Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Одеський припортовий завод став жертвою злочинного угрупування: Підозри отримали 10 осіб

Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне Бюро повідомляють, що викрили злочинне угрупування на чолі з колишнім Головою Фонду держмайна. За даними правоохоронців, посадовець керував угрупуванням, яке заволоділо понад 500 млн гривень коштів держпідприємств, серед яких найпотужніше хімічне підприємство України АТ «Одеський припортовий завод» та один з найбільших у світі виробників титанової сировини АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія».  

Зазначається, що діяло угрупування з 2019 по 2021 рік. Підозру отримав не тільки колишній голова Фонду держмайна. Разом з ним ще дев’ятеро осіб, серед яких: 

  • особа, яку вважають співорганізатором злочину, наближена до голови ФДМУ;
  • радник голови ФДМУ;
  • двоє осіб, які у різні періоди виконували обов’язки директора АТ «Одеський припортовий завод»;
  •  в.о. керівника АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія»;
  • двоє власників ТОВ, яке перемогло аукціон на «ОПЗ»;
  • ще двоє осіб, яких вважають співучасниками   

Наразі дії підозрюваних кваліфіковані за ч. 1 ст. 255 (у редакції Закону України від 05.04.2001 № 2341-III), ч. 2. ст. 255 та ч. 5 ст. 191 КК України.

Як повідомили в САП, з листопада 2019 по березень 2020 року голова ФДМУ створив злочинну організацію для встановлення контролю над найважливішими об’єктами управління у добувній, переробній, паливно-енергетичній та інших галузях економіки держави.

План полягав в тому, щоб призначити керівниками держпідприємств тільки тих осіб, які забезпечать організацію планів угрупування. Підконтрольні управлінці мали проводити реалізацію сировини, надання послуг та використання державних ресурсів виключно в інтересах членів злочинної організації. 

Підконтрольні управлінці державних підприємств укладали договори із підконтрольними компаніями на умовах, які не відповідали інтересам держави, проте відповідали інтересам членів угрупування. Діяльність держпідприємств фактично контролювали особи, які формально до цих підприємств не мали стосунку. Вони здійснювали керівництво господарською діяльністю, надаючи вказівки формальним керівникам, щодо укладення відповідних договорів, визначення переможців тендерних процедур та цін на продукцію державних підприємств. 

«Таким чином при держаних підприємствах утворювались так звані «бек-офіси». Зокрема, для досягнення протиправних цілей цієї злочинної організації, Голова ФМДУ забезпечив призначення в органи управління АТ «ОПЗ» підконтрольних йому осіб та подальше вчинення такими особами у складі злочинної організації особливо тяжкого кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, а саме заволодіння коштами АТ «ОПЗ» шляхом встановлення договірних відносин між «Одеським припортовим заводом» та підконтрольною злочинній організації компанією на неконкурентних засадах щодо переробки давальницької сировини за заниженими цінами», – йдеться в повідомленні САП.  

З травня 2020 по жовтень 2021 року АТ «ОПЗ» втратило фінансові ресурси та отримало збитки на суму 390 970 234,42 грн. 

АТ «ОГХК» зазнало збитків на суму 118 337 425,81 грн. Стараннями злочинного угрупування, вважають правоохоронці, держпідприємство уклало 4 контракти із компанією-нерезидентом, підконтрольним угрупуванню. За цими договорами  АТ «ОГХК» здійснювало відвантаження титанової сировини за заниженою вартістю.

Слідчі встановлюють, чи були інші епізоди протиправної діяльності, а також інші особи, які можуть бути причетні до злочинів. 

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини правоохоронних органівБільше публікацій Новини правоохоронних органів »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір