Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

У середмісті Кропивницького біля річки з’явився паркан: Що відомо про земельну ділянку

Вранці 15 листопада у центральній частині Кропивницького біля набережної річки Інгул з’явилась огорожа. Містяни у соцмережах забили на сполох в очікуванні чергового МАФу чи незаконної забудови.

«Антикорупційний вимір» дізнавався, як частина набережної опинилася у приватній власності.

Йдеться про земельну ділянку з кадастровим номером 3510100000:29:199:0079, яка розташована в районі провулка Водостічного. Її цільове призначення – для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).

Нинішній власник – кропивницький підприємець Артем Андрущенко. Він володіє кількома будівельними фірмами, а у 2020 році балотувався до Фортечної райради від ОПЗЖ. У коментарі журналістці «Антикорупційному виміру» він підтвердив, що купив цю землю.

Фото: ФБ сторінка Артема Андрущенка

Історія виділення землі

Вказану земельну ділянку площею 0,1 га Кіровоградська міська рада рішенням №2039 від 4 червня 2009 року виділила Нателлі Юріївні Гаспарян. Виконання цього рішення було покладене на комісію з питань архітектури та першого заступника міського голови Сергія Табалова. Очолював місто тоді Володимир Пузаков.

Втім, довго землею жінка не володіла. Адже у 2015 році її майно арештував Кіровський райсуд Кропивницького через її борг перед Ощадбанком, де у 2008 році вона взяла кредит.

У 2021 році приватний виконавець, який мав стягнути з неї борг, зробив оцінку ділянки. Згідно з нею, 0,1 га в центрі міста біля набережної вартує 322,2 тис. грн.

Приватний виконавець виставляв ділянку на продаж через prozorro.sale з початковою ставкою 322,3 тис. грн. Втім у 2022 році торги не відбулися через відсутність пропозицій.

Продаж ділянки

Згідно з відомостями з Реєстру нерухомості, у липні 2023 року земельну ділянку придбав Артем Сергійович Андрущенко.

За інформацією з аналітичної платформи Youcontrol, чоловік займається будівельним бізнесом. Зокрема, є співзасновником ТОВ «Будівельна компанія Артісан» (50% корпоративних прав), ТОВ «Будівельна група Мостобуд Сервіс» (50%) та володіє ТОВ «Кропивницька будівельна фірма», яка є підрядником управління освіти Кропивницької міськради й підписала з ним договорів на 999,6 тис. грн.

Також підприємець дотичний до суспільно-політичного життя міста. У 2020 році балотувався до Фортечної райради у Кропивницькому від ОПЗЖ. Також був довіреною особою кандидата у нардепи Володимира Зайченка з яким, до слова, був в обласній організації партії «Громада і закон». Зайченко був депутатом Кропивницької міськради від «УКРОПу» в попередньому скликанні, і як ідеться на його ФБ-сторінці, працює завкафедри у техуніверситеті Кропивницького.

Ми зателефонували до нового власника землі на набережній та поцікавилися у кого він купив ділянку та що будуватиме. Артем Андрущенко відмовився уточнити в кого саме купив землю лише зазначив, що через ОЛХ.

Далі подаємо діалог кореспондентки з паном Артемом:

–      Що планується на ділянці, якщо там вже стоїть огорожа?

–      Не можу вам сказати поки що.

–      Ділянка має цільове призначення – будівництво будинку. Тобто, у перспективі будуватиметься будинок?

–      Ні. В мене робота, я більше не хочу говорити.

–      Дивіться, громадськість нині переживає, чи будуть там якісь МАФи, як завжди в місті,  чи ще щось. Можливо, ви донесете вашу думку?

–      Кому доводити думку?

–      Людям, які живуть з вами в одному місті.

–      Хто цікавиться, може побачити у кадастровій карті, що ділянка приватизована.

–      Там буде будівництво будинку?

–      Не буде. Там просто ставиться паркан.

–      А для чого вам паркан, якщо нічого не будуватимете?

–      Там будуватися нічого не буде.

–      Так, а для чого ви купували землю?

–      Це таємниця.

–      Тобто, це не ви володієте землею по суті?

–      Та при чому тут. Дивіться, ділянка просто була на ОЛХ. Я, як будь-яка людина, заходив дивився оголошення і взяв її купив. Не бачу якогось захвату. Там далі є будинки, автосалон. Це нікого не турбує? Чим я виділяюся?

–      По-перше, є побоювання, що там будуть МАФи.

–      Тому в наше місто немає ніяких інвестицій. Ми серед всієї України з найгіршими показниками.

–      Хочеться дізнатися, який там буде об’єкт.

–      Там буде просто пуста ділянка, я захотів зробити огорожу навколо своєї власності. Будинок там будувати я не збираюся. А те, що там вже є будинки, нікого не хвилює.

–      Ви не помітили, що там були саджанці катальп, які висаджувало місто.

–      Там було кілька саджанців на балансі Благоустрою, всі питання до них.

Нові суди

Перевіривши відомості про вказану ділянку у Реєстрі судових рішень редакція, схоже, знайшла пояснення, чому підприємець поки не говорить про будівництво.

У серпні цього року Кіровоградська обласна прокуратура звернулася до Кіровського райсуду Кропивницького з вимогою визнати недійсним рішення міської ради про передачу цієї ділянки у власність Нателлі Гаспарян, а також подальші договори купівлі-продажу землі. Підстава – ділянка знаходиться у прибережній зоні Інгулу, тож законність її виділення спірна.

24 серпня Кіровський райсуд наклав арешт на ділянку та заборонив проводити на ній будь-які будівельні роботи та здійснення реєстраційних дій. Розгляд справи призначений у Кіровському райсуді на 9.30 год. 21 листопада. Відповідачами є власне Артем Андрущенко, Євгеній Сибірцев, Нателля Гаспарян та Кропивницька міськрада. Водночас адвокат нового власника ділянки подав апеляцію, розгляд якої буде у Кропивницькому апеляційному суді о 10.30 14 грудня.

Читайте також: Відновлення інфраструктури: В Одесі нагляд за роботами довірили фігуранту найскандальніших кримінальних справ

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

8 коментарів

  1. […] Спроба забудови прибережної зони. У центрі Кропивницького на міській набережній 15 листопада з’явився паркан. Мешканці обласного центру забили на сполох через ймовірну забудову прибережної зони. «Антикорупційний вибір» з’ясував, що ділянку, яку у 2008 році Кіровоградська міська рада безоплатно передала під будівництво будинку, у 2023 році придбав місцевий підприємець Артем Андрущенко, який на останніх місцевих виборах невдало балотувався від ОПЗЖ. Також ми дізналися, що нині прокуратура через суд намагається повернути ділянку у власність міста, адже земля в прибережній зоні, схоже, виділена з порушенням. […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір