Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Верховний Суд відправив у в’язницю суддю з Херсонщини, яку піймали на хабарі

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду не змінив вирок попередньої інстанції для Олени Живцової. Це колишня голова Каланчацького суду, що на Херсонщині. Ще в грудні 2021 року суд визнав винною її у хабарництві, та захисники безуспішно намагались оскаржити вирок в Апеляції ВАКС, а згодом і у Верховному Суді. 

Про це повідомляє «Центр протидії корупції». Так, згідно з вироком Верховного Суду, ексголову Каланчацького суду Херсонської області Олену Живцову визнали винною в отриманні хабаря й посадили у в’язницю на 5,5 років з конфіскацією всього майна. 

Цей вирок виніс ще у грудні 2021 року суд першої інстанції. Та сторона захисту подала апеляційну скаргу на це рішення. У січні 2024 року Апеляція ВАКС підтримала позицію прокурора і залишила вирок без змін. Пізніше захисники Живцової поскаржились на рішення до Верховного Суду, та він відхилив касаційні скарги сторони захисту й підтвердив законність рішення ВАКС. 

Йдеться про випадок, коли у 2018 році голова суду запропонувала таксисту, який їздив без дозволу, заплатити 5 тисяч гривень за те, щоб вона закрила адміністративне провадження. Якби фігурант відмовився платити хабар, суддя погрожувала притягнути чоловіка до відповідальності й стягнути з нього штраф від 16 до 32 тисяч гривень. Отримані кошти Олена Живцова сховала у Кодексі про адміністративні правопорушення. Після цього вона ухвалила рішення про закриття адміністративного провадження. 

Разом з тим, поки тривало розслідування, з 2018 по 2020 рік Олена Живцова продовжувала працювати на посаді, щоки Вища рада правосуддя не спромоглась її змінити. За цей час вже засуджена за корупцію суддя отримала 1,4 мільйона гривень зарплати з бюджету країни.

Читайте також: Вища рада правосуддя звернулась з заявою до Приморського райсуду Одеси через корупційне провадження

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини правоохоронних органівБільше публікацій Новини правоохоронних органів »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір