Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Головне про події тижня на Одещині. Антикорупційний огляд 

Перший тиждень вересня на Одещині був насичений подіями, пов’язаними з корупцією. Суд виніс вирок у корупційній справі, повідомлялося про багато оновлень у резонансних справах щодо одеських посадовців, аудитори знаходили порушення, а правоохоронці затримували хабарників. В декларації ж одного з депутатів райради відбувалися вельми цікаві зміни. Про все це читайте в щотижневому огляду редакції.

Вирок 

Суд виніс вирок посадовцю, який займався ліквідацією майна підприємства Міноборони «Одеський автомобільний ремонтний завод». 10 років позбавлення волі з конфіскацією йому призначили за розтрату майна підприємства. Зауважимо, що вирок ще може бути оскаржений в апеляційній інстанції. 

Дивні дива 

Не обійшлося у перший тиждень вересня без «надприроднього». Автівка за п’ять років здорожчала втричі завдяки тому, що возила депутата райради. Дмитро Радулов, заступник голови Одеської обладміністрації, повідомив про суттєві зміни у майновому стані. Зокрема він продав свою Skoda Octavia A5. Купив п’ять років тому за 89 тисяч гривень, а продав за 273 тисячі гривень.  

Затримання на хабарях 

Минулого тижня в Одесі затримали начальника відділу Одеського квартирно-експлуатаційного управління командування сил логістики ЗСУ. Йому висувають звинувачення у вимаганні та отриманні хабаря за передачу в оренду підприємцю території військового містечка. 

Йдеться про приміщення площею 143 квадратних метри та технічний майданчик площею 60 квадратних метрів військового містечка. Посадовець нібито вимагав щомісячну плату від підприємця у розмірі 200 доларів та одноразову «подяку» на 300 доларів за підписання договору оренди.

Крім того, прокуратура повідомила про підозру посадовцю одеської регіональної філії «Укрзалізниці». Його вважають причетним до вимагання щомісячних хабарів від підлеглих. Правоохоронці вважають, що службовець депо щомісячно отримував 30 тисяч гривень від підлеглих за так звані «сприятливі умови праці». 

Сільрада допустила порушень на 22 мільйони 

Держаудитслужба перевірила бюджет Усатівської сільради на Одещині і виявила порушення. Зокрема аудитори зробили висновок, що через неефективне управління та ризикові операції бюджет громади недоотримав 22 мільйони гривень. Деталі читайте за посиланням. 

Що нового у резонансних справах 

До суду передали обвинувальний акт щодо колишнього прокурора Одеської області. Його звинувачують у зловживанні службовим становищем, отриманні від одеського забудовника хабаря та використанні підроблених документів. За даними слідства, посадовець, перебуваючи на посаді прокурора Одеської області, змовився з мером Одеси, його заступником, колишнім очільником департаменту комунальної власності Одеської міськради та іншими особами. Разом вони, за версією слідства, безкоштовно віддали приватному забудовнику дві земельні ділянки в Одесі площею майже чотири гектари. Це завдало збитків громаді на понад 130 мільйонів гривень. Також слідство встановило, що за це прокурор області отримав від забудовника хабаря у вигляді квартири у новобудові за 3,5 мільйона гривень. Нерухомість посадовець оформив на дружину. Деталі, як завжди, за посиланням. А мова йде про Олега Жученка. 

До суду передали справу колишнього заступника голови Одеської ОВА та чинного керівника одного з департаментів. Їх обвинувачують у завищенні ціни на купівлю консервів для населення в понад 9 мільйонів гривень. Мова, ймовірно, про справу, в якій фігурує Олег Муратов, який з 2020-го по 2023 рік обіймав посаду заступника голови Одеської ОВА. Жінка, якій він за хабар обіцяв допомогу з уникненням кримінального провадження, ймовірно, Марина Зінченко, очільниця департаменту фінансів Одеської ОВА. Слідство щодо них закінчили ще в жовтні 2023 року. 

До суду передали справу колишнього очільника управління Одеської міської ради. Його звинувачують в розтраті коштів на закупівлі кисневих генераторів для лікарні. За даними слідства, колишній керівник одного з управлінь Одеської міської ради перерахував на рахунок фіктивного підприємства понад 4 мільйони гривень з місцевого бюджету .Ймовірно, йдеться про купівлю медичних генераторів кисню для потреб Одеської міської лікарні №8. До цього може бути причетним ексочільник управління капітального будівництва ОМР Борис Панов. Саме УКБ ОМР здійснювало схожі закупівлі для Міської клінічної лікарні №8. 

А у справі ексочільника державного підприємства «Поліграфкомбінат» Максима Степанова нові підозри отримали двоє ймовірних пособників. Їх вважають причетними до розкрадання понад 450 мільйонів гривень підприємства. 

Що там по Дмитруку

Протягом тижня правоохоронці встигли вручити три підозри особам, яких вважає причетними до незаконної втечі нардепа Дмитрука за кордон. За кілька днів Київський районний суд Одеси відправив під варту чоловіка, якого підозрюють в організації втечі народного депутата Артема Дмитрука за кордон з можливістю вийти під заставу у 5 мільйонів гривень. Прокурори в суді оскаржили запобіжний захід і домоглися збільшення застави до 10 мільйонів гривень. Таку б продуктивність та на кілька тижнів раніше — може і не втік би скандальний нардеп. 

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір