Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Одеські чиновники доплатять фірмі підсанкційного бізнесмена за ремонт дороги

Управління дорожнього господарства Одеської міськради відкорегувало вартість капремонту дороги по вулиці Жаботинського. Окрім запланованих у 2021 році 4,95 мільйона гривень, чиновники здійснили закупівлю ще на 2,15 мільйона. На цей раз підряд дістався іншій фірмі, але за обома підрядниками стоїть позбавлений українського громадянства бізнесмен Араїк Амірханян. Проти нього у квітні 2021 року було введено персональні санкції РНБО.

Роботи про які йдеться, тривають ще з 2021 року. Тоді підряд з капремонту вулиці Жаботинського на ділянці від Ромашкової до Авдєєва–Чорноморського дістався ТОВ «Прогресдорбуд». Вартість робіть склала 4,95 мільйона гривень.

Керівником і власником фірми, за даними аналітичної платформи YouControl, є Юрій Четвертаков, якого впевнено можна віднести до оточення скандальновідомого бізнесмена Араіка Амірханяна. Як мінімум через те, що Четвертаков за сумісництвом з 2017 року очолює КМП «Агросинтез» родини Амірханянів. 

Компанію «Прогресдорбуд» ЗМІ також пов’язують з Араїком Амірханяном, котрий ще з 2021 року перебуває під персональними санкціями РНБО та позбавлений українського громадянства. 

Нагадаємо, у червні 2019 року Амірханяна затримали співробітники СБУ за підозрою у фінансуванні окупаційної влади Криму, незаконному переправленні туди людей та шахрайстві з держзакупівлями.

Договір між Управлінням дорожнього господарства та «Прогресдорбуд» був розірваний до завершення ремонту за згодою обох сторін. Але фірмі встигли заплатити понад 3,48 мільйона за роботи. Відповідно фірма не встигла зробити роботи ще на 1,46 мільйона гривень.

Наприкінці липня 2023 року Управління дорожнього господарства знову оголосило тендер на проведення ремонту цієї ділянки. Єдиним учасником та переможцем стала фірма «Юг Строй Компані» з пропозицією в 2,16 мільйона, що лише на 1977 гривень нижчою за стартову ціну.

За даними YouControl, власницею компанії є Людмила Мальцева з селища Миколаївка. Керівник фірми — Олег Пшеничний. Він раніше був директором ТОВ «Будівельна компанія «Дорсервіс», яка  також займається ремонтами доріг за бюджетні кошти. 

Цю компанію родина Амірханянів заснувала ще в далекому 1994 році. У 2022 році Одеська обласна прокуратура отримувала доступ до приміщень фірми «Дорсервіс», бо обгрунтовано вважала, що фірма належить Араіку Амірханяну.

Наші колеги з Dozorro зʼясували, що «новий» підрядник з ремонту Жаботинського «Юг Строй Компані» пов’язаний з іншими компаніями, які досить часто беруть участь у так званих «договірних» тендерах. 

Також в судовому реєстрі можна знайти низку рішень у кримінальних провадженнях щодо привласнення грошей, службових підроблень, зловживань та інших корупційних злочинів де фігурують фірми керовані Олегом Пшеничним – «Юг Строй Компані» та БК «Дорсервіс». Іноді ці фірми зустрічаються разом

Також обидві фірми засвітилися у кримінальній справі про шахрайство в особливо великих розмірах, використання завідомо підроблених документів та легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом на дорожніх підрядах. З усіх цих справ можна зробити висновок, що Олег Пшеничний та «Юг Строй Компані» – це чергова «прокладка» того самого підсанкційного Араїка Амірханяна та його родини. 

Так, наприклад, ще у 2020 році поліція почала розслідувати справу № 42020000000000569 стосовно чергової фірми Амірханянів «Миколаївбудцентр» через махінації з бюджетними коштами на ремонт траси М-18. В матеріалах цієї справи правоохоронці вказують, що «Юг Строй Компані» Пшеничного задіяна в схемі у якості однієї з десятків фіктивних компаній та ФОПів Амірханянів, через які проганяються бюджетні кошти за не їснуючі товари та роботи.

До того ж власниця фірми Людмила Мальцева разом з Едіком Амірханяном є відповідачами у справі щодо землі в селі Визирка на Одещині. Крім того, до 2019 року фірмою «Юг Строй Компані» разом з Мальцевою володіла Анджела Стерніцька – дружина Едіка Амірханяна.

Отже, не дивлячись на санкції шодо Амірханяна та цілої групи його компаній, фірми, повʼязані з ним продовжують активно заробляти на бюджеті.

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

5 коментарів

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір