Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Підроблення, шахрайство та торгівля наркотиками: Хто ремонтує школи і дитсадки в Одесі

Центри фінансування закладів освіти в Одесі досить активно віддають підряди з ремонту шкіл та дитсадків фірмі «Флавій-Буд». Ця компанія почала освоювати бюджет міста менш ніж за місяць з дня створення. А заробляє вона на  ремонтах укриттів, електрики та відновлення пошкоджених росією навчальних установ. Редакція «Антикорупційний вимір» виявила досить цікавий кримінальний «шлейф», що тягнеться за родиною власниць підрядної організації. Члени цієї сімʼї згадуються у справах про розкрадання, шахрайство та навіть торгівлю наркотиками в російській федерації.

Почнемо з того, що компанія ТОВ «Флавій-Буд» була зареєстрована в середині березня 2023 року. На 19-ий день після створення фірма почала отримувати контракти від чиновників Одеської міської ради. Відсутність досвіду не завадила чиновникам Одеської мерії радо довірити новоствореній фірмі безпеку дітей під час війни.

Наразі сума угод з фірмою-новачком сягла майже 14 млн грн, отриманих менш ніж за півтора року існування. Ба більше, серед 32 закупівель, в яких «Флавій-Буд» брала участь, у фірми жодного разу не було суперників. І всі договори укладалися без проведення конкурентних відкритих торгів. 

Підряди ТОВ «Флавій-Буд» за цей період отримувала виключно від чиновників комунальних центрів фінансування закладів освіти Одеси. Вони стосувалися ремонтів в школах та яслах-садках Приморського, Київського та Пересипського районів. Здебільшого йде мова про угоди з розробки кошторисів, ремонту внутрішніх мереж електропостачання, підвалів та облаштування в них укриттів для дітей. А минулого тижня до цього переліку додалися ще й роботи з відновлення ліцею №16 на вулиці Пироговській, який було пошкоджено внаслідок чергової атаки рф. 

Редакція «Антикорупційного виміру» вирішила перевірити фірму «Флавай-Буд», аби дізнатися з чим повʼязаний її тендерний успіх.

Адресою реєстрації фірми вказано офіс №23 на Михайлівській, 25 в Одесі. Власницями компанії за даними аналітичної платформи YouControl є Ірина Іллівна Хвіловська та Ніна Артурівна Майстру. Остання також вказана директоркою. 

Аналогічну адресу офісу за даними Clarity Project зазначає ще одна підрядна фірма одеських освітян – ТОВ «Комплібуд». А дані бази адрес масової реєстрації Odnodata UA свідчать, що там же у 2018 році зареєстрували і ТОВ «Армабуд.» Обидві фірми серед спільного мають і засновницю Ірину Хвіловську. А її бізнес-партнером, а також керівником цих товариств виступає Йосип Бейнфельд. 

ТОВ «Комплібуд» була створена за місяць до початку повномасштабного вторгнення росії. А перші угоди отримала вже за пів року, у серпні 2022 року. Всі вони теж стосувалися ремонтних робіт в закладах освіти та облаштування укриттів. А вже у лютому 2023 року щодо діяльності «Комплібуд» було відкрито кримінальне провадження. Управління із запобігання фінансовим операціям, пов’язаним з легалізацією злочинних доходів запідозрило, що керівництво розкрадає бюджетні кошти на підрядах.

Згодом фірма Ірини Хвіловської та Йосипа Бейнфельда зʼявилася в ще одному кримінальному провадженні. На цей раз йшлося про службове підроблення. Слідчі вважають, що керівництво фірми внесло недостовірну інформацію до документів про кількість та якість робіт з ремонту укриття в Одеській НВК №84 на проспекті Академіка Глушка, 1/6.

Зʼясувалося, що засновниці «Флавай-Буд» є родичками. Ніна Майстру – це донька Ірини Хвіловської. Про це свідчать дані судового реєстру. В матеріалах справи 2017 року, йдеться про позов Хвіловської проти пані Майстру. В ньому мати вимагає від суду позбавити свою доньку права користування квартирою.

Номер телефону, який вказано як контактний номер ТОВ «Флавай-Буд», ймовірно, належить директорці Ніні Майстру. На сайті OLX ми знайшли свіжі оголошення з номером телефону Ніни  Хвіловської-Майстру-Ангелової. У липні 2024 року вона розміщувала оголошення про продаж запчастин, обладнання, вживаного настінного дзеркала та навіть старих рамок для плакатів. 

Але на тому ж OLX вона вказала ще один номер телефону. Деякі користувачі додатку Getcontact позначали цей контакт як Ніну Ангелову. Однак вірогідніше, що спочатку цей номер належав її колишньому чоловіку Юрію Майстру.

До розлучення ексчоловік Ніни Майстру був засуджений в росії. У 2019 році Совєтський районний суд в Брянську відправив його за ґрати на 10 років за торгівлю наркотиками. До цього, у 2016 році, він вже був засуджений за шахрайство через махінації з працевлаштуванням моряків. З цього приводу про нього та нині директорку успішної підрядної організації «Флавій-Буд» навіть є відгуки в телефонних довідниках

А от Ірина Хвіловська разом з Йосипом Бейнфельдом, крім вже згаданих фірм, була присутня в компаніях «Константа Преміум» та «Алеф Люкс». Обидві у 2016-2018 роках заробляли чималі гроші коштом одеських закладів освіти. А зараз вони перереєстровані на сторонніх осіб та нібито переїхали до Дніпра. Не виключено, що ці фірми було «скинуто», коли вони стали привертати увагу правоохоронців. Новий власник «Константа Преміум» Сергій Тельманович Руденко після викупу компанії у 2021 році був засуджений за нелегальну торгівлю горілкою та коньяком на трасі «Київ-Одеса». Не відстає від нього і теперішній власник «Алеф Люкс» Іван Іванович Галай, якого судили за викрадення автівки.

Тож наразі все виглядає так, начебто новоспечені бізнес-леді Ірина Хвіловська та Ніна Майстру з підрядної компанії «Флавій-Буд» мають чималий досвід. Щоправда, враховуючи виявлені факти, цей їхній досвід виглядає досить сумнівним і вартим уваги правоохоронних органів.

Читайте також наше розслідування: «Старлінки» для окупантів подешевшали: хто постачає супутниковий інтернет ворожим військам

Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір