Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Депутата від «Слуги народу» підозрюють в розкраданні мільйонів, виділених ЄС на каналізаційні мережі

Слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси відсторонила від посади та відправила під домашній арешт депутата Ізмаїльської міської ради від партії «Слуга Народу» Віталія Бєлова. Про це свідчить ухвала Київського районного суду м. Одеси від 1 лютого.  

Бєлова підозрюють в службовому підробленні та розкраданні коштів з обласного бюджету та грошей ЄС, виділених в рамках програми «Румунія-Україна 2014-2020» на проєкт «Чиста ріка».

Починаючи ще з грудня 2014 р., Бєлов керує КП «Ізмаїльське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» (КП «Ізмаїльське ВУВКГ»). Ще у 2015 р. він пройшов до Ізмаїльської міськради в складі «БПП», але на місцевих виборах у 2020 р. був обраний вже від партії нового Президента. Окрім цього Бєлов є інженером-проєктувальником, тобто уповноважений здійснювати авторський нагляд за будівництвом.

У 2015 р. Європейська комісія затвердила спільну грантову програму «Румунія-Україна 2014-2020» на 66 млн євро для реалізації великих інфраструктурних проєктів. Одним з них став проєкт Ізмаїльського виконкому «Чиста ріка», в рамках якого мали здійснити реконструкцію каналізації з влаштуванням резервного трубопроводу у південній та південно-східній частинах міста.

У 2017 р. Ізмаїльський виконком та міський голова Андрій Абрамченко погодили розробку проєктно-кошторисної документації. Договір на більш ніж 1 млн грн. підписали з компанією ТОВ «Проммонтаж». Співвласницею цієї фірми наразі є дружина того самого начальника КП «Ізмаїльське ВУВКГ» Віталія Бєлова – Вікторія Бєлова. Окрім неї власником значиться Дмитро Чебан. Але на момент підписання договору і до квітня 2018 року серед засновників був і сам Віктор Бєлов. Слідство вважає, що саме він фактично керував компанією.

У 2019 році Ізмаїльський міськвиконком провів тендер з пошуку підрядника для реконструкції каналізаційних мереж та будівництва резервного трубопроводу. Виграла його фірма ПБП «Кингс», хоча саме вона запропонувала найвищу ціну – 80,1 млн грн. Чиновники відхилили пропозиції двох її конкурентів ТОВ «Філітес Груп» (70 млн грн) та ТОВ «Стройнавігатор» (76,3 млн грн). На момент проведення тендеру директором і власником компанії «Кингс» був депутат від «БПП «Солідарність» Георгій Кінєв. Наразі фірму записано на Миколу Цюника.

Окрім того, у 2020 році з ТОВ «Проммонтаж» Бєлова було підписано договір з авторського нагляду за реконструкцією на 96,4 тис грн. та договір для коригування робочого проєкту.

Слідство вважає, що Бєлов змовився зі своїм однопартійцем Кінєвим. Технаглядом за будівництвом займалася співробітниця Управління капітального будівництва Ізмаїльської міськради Світлана Касатікова, яка також є підозрюваною по цій справі, бо була в змові з депутатами.

Однак будівництвом насправді займалася ТОВ «Безтраншейні технології та комунікації», якій фірма Георгія Кінєва віддала субпідряд.

Під час проведення робіт учасники схеми завищували реальні обсяги робіт та вартість матеріалів. Маніпулюючи нібито нестабільним ґрунтом, фірми вказували, що було використано значно більше бетону та полімерної добавки. Слідчим вдалося встановити, що так ПБП «Кингс» заволоділо більш ніж 1,04 млн грн. Окрім того, завдяки корегуванню проєктної документації Бєловим, компанія закупила менш якісні труби за завищеними цінами і привласнила на цьому ще 1,95 млн грн. Ще 534 тис грн. підрядник дописав на прихованих роботах.

Тобто загалом фірма депутата Кінєва «домалювала» в актах робіт більш ніж на 3,5 млн грн.  І все це було б неможливим без допомоги Віталія Белова і Світлани Касатікової, які засвідчували ці суми в актах виконаних робіт. В разі, якщо їхню провину буде доведено, їм загрожує від 8 до 12 років у в’язниці з конфіскацією майна.

Більше публікацій Новини. Обласний вимірБільше публікацій Новини. Обласний вимір »
Антикорупційний вимір