Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

«Хазяйновитість» керівництва хлібокомбінату на Одещині завдала державі збитків на 87 мільйонів

Державний хлібокомбінат на Одещині молов приватним фірмам борошно дешевше собівартості робіт, а співробітникам збиткового ДП ще й платили премії за таємничі «особливо важливі завдання».

Державний хлібокомбінат на Одещині молов приватним фірмам борошно дешевше собівартості робіт — співробітникам збиткового ДП ще й платили премії 

«Куліндорівський комбінат хлібопродуктів» був перевірений фахівцями Південного офісу Держаудитслужби. Хлібкомбінат Державного агентства резерву

України за період з 1 січня 2020 по 30 вересня 2022 року, як встановили аудитори, зазнав збитків на 87 мільйонів гривень у результаті неефективних управлінських рішень. Про результати аудиторського дослідження ДП «Куліндорівський КХП» поінформовані Державне агентство резерву України і Служба безпеки України. 

Як розповіли в Держаудитслужбі, ДП «Куліндорівський КХП» переважно надає послуг з перероблювання давальницької сировини млином, зберігання зернових культур на елеваторі та реалізації борошна. 

Оскільки планові показники виробництва систематично не виконувалися, 20 та 21 роки стали для ДП збитковими. Так, у 2020 році збиток сягали 5,3 млн грн, а у 2021 році – 1,8 млн грн. Виявилося, що основні замовники послуг з переробки давальницького зерна, ПП «Балканіка-Трейд» та АТ «Аграрний фонд», не виконували своїх зобов’язань за договорами. А керівництво ДП тим часом не переглядало калькуляцій вартості послуг і фактично проводило переробку зерна для приватних компаній за цінами, нижчими за собівартість робіт. Підприємство втратило на цьому 24 мільйони гривень. 

Керівництво хлібокомбінату, попри збитки, не намагалося знизити адміністративні витрати. Навпаки, таких витрат ставало більше. Так, у 2021 році 8 працівників одержали 2,1 млн грн компенсацій під час звільнення. Однак, отримавши компенсацію за втрату роботи, ці працівники майже одразу були поновлені на посадах. 

На цьому керівництво комбінату не спинилося і нарахувало собі 1,8 млн грн за сумісництво. Також 1,1 млн грн були виплачені деяким працівникам у вигляді премій за «особливо важливі завдання». Керівники підприємства не змогли пояснити аудиторам, що це були за «особливі завдання» в умовах невиконання плану.   

Розробкою основних документів підприємства керівництво особливо не переймалося. Як встановили аудитори, документи розроблялися формально, структура ДП не була погоджена з органом управління, а стратегічні плани розвитку не відповідали фактичній ситуації. Так, наприклад, до стратегічного плану розвитку були включені заходи із модернізації обладнання, які вже були проведені у минулі роки. 

Зазначається, що за результатами аудиторського дослідження ДП «Куліндорівський КХП» надано 11 рекомендацій для обов’язкового врахування. 

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

3 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір