Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Поціновувачам пляшок у статуях можуть довірити будівництво нової амбулаторії за понад 31 мільйон

Департамент капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської обласної державної адміністрації хоче замовити будівництво нової амбулаторії за понад 31 мільйон гривень в селі де мешкає менш ніж 1,5 тисячі осіб. Будівництво можуть довірити фірмі — автору сумнозвісної «пляшкової реконструкції» будинка Русова в Одесі. 

Згідно з даними порталу державних закупівель Прозорро, підрядником можуть обрати ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ». Наразі результати тендеру «очікують рішення», інформації про укладання договору ще немає. 

Зауважимо, що окрім скандалу з пляшкою в голові статуї, фірма є фігурантом низки кримінальних справ та журналістських публікацій. 

За інформацією аналітичної системи YouControl, фірма є фігурантом кримінальної справи № 947/31663/19 щодо злочинів проти власності (за статтею 191 КК України) та щодо злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг (за статтею 366 КК України). А також фігурантом справи № 947/36550/20 щодо злочинів проти громадського порядку та моральності (за статтею 298 КК України) та щодо злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг (за статтею 364 КК України). В одній зі справ, до речі, також йдеться про умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини чи їх частин. 

Останні документи по кримінальних справах в судовому реєстрі датовані 21 роком. Тоді ж в одному з документів слідчі вказували, що підозрювані тягнуть час і не ознайомлюються з документами. Правоохоронці просили обмежити підозрюваним строки ознайомлення з матеріалами справ, але суддя Київського районного суду міста Одеси їм в цьому клопотанні відмовила. Згодом справу передали до Приморського районного суду міста Одеси. 

Раніше видання «Інтент» повідомляло про фірму «УКРСПЕЦПРОЕКТ», що Департамент капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської обласної державної адміністрації без конкурсу обрав підрядника, якому сплатять за реставрацію в Одеському театрі юного глядача понад 31 мільйон гривень.  

До речі, ТОВ «Укрспецпроект» знову бажає поремонтувати будинок Русова. Раніше «Антикорупційний вимір» повідомляв, що підприємство подало скаргу в Антимонопольний комітет з приводу тендеру на ремонт та реставрацію будинку, що на Садовій, 21 в Одесі. Скаржник вважає, що замовник, а саме Управління капітального будівництва Одеської міської ради, своїми вимогами створює умови для корупційних злочинів, а також нечесної конкуренції серед учасників тендеру.

Директором ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ» на момент здійснення ремонту будинку Русова була Олена Сердюк. Вона ж є підозрюваною у кримінальній справі, що стосується цього ремонту. Після неї у фірми був ще один керівник, Костянтин Демко, кого на посаді та у переліку власників змінив Вадим Сербін.  

У 2021 році, коли фірмою керував вже Вадим Сербін, «УКРСПЕЦПРОЕКТ» подав позов до Господарського суду Одеської області. Позов стосувався підрядів, отриманих у 2019 році від Управління капітального будівництва Одеської міської ради на ремонтно-реставраційні роботи фасаду та покрівлі будівлі, розташованої в історичній частині м.Одеси за адресою: м.Одеса. вул.Преображенська, 23 ріг вул.Садової (пам`ятка архітектури та містобудування місцевого значення). 

Представники фірми стверджували, що чиновники без відома підрядника підписали додаткові угоди та позначили закупівлю на порталі Прозорро як виконану. 

«Позивач вказує, що ці додаткові угоди №№ 3 та 4 для внесення правок та підписання ніколи не отримував, зазначає про неприпустимість підписання додаткових угод в односторонньому порядку, посилається на норми Цивільного та Господарського кодексів України щодо визначення поняття договору, обов`язковості договору для виконання сторонами, вільного волевиявлення сторін під час укладання правочину, порядок та форму внесення змін до договору, порядок укладання договорів, поняття істотних умов, неприпустимості односторонньої відмови та необхідність виконувати договір належним чином. Також зазначає про розміщення на сайті «PROZORRO» інформації про те, що договір між сторонами «виконано»», – йдеться в ухвалі.  

Суд у задоволенні позові відмовив

Вцілому чиновники уклали з фірмою 9 договорів на суму понад 239 мільйонів гривень. У восьми випадках з 9 замовником виступало Управління капітального будівництва Одеської міської ради. Ще один підряд фірма отримала від Департаменту капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської обласної державної адміністрації. Підряд на будівництво амбулаторії стане десятим замовленням. 

Тим часом на порталі Прозорро вже з’явилася скарга до Держаудитслужби. Скаржниця вважає, що будівництво нової амбулаторії в селі з населенням менш ніж 1,5 тисячі осіб не є доцільним під час війни. Для надання населенню медичних послуг, на думку скаржниці, чиновники могли б орендувати існуючу будівлю. 

Власником і директором фірми наразі є Вадим Сербін, прописаний в місті Чорноморськ Одеської області. Сама ж фірма зареєстрована в Києві.  

Читайте також: Поліція розслідує привласнення понад 700 тисяч гривень на благоустрої одеського пляжу Лузанівка

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір