Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

НАБУ оголосило у розшук екснардепа за організацію схеми на ОПЗ

Колишнього депутата Верховної ради України Олександра Грановського підозрюють в організації корупційної схеми на державному підприємстві «Одеський припортовий завод». Як повідомляє журналістка «Антикорупційного виміру», детективи встановили, що народний обранець завдав ОПЗ збитків на 93,3 мільйона гривень. Нардепа оголошено у розшук.

Детективи НАБУ разом з прокурорами САП повідомили про підозру ексдепутату від партії «Блок Петра Порошенка» Олександру Грановському. Правоохоронці вважають його організатором схеми з розкрадання коштів АТ «Одеський припортовий завод». Нагадаємо, 99,57% акцій підприємства належать державі. Грановського підозрюють у зловживанні владою, організації самої схеми та керуванні злочинною групою (ч. 3 ст. ст. 27; ч. 2 ст. 28; ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України).

«На сьогодні слідством зібрано достатньо доказів, які свідчать про причетність до організації цієї злочинної схеми колишнього нардепа», – повідомляє пресслужба САП.  

Детективи встановили, що в березні-грудні 2015 року за вказівкою Грановського керівництво ОПЗ в темну продавали мінеральні добрива за заниженими цінами підконтрольній фірмі нардепа «Newscope Estates Limited». Після цього, фірма заробляла на перепродажу цих добрив іноземним компаніям за реальними ринковими цінами. Маржа, звісно ж, осідала в кишенях учасників схеми. 

Найцікавішим є те, що підконтрольна Грановському фірма навіть не переймалася  поставками товару своїм клієнтам. Доставку забезпечував ОПЗ з використанням майна та ресурсів держпідприємства. Тобто «Newscope Estates Limited» взагалі нічого не мала робити, окрім як існувати на папері та отримувати прибуток. 

Кримінальну справу № 52016000000000380 розслідували ще з жовтня 2016 року. У 2020 році слідчі повідомили про підозру чотирьом іншим учасникам схеми, серед яких були:

  • власник «Newscope Estates Limited» Павло Чумак;
  • довірена особа Грановського — колишня помічниця нардепа та ексчлен правління ОПЗ Ольга Ткаченко;
  • заступник директора ОПЗ Степан Киминчиджи;
  • начальник відділу експортних поставок та збуту ОПЗ Ігор Чечельницький.

Детективам НАБУ вдалося затримати чиновників ОПЗ. Степан Киминчиджи вийшов з під варти під заставу в 1 мільйон гривень. Ігоря Чельницького відпустили з заставою в 630 000 гривень.

Киминчеджи (фото: Слово і Діло)
Чельницький (фото: Слово і Діло) 

Однак помічниця Грановського Ольга Ткаченко на момент повідомлення про підозру вже встигла втекти та досі переховується від слідства. ВАКС оголосив втікачку у всеукраїнський та міжнародний розшук. 

Павла Чумака також було оголошено у розшук та заочно арештовано в липні 2022 року. 

Тепер від детективів НАБУ переховується і сам Олександр Грановський, який раніше висміював справу. Тому ВАКС виніс рішення про оголошення політика у розшук. Доречі, у 2019 році ЗМІ писали, що  на прохання ізраїльських правоохоронців Інтерпол оголосив Грановського у міжнародний розшук.

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини правоохоронних органівБільше публікацій Новини правоохоронних органів »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір