Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Найцікавіші події тижня: Антикорупційний огляд на Одещині

Минулий тиждень був насичений подіями, так чи інакше пов’язаними з корупцією в Одесі та області. Кінець тижня здивував затриманням мера одного з міст Одещини. Звинувачують посадовця у тому, що «віджав» базу відпочинку, погрожуючи підприємиці та її родині. Зокрема, погрожуючи облити кислотою. Та народних депутатів, які вирішили «пробачати» тяжкі злочини корупціонерам за гроші, цей діяч не затьмарив. Детально про всі події тижня читайте в цьому матеріалі. 

Мер з кислотою 

У п’ятницю стало відомо, що в Білгород-Дністровській міській раді на Одещині Служба безпеки України проводить обшуки. Деякі ЗМІ повідомляли, що затримано міського голову, Віталія Граждана. Згодом поліція відзвітувала, що голові міської ради на Одещині повідомили про підозру у вимаганні передачі права на майно та погрозах насильством. 

Слідчі вважають, що мер діяв не сам, а з підконтрольними йому спільниками. Вони напали на підприємицю й нібито погрожували насильством щодо неї та її рідних, якщо вона не передасть їм половину корпоративних прав на базу відпочинку. 

Поліція стверджує, що жінку надалі вмовляли віддати решту прав майбутньому власнику, а в разі відмови погрожували, що обіллють її кислотою. Мер начебто підібрав знайомого адвоката, підконтрольних реєстраторів та нотаріусів. Вони мали переоформити «віджату» туристичну базу на потенційних покупців.

Затримали мера «на гарячому», коли він отримував 30 тисяч доларів завдатку від покупців турбази. 

Скандальний законопроєкт  

Тим часом Верховна Рада України ухвалила за основу законопроєкт №11340. Йдеться про можливість вкладати угоду зі слідством й легально відкуповуватись обвинуваченим у корупційних злочинах. Законопроєкт у першому читанні підтримав 231 народний депутат. Він викликав обурення серед активістів та громадськості, адже люди вбачають у цьому законі можливість посадовцям уникати покарання за хабарі, що породить ще більшу корупцію в країні. «Антикорупційний вимір» проаналізував, як за закон голосували народні депутати, представники Одеської області. Більшість нардепів, представників Одещини, проголосували «за»

Що там хабарники 

В Одесі затримали посадовця Облдержадміністрації. За допомогу з оформленням броні для військовозобов’язаних на підприємстві він нібито вимагав тисячу доларів

А командиру відділення на судні ВМС України повідомили про підозру в отриманні хабаря. Йому висувають вимагання плати з підлеглих за те, щоб відпустити їх на берег.

Закупівлі та наслідки 

Справу про нанесення збитків державному підприємству «Морський торговельний порт «Південний» почнуть розглядати по суті. Відповідне рішення ухвалив Вищий антикорупційний суд. Йдеться про справу завдання понад 60 мільйонів збитків держпідприємству. Здебільшого це переплати на закупівлях. 

До суду передали обвинувальні акти щодо трьох посадовців, які відповідали за публічні закупівлі медичних матеріалів для комунальних лікарень Одеси. Слідчі вважають, що через їхню недбалість з бюджету переплатили понад три мільйони гривень постачальникам, купуючи товари за цінами, вищими від ринкових. 

В Одесі комунальний медзаклад заплатить майже 17 мільйонів за обладнання. Конкурентів у постачальника не було. 

Компанія родичів чиновниці Одеської міськради отримують підряди від її колег. Йдеться про ТОВ «Резов», яке належить родині співробітниці Київської районної адміністрації Олександри Резниченко

На Одещині дорожні підряди найчастіше отримують одні й ті ж фірми, здебільшого без конкуренції. Журналісти встановили, що фірми-улюбленці чиновників є фігурантами кримінальних проваджень, привертають увагу Антимонопольного комітету через змови, а також завищують ціни у кошторисах. Про це пише «Nikcenter». 

Змови на торгах 

Антимонопольний комітет виявив змову під час торгів на закупівлю робіт з капітального ремонту будівель в Одесі і розпочав відповідну справу щодо учасників. Так, Антимонопольний комітет почав розгляд справи щодо товариств з обмеженою відповідальністю «Строй-Еліт» та «Олімп Буд Девелопмент». АМКУ вважає, що ці компанії порушили законодавство про захист економічної конкуренції й спотворили результати торгів.

Конфіскація на виплат 

Вищий антикорупційний суд дозволив Віктору Ткаченку, колишньому посадовцю Одеської митниці, сплачувати частинами суму, яку у нього мають конфіскувати через виявлені необгрунтовані активи. 

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір