Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Відновлення інфраструктури: В Одесі нагляд за роботами довірили фігуранту найскандальніших кримінальних справ

Служба відновлення та розвитку інфраструктури заплатить понад 2,8 мільйона гривень фірмі, яка фігурує у цілій низці кримінальних проваджень щодо розкрадання бюджетних коштів під час ремонтних та будівельних робіт на Одещині. 

За даними порталу публічних закупівель Prozorro, Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Одеській області провела закупівлю послуги з технічного нагляду за будівництвом обʼєкта інфраструктури. З документів, опублікованих чиновниками, невідомо, про які конкретно роботи йдеться та де вони відбуватимуться, адже це може становити загрозу безпеці. Однак відомо, що підряд з технагляду за роботами коштуватиме платникам податків понад 2,8 мільйона гривень. Його, без проведення відкритих торгів, віддали компанії ТОВ «Технаглядбуд». 

За даними аналітичної платформи YouControl, компанія ТОВ «Технаглядбуд» було створене у 2017 році. Її офіс знаходиться в Одесі на Дідріхсона, 27. Засновницею значиться громадянка Молдови Іна Сучіту, а директоркою – Олександра Богуцька.

З моменту свого заснування компанія активно освоює бюджетні кошти. Загалом, за роки існування, чиновники уклали з фірмою 252 угоди на понад 18,76 мільйона гривень.

Редакція «Антикорупційного виміру» виявила, що ця компанія фігурує в низці кримінальних справ про корупцію. Фірма «Технаглядбуд» значиться в матеріалах найскандальніших розслідувань про розкрадання.

Одеський ліцей №49

Нещодавно «Антикорупційний вимір» писав про те, що в Одесі судитимуть керівника підрядної організації, яка «домалювала» невиконаних робіт під час ремонту ліцею №49 на понад 6 мільйонів гривень. Технічний нагляд, який мав би контролювати якість та кількість робіт на обʼєкті, здійснювала як раз компанія ТОВ «Технаглядбуд». Тобто саме її співробітники «не помітили» відсутності зазначених в документах робіт.

Ремонт будівлі заводу «Краян»

Компанія «Технаглядбуд» у 2018 році була задіяна як підрядник, який здійснював технічний нагляд за ремонтом будівель збанкрутілого заводу «Краян» на Косовській, 2Д (корпус В1). Компанія отримала за це понад 1 мільйон гривень з бюджету міста. 

Нагадаємо, що наразі Вищий антикорупційний суд України почав розглядати по суті справу НАБУ щодо купівлі будівель одеського заводу «Краян», де обвинуваченими в розтраті понад 92 мільйонів гривень є міський голова Одеси Геннадій Труханов та інші посадовці мерії.

Однак крім 185 мільйонів гривень, витрачених на покупку будівлі для так званої «Євромерії», посадовці Одеської міськради витратили сотні мільйонів гривень з бюджету міста на ремонт будівель та благоустрій території біля «Краяну». 

Поглиблення дна для порту «Чорноморськ»

У 2019 році стало відомо, що під час проведення робіт з днопоглиблення в порту Чорноморська було розкрадено бюджетні кошти в особливо великих розмірах. Тоді під підозру правоохоронців потрапили чиновники Міністерства інфраструктури, керівництво АМПУ та самої філії Чорноморського порту. В матеріалах кримінального провадження присутня і компанія ТОВ «Технаглядбуд», яка здійснювала технічний нагляд за обʼєктом та, вірогідно, «закрила очі» на непроведені роботи, які підрядники внесли в документи. Як наслідок: неіснуючі роботи було оплачено з бюджету.

Сумнозвісна школа-недобуд в Одесі

У 2017 році Управління капітального будівництва Одеської міськради замовило будівництво школи на 1000 учнів в мікрорайоні III-4-1 житлового масиву ім. Котовського. Підрядником в УКБ обрали фірму «Магма Груп КР». Вартість робіт спочатку склала 177,23 мільйона гривень. 

Фірма почала будівництво, яке зупинилось ще до зведення стін. Строки здачі постійно переносились. В результаті компанія «Магма Груп КР» якимось чином примудрилась отримати оплату на 17,39 мільйона гривень за роботи, які не виконувались. 

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом привласнення бюджетних коштів фірмою. В матеріалах справи вказано, що технічний нагляд за цими махінаціями також здійснювала компанія «Технаглядбуд». Співробітники фірми підписували документи, в яких було зазначено неіснуючі роботи.

Розкрадання коштів на реставрації будинку Русова

У 2021 році ТОВ «Технаглядбуд» «засвітилось» у справі про розкрадання бюджетних коштів на реставрації будинку Русова компанією «Укрспецпроєкт», яка виконувала роботи на замовлення Одеської міськради. 

Слідчі зʼясували, що під час виконання робіт у 2019 році директорка «Укрспецпроєкту» Олена Сердюк, зловживаючи своїм службовим становищем, за попередньою змовою зі співробітниками ТОВ «Технаглядбуд» фальсифікувала документи. Вони вказували в актах виконаних будівельних робіт, довідках про вартість робіт та витрат на матеріали неправдиву інформацію. Таким чином, на думку слідчих, фірма привласнила бюджетні кошти в розмірі понад 6,6 мільйона гривень.

Це не всі скандальні одеські ремонти, в яких фігурує підрядна компанія «Технаглядбуд» на сьогодні. Але, враховуючи навіть лише їх, чиновникам Служба відновлення та розвитку інфраструктури варто було б задуматися, чи доцільно підпускати фірму з таким кримінальним шлейфом до нагляду за будівельними роботами на вкрай важливих для України обʼєктах критичної інфраструктури під час війни. Якщо саме розкрадання коштів не є кінцевою метою закупівлі. 

Читайте також: Розпил майже 27 мільйонів на ремонті: Антикорсуд суд розглядає справу миколаївських і одеських посадовців

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

3 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір