Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд Миколаївщини: бюджетні підряди для «своїх», нардепку взяли на поруки, хабарництво посадовців

Що найцікавішого відбувалось минулого тижня в Миколаївській області, читайте в дайджесті, який підготував «Антикорупційний вимір».  

Завищені ціни на суміш. КП «ДоброБуд» Казанківської селищної ради в Миколаївській області без проведення відкритих торгів замовило три тисячі тонн щебенево-піщаної суміші різних фракцій. Сума угоди складає 1,65 млн грн. Постачальником обрали компанію «Гнейс-С», бенефіціаром якої є депутат Миколаївської обласної ради від партії «Слуга народу» Віталій Шевченко. Примітно, що ціна однієї тони суміші складає 550 грн, при цьому ринкова ціна такої ж суміші 250 грн, що значно дешевше.

Пенсійний фонд замовив ремонт. ГУ Пенсійного фонду України в Миколаївській області без проведення відкритих торгів уклало угоду на послуги поточного ремонту приміщень фонду в місті Вознесенськ. Вартість робіт складає 1,8 мільйона бюджетних гривень. Виконувати ремонт буде ФОП Орлов В.Ю., який регулярно отримує бюджетні підряди. Наразі підприємець уклав договорів на загальну суму 24,2 млн грн. При цьому на нього працює всього чотири людини. 

450 тисяч доларів готівки та російський паспорт сина.  Керівницю обласного центру медико-соціальної експертизи (МСЕК) Миколаївської облради вважають причетною до корупційних схем для ухилянтів. У неї знайшли 450 тисяч доларів і колекцію ювелірних виробів, які ймовірно є доходом від незаконної діяльності, а також російський паспорт її сина. За даними слідства, хлопець оформив російське громадянство у колишньому генконсульстві рф в Одесі до початку повномасштабної війни. Посадовиця оформила на свого сина також і три незадекларовані квартири. Обидва мають 2-гу групу інвалідності. Посадовиці готують підозру.

Нардепку взяли на поруки. Ірину Кормишкіну — нардепку з Миколаївщини, в якої знайшли незаконних активів на суму 20 млн грн, — взяли на поруки голова фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давид Арахамія та  голова Миколаївської ОВА Віталій Кім. Цей запобіжний захід антикорупційний суд застосував щодо підозрюваної строком на два місяці. 

Привласнив виплати за загиблого військовослужбовця.  Посадовця однієї з сільрад в Баштанському районі Миколаївщини підозрюють у зловживанні службовим становищем, підробці документів, привласненні майна та легалізації незаконних доходів. Зокрема ексначальник міг привласнити гроші місцевого жителя — понад мільйон гривень чоловік повинен був отримати від держави за загибель сина-військовослужбовця, та ці кошти не дійшли до нього. Правоохоронці встановили, що колишній посадовець придбав за привласнений мільйон автомобіль, аби легалізувати ці кошти.

Мільйонні збитки на Південноукраїнській АЕС. Вищий антикорупційний суд призначив на кінець жовтня підготовче засідання у справі завдання 12,3 мільйона збитків Південноукраїнській АЕС. У злочині підозрюють начальника управління АЕС Дмитра Соколова та бізнесмена Дмитра Лисенка. Слідство встановило, що у 2011-2012 роках Дмитро Соколов, який обіймав посаду начальника управління виробничо-технічної комплектації на АЕС, зловживаючи службовим становищем, заволодів грошима підприємства. Для цього він нібито використав бізнесмена Дмитра Лисенка з підконтрольними йому підприємствами.

Запобіжний захід підозрюваній у хабарництві. Завідувачці миколаївського коледжу, підозрюваній в отриманні хабаря за вступ до навчального закладу, призначили перебування у СІЗО з можливістю виходу під заставу. За матеріалами справи, посадовиця в вересні 2024 року пообіцяла за хабар — 15 тис. грн — допомогти чоловіку зі вступом до закладу. Навчання давало змогу отримати відстрочку від мобілізації.

Громада переплатила за світло. На Миколаївщині прокуратура через суд намагається визнати недійсними додаткові угоди, які громада уклала з енергопостачальником. Внаслідок додаткових угод електроенергія для шкіл здорожчала на 300 тисяч гривень. 

АМКУ підозрює змову на торгах. На Миколаївщині два учасники могли змовитись між собою під час торгів по ремонту асфальтобетонного покриття доріг у Вознесенську у 2021 році. ТОВ «Доргранд» та ФОП Оганесян М.О. брали участь у закупівлі, про яку йде мова. На думку спеціалістів, керівники підприємств могли узгодити свої дії перед участю у торгах, аби нівелювати конкуренцію. 

139 мільйонів компенсацій. Від початку повномасштабного вторгнення за програмою «єВідновлення» погодили компенсації для 1861 власників пошкодженого майна, та для 167 власників зруйнованого житла у Миколаєві.

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір