Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Ремонтувати зруйновані будинки на Херсонщині за бюджетні кошти буде «улюбленець» полтавських чиновників

Білозерська селищна рада на Херсонщині віддала підряд з покрівельних робіт в одному з будинків полтавській компанії. Вартість закупівлі становить 225 295,08 грн. Віддати підряд без торгів рада мала право – йдеться про ліквідацію наслідків війни росіян проти України. Однак, компанія, яка буде виконувати роботи має цікавий бекграунд. 

ТОВ «Грандбуд+», яка виконуватиме роботи, зареєстрована всього рік тому – у жовтні 2022-го. Її статутний капітал — 500 гривень. 

Втім, це не завадило «молодій» компанії отримати договори на виконання робіт з бюджетними організаціями майже на 117 мільйонів гривень. 

Зауважимо, що новачком на ринку компанія є лише формально. Журналісти інтернет-видання «Полтавщина» дослідили, що чинний власник та директор компанії 50-річний Олександр Артемов є багаторічним підрядником в бюджетників з різних громад Полтавської області. Також із сервісу «Опендатабот» відомо, що Артемов придбав компанію «Буд-Експорт» в іншого великого бюджетного підрядника — Олексія Лисенка, власника «Будімперії-2017».

Олексія Лисенка звинувачували в розкраданні бюджетних коштів, втім виправдали — суд вирішив, що правоохоронцям не вдалося довести провину. 

Як повідомило видання «Наші гроші», Артемов для компанії «Буд-Експорт» використовує електронну адресу bud_imperiia2017@ukr.net, що також використовується і одноіменною місцевою компанією ТОВ «Будімперії-2017» Олексія Лисенка, зареєстрованій у тій же будівлі, що і «Грандбуд+». 

Фірма «Грандбуд+» почала отримувати бюджетні підряди тільки після того, як її придбав Олександр Артемов. З березня поточного року. До цього власником фірми був Сергій Секо з Рівного.

Цікаво, що з фірмами, які створює і продає пан Секо часто таке трапляється. Вони починають отримувати підряди, а потім привертають увагу ЗМІ. Так сталося з  ТОВ «БК «Смартбуд Девелоп», фірмою «Торговий дім «Інноваційна кабельна компанія» (спочатку називалася «Фрейвіл Делайт») та «Нортейм Лайт». 

Нічого протизаконного, просто чергова ситуація, коли особи, які вже встигли заробити певну репутацію, «забувають» свої старі фірми, купують «чистеньку» у юристів, які масово реєструють такі фірми, та вчергове повертаються до освоєння підрядів під виглядом новачків. Втім, електронна система державних закупівель створена для того, аби за бюджетний кошт у результаті відкритого конкурсу можна було придбати якісні послуги за вигідною ціною. А не для того, щоб чиновники могли віддавати підряди однім і тим самим особам під різними «вивісками».

У 2023 році свіжокупленій компанії «Грандбуд+» віддали підряд на будівництво укриття у  Котелевській гімназії № 1 ім. С. А. Ковпака. Цей підряд виявився найбільшим серед усіх договорів з бюджетниками, які Олександр Артемов отримував за час роботи у будівельній сфері. Вартість укриття становила 14,4 млн грн. Укриття мали зробити до початку навчального року, однак, термін дії угоди подовжили та внесли зміни 3 листопада 2023 року.

До речі, це не єдиний будинок, який ремонтуватиме полтавська компанія на Херсонщині: загалом угод на ремонти в Білозерці уклали з компанією на 1 767 196 грн.

Читайте також: Відновлення інфраструктури: В Одесі нагляд за роботами довірили фігуранту найскандальніших кримінальних справ

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір