.

Джерело: youcontrol.com.ua

Кінцевим бенефіціарним власником компанії є Сергій Мошенський. Свій вплив на «Планета-Ременс» він здійснює за допомогою двох компаній: ТОВ «Інжинірингова компанія Планета Буд» та ТОВ «Інжинірингова компанія Планета Міст». Ці ж компанії, а також ще одна – тезка «Планети Буд» – є засновниками компанії «Планета-Ременс».

Джерело: youcontrol.com.ua

Джерело: youcontrol.com.ua

У всіх компаній засновником або співзасновником є Сергій Мошенський. 

«Планета-Ременс» — компанія відносно нова і не має історії бюджетних закупівель. А ось одна з її засновниць – “Планета Буд” (ЄДРПОУ 40446294) – має великий досвід бюджетних закупівель (з 2017 року) та фігурує у кількох кримінальних справах. Зокрема про привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (стаття 191 Кримінального кодексу України). Одним із гучних скандалів, пов’язаних із компанією, став резонансний ремонт у Харкові 2019 року, коли із завищенням цін ремонтували музичний фонтан в одному з парків.

Інша скандальна закупівля за участі компанії також завершилась відкриттям кримінального провадження. В одній із судових ухвал 2021 року у цій справі йдеться про наступне: «Слідством встановлено, що службові особи ТОВ «Інжинірингова Компанія Планета Буд» (код ЄДРПОУ 40446294) та ТОВ «БВКФ «Технікабуд» (код ЄДРПОУ 37191980) господарювання під час виконання робіт по реконструкції парку «Молодіжного» в Харкові завищили вартість та об`єми робіт, зокрема на футбольні ворота, баскетбольний стенд та ін., шляхом внесення завідомо неправдивих даних до актів виконаних робіт форми КБ-2в, внаслідок чого учасники злочинної схеми протиправно заволоділи бюджетними коштами».

Щодо Сергія Мошенського — співзасновника і кінцевого бенефіціара зазначених вище підприємств. Він пов’язаний із кумом Президента Росії Владіміра Путіна – Віктором Медведчуком, якого наразі підозрюють у вчиненні державної зради. Свого часу Мошенський балотувався від Блоку опозиційних партій «Не Так» до Верховної ради України. Його батько – Валерій Мошенський – був нардепом-самовисуванцем (вибори 2012 року) та помічений у кнопкодавстві та гречкосійстві.

Отже, відновленням на Херсонщині займається компанія — фігурантка кримінальних проваджень, пов’язана з Медведчуком. Відкритим залишається питання необхідності проєктування будівництва спортивних майданчиків в громаді, яка потребує відновлення житлових будинків, об’єктів критичної інфраструктури та збереження від обстрілів росіян (Посад-Покровське знаходиться в потенційній зоні ураження). Також відкритим лишається питання, чому уклали пряму угоду саме з цією компанією, без проведення тендерних процедур, адже терміновість виконання цих робіт – під питанням.

У даній закупівлі замовник посилається на Постанову КМУ 473 «Про затвердження Порядку виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації, пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд». У пункті 5-му цієї Постанови є наступне:

«5. У разі виникнення на відповідній території проявів збройної агресії Російської Федерації, що зумовили пошкодження об’єктів, уповноважений орган: повідомляє територіальним органам ДСНС, органам управління та силам цивільного захисту, правоохоронним органам щодо пошкодження об’єктів; визначає разом з територіальними органами ДСНС, органами управління та силами цивільного захисту зону можливого ураження — потенційно небезпечну територію, на якій внаслідок бойових дій заподіяна шкода об’єктам, є ймовірність забруднення вибухонебезпечними предметами, внаслідок чого виникає загроза життю або здоров’ю людей; організовує оповіщення суб’єктів господарювання та населення про ризики, пов’язані із перебуванням у зоні можливого ураження».

Отже, сільрада мала звернутись до ДСНС про засвідчення того, що пошкоджений майданчик несе небезпеку.

Пунктом 4 згаданої постанови також затверджено, що «невідкладні роботи здійснюються з метою ліквідації небезпечних наслідків збройної агресії Російської Федерації, пов’язаних із пошкодженням будівель і споруд, об’єктів незавершеного будівництва (далі — пошкоджені об’єкти), запобігання загибелі людей, зменшення обсягів можливих матеріальних втрат. Організація та координація виконання невідкладних робіт здійснюється виконавчими органами сільських, селищних, міських рад, а в разі їх відсутності — військовими адміністраціями (далі — уповноважений орган) на підставі заяв (повідомлень) громадян, підприємств, установ та організацій, інформації, отриманої із засобів масової інформації, від центральних органів виконавчої влади (ДСНС, Національної поліції), військових формувань тощо».

Яким чином проєктування нового майданчика стосується ліквідації небезпечних наслідків, незрозуміло, відтак, і це журналісти вже також запитали у Замовника.

Нарешті, третьою позицією, яка важлива для аналізу закупівлі, є те, чи є в наявності акт комісійного обстеження, а він має бути. Відповідні запити вже відправлені уповноваженим на створення таких документів.

Читайте також:У середмісті Кропивницького біля річки з’явився паркан: Що відомо про земельну ділянку

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

3 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір