Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Аварійно-відновлювальні роботи в «Одеській політехніці»: правоохоронці підозрюють заволодіння бюджетними коштами

Слідчі Підрозділу Територіального управління БЕБ в Одеській області розслідують ймовірне заволодіння бюджетними коштами на аварійно-відновлювальних роботах в «Одеській політехніці». Що відомо про цю справу — читайте в матеріалі «Антикорупційного виміру».

«Одеська політехніка» постраждала внаслідок ракетної атаки РФ на Одесу вночі 14 червня 2023 року. Майже усі вікна в чотирьох корпусах вибило. Повідомлялося, що частково позривало і двері, а на стінах з’явилися тріщини. 23 червня «Суспільне» показало, як виглядає навчальний заклад. 

В публікації зазначалося, що вибуховою хвилею в закладі вищої освіти пошкодило 1782 вікна.  

13 липня «Факти» повідомляли, що частину приміщень політехніки вже законсервована. Освітяни, звернувшись до міністерства, отримали кошти, але лише 15 відсотків від того, що за їхніми підрахунками було потрібно для ліквідації наслідків удару. 

«Наразі відновлюють лише покрівлю, бо є загроза подальшого руйнування. А ще допомагає бізнес та колишні студенти», – зазначалося в матеріалі.  

У серпні закупівлю аварійно-відновлювальних робіт для «Одеської політехніки» начебто успішно провів Департамент капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської ОДА. Договір уклали на 41 470 598,42 гривні. 

Вже після того, як в ОДА уклали цю угоду, 11 листопада вищій навчальний захід самостійно оголосив тендер на капітальний ремонт корпусу майже за 32 мільйони гривень. Однак ця закупівля зрештою була скасована. Проте політехніка протягом осені та зими 2023 року, а також у 2024 році самостійно закуповувала аварійно-відновлювальні роботи вхідної групи будівлі б2приміщень, встановлення вікон та дверей, капремонт будівлі П, та будівлі Т. Крім того, купували вікна та дверіскло, металоконструкції.  

Чимало разів купувалися послуги проєктування, оглядів, технічного нагляду. Одна з останніх закупівель дверей та вікон проведена 18 квітня 2024 року. 

Навіщо всі ці товари та послуги закуповувалися, якщо роботи на 42 мільйони вже придбала ОДА не зрозуміло. Можна припустити, що це інші роботи, ті які не увійшли до замовлених ОДА. Оскільки проєктно-кошторисна документація до договору, укладеного Одеською обласною державною адміністрацією не опублікована, не має можливості перевірити, чи збігаються замовлені політехнікою роботи та послуги з замовленими Департаментом. 

У слідчих Підрозділу Територіального управління БЕБ в Одеській області, які розпочали кримінальне провадження щодо закупівлі Управління 22.11.2023 року є своє бачення ситуації. 

Найсвіжіша судова ухвала у цій справі датована 12 січня 2024 року. В ній правоохоронці просять про доступ до речей і документів. Суд доступ дозволяє. В документі наведені відомості про те, що вже встановило слідство. 

Так, слідчі дізналися, що у період з 14.06.2023 по 14.07.2023 коштом благодійних пожертв, меценатів тощо відбувалась активна заміна пошкоджених вікон університету. Тобто за місяць до укладання договору Департаменту з підрядником певний обсяг робіт з заміни вікон був виконаний університетом самостійно. 

Також слідчі повідомили, що за їхніми даними підрядник (ТОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «РОЯЛ ІНВЕСТ») придбав 1293 віконних конструкцій, на загальну суму 20 мільйонів 744 тисячі 865 гривень. Тим часом як замовник перерахував 32 мільйони 981 тисячу 151 гривню. 

У січні поточного року слідчі вважали, що посадові особи замовника і підрядника змовилися і ймовірно вчиняють дії направлені на заволодіння бюджетними коштами шляхом внесення недостовірних відомостей до офіційних документів в частині обсягів та вартості виконаних робіт. 

Підрядник, з яким уклали договір на аварійно-відновлювальні роботи в «Одеській політехніці» чиновники Департаменту капітального будівництва та дорожнього господарства — ТОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «РОЯЛ ІНВЕСТ». Компанія, згідно з даними аналітичної платформи YouControl, зареєстрована в Києві. 

Володіє і керує компанією Роман Сапожинський. Останній раз фірма подавала документи на відкриті торги у 2020 році і згідно з наданою Довідкою про наявне обладнання, все її обладнання було орендованим. Яка ситуація у фірми з МТБ та персоналом зараз і чи могла ця компанія виконувати роботи в «Одеській політехніці» не зрозуміло. 

Однак, з огляду на те, що за кілька місяців до укладання угоди на понад чотири десятки мільйонів гривень, з фірми  «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «РОЯЛ ІНВЕСТ» суд примусово стягував 7 637,54 гривні заборгованості за електроенергію, справи у майбутнього підрядника йшли не дуже добре.  

Зауважимо, що у грудні 2023 року Департаменту капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської ОДА докуповував аварійно-відновлювальні роботи для «Одеської політехніки» у «БК «РОЯЛ ІНВЕСТ». Підряднику доплатили 2 316 834 гривні. 

Також Департамент замовив у «БК «РОЯЛ ІНВЕСТ» засекречений капітальний ремонт за 31 383 029,64 гривні. 

До цього фірма працювала за бюджетні кошти тільки у 2020-2021 роках з Управлінням капітального будівництва Дрогобицької міської ради. 

Оскільки закупівлю аварійно-відновлювальних робіт для «Одеської політехніки» Департамент капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської ОДА провів без використання електронної системи закупівель, як в ОДА знайшли цього підрядника і чому вирішили, що йому можна довірити роботи на таку суму незрозуміло. 

Читайте також: Відновлення поза законом: Одещина

Більше публікацій Вікно ВідновленняБільше публікацій Вікно Відновлення »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір