Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Розпил майже 27 мільйонів на ремонті: Антикорсуд суд розглядає справу миколаївських і одеських посадовців

Триває суд над колишнім директором миколаївського департаменту житлово-комунального господарства Сергієм Коренєвим, його заступником Олександром Брижатим, ексдиректоркою компанії-підрядника, а за сумісництвом депутаткою від партії мера Одеси «Довіряй ділам» Мариною Лозовенко та іншими фігурантами.

За інформацією Національного антикорупційного бюро (НАБУ), справу, яку розслідували з 2019 року, скерували до суду 5 травня. На лаві підсудних, окрім означених осіб, ще п’ять директорів приватних компаній, а також засновник приватної компанії. 

За що судять посадовців, як триває процес і чим займаються фігуранти корупційної схеми зараз, розбирався «Антикорупційний вимір».

Затримали й повідомили про підозру

10 серпня 2021 року НАБУ опублікувало невеличку новину про викриття миколаївських чиновників на оборудці у 26,8 млн бюджетних грн. На той час фігурантів схеми затримали. Крім цього правоохоронці повідомили про те, що заступник миколаївського міського голови – мова про Сергія Коренєва — намагався покинути територію України. Його затримали на кордоні з Угорщиною.

Сергій Коренєв. Фото зі сторінки в фейсбуці

За інформацією ЗМІ, разом з Коренєвим під час затримання перебував також сам миколаївський міський голова Олександр Сенкевич, якого представники НАБУ викликали на допит. 

Розслідування НАБУ стосувалось виконання робіт з реконструкції Соборної площі Миколаєва. Роботи замовив департамент житлово-комунального господарства у 2019 році. За версією слідства миколаївські чиновники, зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою, забезпечили перемогу в тендері «потрібній» компанії. Вона, своєю чергою, провела роботи за завищеними цінами, що коштувало платникам податків мільйонних збитків.

Департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради оголосив торги на реконструкцію Соборної площі 21 березня 2019-го. Очікувана вартість лота складала майже 90 млн бюджетних грн. Роботи мали завершитись всього за пів року – вже в вересні.  

Після затримання фігурантів схеми, а саме згадуваного вище Сергія Коренєва, його зама Олександра Брижатого, директорки підрядної компанії, депутатки від партії одеського мера Марини Лозовенко, їм повідомили про підозру, кваліфікувавши справу як привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем організованою групою (ч. 5 ст. 191 КК України). 

Олександр Брижатий. Фото зі сторінки в фейсбуці

Марина Лозовенко. Фото зі сторінки в фейсбуці

За цей злочин їм загрожує до 12 років позбавлення волі з забороною займати певні посади й конфіскація майна. Але це вже прерогатива суду.

За інформацією видання «Слово і діло», двом керівникам приватних компаній, які фігурують у розслідуванні, підозру повідомили заочно, оскільки вони перебували за кордоном. При цьому Коренєв пояснив, що не намагався втекти за кордон, а був у відпустці і планував виїхати з родиною та друзями на відпочинок. Хоча визнав, що знав про розслідування.

13 серпня 2021 року стало відомо про призначення застав для затриманих – так, підозрювані в оборудці в майже 27 млн бюджетних грн могли вийти з СІЗО за дещо «смішні» гроші. Тож у слідчому ізоляторі вони не затримались надовго. Суд призначив заставу для Сергія Коренєва в розмірі 3,5 млн грн, для Олександра Брижатого – 953 тис. грн, а для Лозовенко – 1,4 млн грн, повідомило видання «Никвести». Застави призначили й іншим фігурантам по справі.  

В чому же полягала корупційна оборудка?

Банальна схема розпилу

На торги, оголошені миколаївським департаментом житлово-комунального господарства, яким керували тоді Коренєв і Брижатий, подались три компанії. Вони запропонували скинути ціну в межах млільйона гривень – не так багато, враховуючи десятки мільйонів очікуваної вартості. І попри зауваження Держаудитслужби, яка виявила порушення тендерної документації, миколаївські чиновники наприкінці квітня обрали переможця. Ним стала одеська компанія «Пик-строй», співзасновницею й директоркою якої на той час була Марина Лозовенко.

Хоча компанія, зареєстрована 2006 року, має відносно невеликий статутний капітал – всього 80 тис грн, вона часто виграє бюджетні підряди. Станом на зараз ТОВ «Пик-строй» підписало угод на загальну суму 540 млн бюджетних грн. 

Скрін YouControl

Винятковим став 2022 рік, коли фірма залишилась без укладання бюджетних договорів. Вірогідна причина – розслідування НАБУ, адже на той час Лозовенко та інші фігуранти схеми вже отримали підозри. 

Більш того після викриття правоохоронців наближена до Труханова депутатка вийшла зі складу засновників і покинула посаду директорки ТОВ «Пик-строй». Після цих змін скандальна компанія знов почала укладати договори за кошти платників податків – у поточному році ТОВ «Пик-строй» підписало вже дві угоди в Одесі загальною вартістю 24,2 млн грн.

Варто також підкреслити, що один зі співзасновників ТОВки Олег Думбрава, за інформацією аналітичної системи YouControl, фігурував у декларації мера Одеси Геннадія Труханова як бізнес-партнер. 

Тож ця компанія для одеської міської влади, вочевидь, є досить близькою. 

Але повернемось до реконструкції Соборної площі в Миколаєві. Департамент підписав з ТОВ «Пик-строй» угоду на 88,3 млн грн. Звичайно ж одеська компанія у строк роботи не виконала. Тож чиновники уклали з підрядником ще низку угод. Одна з них стосувалась зменшення обсягів закупівлі й відповідно оплати за роботу. 

Врешті-решт у грудні 2019 року в угоду внесли чергові зміни, продовживши строк дії за договором до 31 грудня 2020-го і зменшивши суму оплати до 77,5 млн бюджетних грн. На той час НАБУ вже відкрило провадження через сумнівну закупівлю. Тож причина цих змін може критись саме в цьому.

За матеріалами слідства, знайти які можна в судовому реєстрі, схема розпилу бюджетних коштів досить примітивна: «використано будівельні матеріали та товари, вартість яких суттєва завищено».

Триває суд

Наразі по справі з можливого розпилу при реконструкції Соборної площі в Миколаєві судять вісім осіб. Окрім Коренєва, Брижатого та Лозовенко, Ігор Великий, Ярослав і Денис Охмаки – ймовірно брати, Олексій Гайдай, Євген Парулава і Геннадій Свиридов. І на всю цю групу обвинувачених аж 23 захисники. Можна тільки уявити, скільки обвинуваченим вони коштують.

Деякі з обвинувачених є досить цікавими персонажами. Так, Євген Парулава є засновником миколаївської ТОВ «Урбан констракт», яке до скандального розслідування регулярно отримувало бюджетні кошти. Компанія обвинуваченого, до речі, розробляла проєкт реконструкції Соборної площі та здійснювала авторський нагляд. За гроші платників податків. Вартість тільки цих послуг коштувала бюджету в сукупності 1,1 млн грн. Підряди компанія отримала без проведення відкритих торгів.

Брати Охмаки у 2018 році заснували ТОВ «Граніт-мрамор груп» у Житомирській області. Головний КВЕД компанії – роздрібна торгівля залізними виробами, будівельними матеріалами та санітарно-технічними виробами в спеціалізованих магазинах. Вірогідно, що саме в цієї компанії за бюджетні кошти й закуповували товари за завищеною ціною.

Щодо Геннадія Свиридова, цілком можливо, що мова про дончанина, який значився співзасновником компанії «Водний проєкт». У 2013 році ця ТОВ «засвітилось» у розслідуванні про фіктивне підприємництво.

Наразі в судовому реєстрі значиться декілька ухвал щодо розгляду справи про розпил 26,8 млн грн на реконструкції Соборної площі. До вироку ще далеко. До речі, обвинувачені в червні навіть намагались повернути обвинувальний акт. Однак суд це клопотання відхилив.

А поки триває суд, Олександра Брижатого з миколаївського департаменту житлово-комунального господарства звільнили. Сергій Коренєв працює заступником миколаївського міського голови – вірогідно, їх пов’язують ще і дружні стосунки, не дарма під час затримання на кордоні Сенкевич і Коренєв були разом. 

А Марина Лозовенко, покинувши посаду в ТОВ «Пик-строй» довго без роботи не сиділа. Вірна Геннадію Труханову депутатка працевлаштувалася до КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Київського району міста Одеси». Там вона зараз керівниця.   

Читайте також: На Одещині комунальники заплатять фірмі з виробництвом у рф понад 3 мільйони

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

7 коментарів

  1. […] Нагадаємо, розслідування проводило Національне антикорупційне бюро ще з 2019 року. За версією слідства, миколаївські чиновники, зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою, забезпечили перемогу в торгах «потрібній» компанії. А саме компанії одеської депутатки Марини Лозовенко «Пик-строй». Антикорупціонери закидають підряднику завищені ціни на роботи коштом платників податків. Оцінка оборудка складає 27 млн грн. […]

  2. […] Раніше редакція «Антикорупційного виміру» писала, що 10 серпня 2021 з’явилась новина про викриття миколаївських чиновників на оборудці у 26,8 мільйона бюджетних гривень. На той час фігурантів схеми затримали. Крім цього правоохоронці повідомили про те, що заступник миколаївського міського голови – мова про Сергія Коренєва — намагався покинути територію України. Його затримали на кордоні з Угорщиною. Про деталі справи читайте тут.  […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір