Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Рік після підриву Каховської ГЕС: в Україні озвучили суму завданих збитків

Минула перша річниця від дня підриву росіянами Каховської ГЕС. В Україні озвучили орієнтовні суми збитків, яких завдала найбільша техногенна екологічна катастрофа Європи у ХХІ столітті. Про це повідомляє «Антикорупційний вимір».

Під час пресконференції перший заступник голови Державної екологічної інспекції України Дмитро Заруба повідомив, що унаслідок підриву греблі Каховської ГЕС росіяни завдали довкіллю шкоди, за попередніми розрахунками, на 78 мільярдів гривень. За попередніми розрахунками, які озвучили на початку 2024 року,  як повідомляв «Антикорупційний вимір», йшлося про 2 мільярди доларів. Розрахувати збитки у повній мірі можна буде лише після деокупації лівобережжя Херсонщини, де власне і знаходилась Каховська ГЕС, додав Заруба.

Великою водою затопило 80 населених пунктів, майже 4000 мешканців Херсонщини були евакуйовані, 32 особи загинули, повідомляє Херсонська ОВА. Також близько 300 тварин врятували і відкачали 507 тисяч тонн води. Втім, дані про постраждалих і загиблих неточні, адже неможливо порахувати, скільки людей постраждали і загинули на окупованій території, а там руйнування були численними, особливо в Олешках та Голій Пристані. 

«Після підриву Каховської ГЕС росіянами понад три місяці навіть ніхто туди не заходив. Допомагали людям тільки з сусідніх сіл – везли їжу, воду тим, хто залишився. І навіть за нашими повідомленнями з громад – це не підтверджена інформація, людей, які загинули внаслідок катастрофи, іноді не хотіли реєструвати в лікарнях як загиблих через затоплення, а ставили причину смерті – серцевий напад. Людей, яких не ідентифікували або в яких немає родичів, просто звозили в Каланчак і там за різними повідомленнями, ховали в братській могилі», – розповідав керівник  пресофісу Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков.

За його словами, родичі могли забрати тіла своїх померлих близьких в морзі у Каланчаку, але якщо рідні не з’являлися, загиблих окупаційна влада ховала, визначаючи самостійно місце і спосіб поховання.

Які обсяги збитків від підриву Каховської ГЕС

Одним із найповніших досліджень щодо втрат від підриву Каховської ГЕС можна назвати аналітику Київської школи економіки

Саме за результатами підрахунків Київської школи економіки сума прямих збитків, завданих економіці України через підрив Каховської ГЕС, сягає щонайменше $2 мільярди, зокрема:

  • Втрат зазнав житловий фонд населених пунктів Херсонської та Миколаївської області: 49 та 31 міст, сіл, містечок відповідно.
  • На Миколаївщині підтоплено більш ніж 500 приватних будинків в сільській місцевості. 
  • У Херсонській області точну загальну кількість пошкоджених або зруйнованих житлових будинків неможливо визначити через часткову тимчасову окупацію області. Але попередні оцінки говорять, що близько 20-30 тис. будинків потрапили до зони підтоплення, з яких принаймні 150 багатоповерхових будинків в місті Херсон. 
  • Прямі збитки від затоплення приватних будинків та супутньої інфраструктури оцінюються в $950 млн, основна частина з яких припадає на лівий берег Дніпра, що наразі знаходиться в тимчасовій окупації. 
  • Аналіз супутникових знімків та моделювання виявили 32 тисячі будинків в зоні ризику.
  • Україна у 2023 році має додаткові витрати на будівництво водогонів. Через падіння рівня води у Каховському водосховищі без водопостачання ризикували залишитись значна частина Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей. Для ліквідації наслідків знищення ГЕС бюджетний комітет погодив виділення $41 млн (1,5 млрд грн) на будівництво магістральних водогонів.
  • Понад чверть загальної суми збитків через підрив ГЕС — $586 млн — повʼязані безпосередньо з руйнуванням Каховської гідроелектростанції, яка має потужність 334,8 МВт і не підлягає відновленню, та дамби. 
  • Загальні збитки енергетиці сягнули $624 млн.  
  • Річні економічні збитки від руйнування ГЕС завдані державній компанії Укргідроенерго складають понад $100 млн.  
  • Потреби на  побудову нової ГЕС аналогічної потужності складуть близько $1 млрд.
  • Втрачені електромережі у затоплених населених пунктах, а також затоплені 17 автозаправних станцій та 2 нафтобази.
  • Збитки, завдані транспортній інфраструктурі, сягнули  $311 млн.
  • За оцінками експертів проєкту понад 290 км доріг постраждали від повені. Частина міжнародних та регіональних доріг затоплені. Найбільш зруйнованими є комунальні дороги — понад 50% від загальної довжини. 
  • Промислові підприємствам та інший бізнес втратили внаслідок підриву за попередніми оцінками вже $105 млн. 
  • Знищення посівів сільськогосподарських культур, поголів’я худоби та риби призвело до збитків сільського господарства на $25 млн.
  • Каховське водосховище використовувалося для забезпечення водою зрошувальних систем і тваринництва загальною площею 584 тис. га (фактична площа зрошуваних земель до війни становила 262 тис. га). Тому непрямі втрати доходів для рослинництва зростуть на $182 млн на рік. Інші галузі сектору будуть втрачати до $49 млн на рік.
  • Орієнтовна сума збитків, завданих навколишньому середовищу, оцінюється у $1,5 млрд (за даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів). 150 тонн нафти витекло під час вибуху дамби. Рівень солоності Чорного моря біля Одеси майже втричі нижчі норми.
  • Підтоплення загрожує трьом природно-заповідним паркам: «Нижньодніпровський», «Кам’янська Січ», «Білобережжя Святослава», Чорноморському біосферному заповіднику, який охороняється ЮНЕСКО. Крім того, у зоні впливу опинилися Регіональний ландшафтний парк «Кінбурнська коса» загальною площею майже 18 тис. га; ділянки Чорноморського біосферного заповідника «Волижин ліс», о. Довгий, о. Круглий площею 2,7 тис. га; регіональний ландшафтний парк «Висунсько-Інгулецький», площею  2,7 тис. Га.

За 2023 рік Мінреінтеграції виплатило 200 мільйонів гривень постраждалим від наслідків підриву Каховської ГЕС. Але і ця сума не остаточна, адже велика кількість будинків та квартир розташовані в зоні обстрілів, тому чимало домовласників виплат не отримали. Також не йдеться про мешканців окупованих нині територій лівобережної Херсонщини. За словами першого заступника міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександра Краснолуцького, найбільшої шкоди зазнали території, розташовані на лівому березі Дніпра – 60%. Зараз значна частина їх перебуває в окупації.

Департамент розвитку територій Херсонської обласної державної адміністрації заплатив 36,5 млн гривень за будівництво чотирьох артезіанських свердловин для забезпечення водопостачання Новоолександрівської територіальної громади.

Відновлювати чи ні?

Тривають суперечки щодо доцільності відновлення Каховської ГЕС: тут думки чиновників і науковців розходяться. Якщо чиновники стверджують, що це необхідно і навіть заклали на це фінансування, то науковці до цього ставляться обережніше і зазначають: це питання окремого дослідження. Далекоглядне бачення сценаріїв подальшого розвитку подій цілком може передбачати відмову від ідеї поновити греблю ГЕС. Також може виявитись, що з кліматичних та інших міркувань більш доцільним буде відновлення проточності Дніпра і перепрофілювання економіки Півдня України з орного землеробства на пасовищне тваринництво, стійке в умовах сучасного клімату та виправдане з огляду на прогресуючі процеси опустелювання в регіоні. Або ж за кошти, які потрібні для відбудови Каховської ГЕС будуть побудовані сучасні насосні станції, які дозволять брати воду для потреб промисловості та сільського господарства безпосередньо з річки Дніпро, а не з водосховища.

Водночас  ПрАТ «Укргідроенерго» ще у серпні 2023 року уклало угоду з ПрАТ «Укргідропроект» на виконання проєкту підготовчих робіт для відновлення Каховської ГЕС вартістю 124 млн грн. Однак, всі деталі закупівлі приховали: закупівлю провели без торгів з обґрунтуванням «Українська Визвольна Війна» та не оприлюднили текст договору.

Вже згаданий вище Ігор Сирота зазначає, що для відновлення Каховської ГЕС знадобиться 6 — 7 років, але після деокупації лівого берега Херсонщини: «Тоді ми зможемо осушити місце, де відбувся підрив, провести обстеження, демонтувати зруйновані споруди та конструктиви Каховського гідровузла. А далі вже приступити до безпосередньої відбудови станції».

За його словами, середньорічний показник неотриманого доходу «Укргідроенерго» від продажу електроенергії та допоміжних послуг внаслідок руйнування ГЕС становить $138 млн.

Окрім втраченого доходу, руйнування Каховського водосховища призвело до несприятливих режимів роботи і періодичних обмежень потужності на агрегатах Дніпровських ГЕС-1 і ГЕС-2 та інших ГЕС Дніпровського каскаду.

«Внаслідок руйнування Каховської ГЕС було втрачено 343,2 МВт встановленої потужності. Крім того, було втрачено 192 МВт регулюючої потужності, необхідної для оперативного балансування ОЕС України», – зазначив Сирота.

Він додав, що руйнування водосховища також призвело до проблем із водопостачанням південних територіально-промислових комплексів України, які охоплюють території Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської областей та південну частину Донецької області. 

Читайте також: Попри війну: управління освіти на Миколаївщині роками надавало землю агропідприємству з російським засновником

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір