Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Одещині комунальники заплатять представникам фірмі з виробництвом у рф понад 3 мільйони

Комунальне підприємство «Чорноморськводоканал» хоче придбати два затвори для трубопроводів за понад 3,17 мільйона гривень. Замовити їх комунальники хочуть у компанії ТОВ «Будінвесткомпані». Редакція «Антикорупційного виміру» зʼясувала, що ця фірма та закупівля має відношення до товарів, які виробляються на заводах країни-агресора. Однак чомусь в санкційних списках досі немає згадок про компанію «Hawle», товари якої «Будінвесткомпані» активно продає комунальникам майже по всій території України.

Наразі українські чиновники уклали з постачальником товарів від фірми, яка має виробництво росії, 215 контрактів на загальну суму понад 242 мільйони гривень. 

Наприкінці жовтня Комунальне підприємство «Чорноморськводоканал» Чорноморської міської ради провело закупівлю двох чавунних міжфланцевих затворів для потреб підприємства. В результаті так званих відкритих торгів з особливостями, єдиним учасником і відповідно переможцем стала компанія ТОВ «Будінвесткомпані». 

Редакція «Антикорупційного виміру» зацікавилась компанією «Будінвесткомпані» та зʼясувала, що вона є офіційним постачальником продукції, яка може виготовлятися в російській федерації. Йдеться про підприємства з виготовлення затворної арматури, монтажних матеріалів та систем постачання газу та води, водовідведення. Ці товари виготовляє нібито європейська фірма «Hawle». 

Під час пошуку офіційного сайту «Будінвесткомпані» виявилось, що фірма використовує сайт з доменним імʼям https://hawle.net.ua/. На головній сторінці цього сайту прямо вказано, що ТОВ «Будінвесткомпані» є єдиним і ексклюзивним представником компанії «Hawle». Всі продажі продукції в Україні здійснюються через неї. 

А от на всіх офіційних сторінках та сайтах (окрім українських) фірми «Hawle» зазначено, що вона є першою та єдиною європейською компанією з виробництва водозапірної арматури, яка локалізувала своє виробництво у росії. Тобто заводи цієї фірми знаходяться на території рф. Відповідно і продукція цієї компанії виготовляється там. Компанія заявляє про це відкрито і з гордістю. 

На офіційному сайті «Hawle» вказано, що на території рф філіали є в таких містах: Єкатеринбург, Хабаровськ, Красноярськ, Казань, Краснодар, Санкт-Петербург та Москва.

Попри очевидний звʼязок з терористичною державою, в санкційних списках Національного агентства з питань запобігання корупції компанії «Hawle» поки що немає. 

Згідно з даними аналітичної платформи YouControl, ТОВ «Будінвесткомпані» керується та належить мешканці Києва Олені Намяк. Однак ця жінка не завжди проживала в столиці. Вона перебралась туди з тимчасово окупованого Криму. Регіональним менеджером Hawle на нібито українському сайті вказано Дмитра Намяка. У 2010 році він працював директором водоканалу в Криму.

І хоча Дмитро та Олена Намяк у своїх соцмережах дуже схожі на патріотів України та були змушені переїхати з рідного Криму, вони продовжують працювати на «Hawle», яка своїми податками в рф фінансує тероризм.

Серед документів, які фірма ТОВ «Будінвесткомпані» подала для участі в тендері Комунального підприємства «Чорноморськводоканал» наявні сертифікати, видані австрійською компанією «Hawle», але чомусь ніде не згадується про виробництво в росії. Однак наявні шматки тексту російською мовою. 

Цікаво, що в тендерній документації комунальники завчасно прописали вимоги до затвора так, щоб купити саме той, який продає ТОВ «Будінвесткомпані». У скарзі на сторінці закупівлі вказано, що КП «Чорноморськводоканал» необґрунтовано вимагає у всіх учасників, щоб гарантії заводу виробника диско-поворотних затворів була розміщена сайті заводу виробника. Без цієї умови ніхто не мав права брати участі в тендері. Один з потенційних постачальників звернувся з запитанням до організатора торгів та зауважив, що вказаній вимозі відповідає лише один виробник, а саме «Hawle». Цей виробник має лише одного офіційного постачальника в Україні. Це «Будінвесткомпані». 

«Отже, з вищенаведеного, переможець визначений до проведення процедури», – написав скаржник.

«Чорноморськводоканал» є не єдиним покупцем продукції ТОВ «Будінвесткомпані». За даними системи Clarity-Project з 2016 року українські бюджетні  та комунальні установи підписали з цією фірмою 215 договорів поставок на загальну суму понад 242 мільйони гривень. 

Найбільш активними покупцями «Будінвесткомпані» виявились водоканали Житомиру, Львову та Тернополя. В Одеській області з фірмою співпрацювали лише водоканали Чорноморська та Подільська. Лише у 2022 році ТОВ «Будінвесткомпані» заробила на бюджеті України понад 37,1 мільйона гривень. Станом на жовтень 2023 року ця сума вже сягла понад 84,5 мільйона гривень.

Читайте також:Поціновувачам пляшок у статуях можуть довірити будівництво нової амбулаторії за понад 31 мільйон

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій РозслідуванняБільше публікацій Розслідування »
Більше публікацій Співпраця з агресоромБільше публікацій Співпраця з агресором »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

5 коментарів

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір