Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Навели ракетний удар по Миколаєву: підсудні «світились» у підозрілих компаніях

Під час повномасштабної війни росія часто-густо застосовує ракетні обстріли по цивільним. На жаль, коректувати обстріли російським окупантам допомагають українські зрадники. Часто-густо навідниками виявляються особи, причетні до майнових злочинів. Справи таких осіб роками «висіли» в судах. Самі вони роками їздили до країни-агресора та «сиділи» в антиукраїнських пабліках російських соцмереж. Звісно ж, їм за це «нічого не було». Як непокаране зло зростало – читайте в розслідуванні «Антикорупційного виміру».      

13 жовтня 2022 року російські війська обстріляли ракетами С-300 житловий будинок на вулиці Пограничній у місті Миколаїв. Як наслідок – загинули сім цивільних включно із дитиною. СБУ виявила корегувальників ракетного обстрілу по цьому будинку. Одним з них виявився житель Миколаєва, який за гроші збирав і надсилав ворожому телеграм-каналу інформацію з середини.

Наразі триває судовий процес над Ольгою та Робертасом Лободаєвими – матір’ю й сином з Миколаєва, яких звинувачують у посібництві ворогам. Зокрема в коригуванні ракетного обстрілу по будинку на вулиці Пограничній. Центральний районний суд Миколаєва вирішив розглядати справу в закритому режимі. 

Але «Антикорупційний вимір» дізнався низку деталей про обвинувачених.

Співпрацювали з ворогом

У липні 2023 року Центральний райсуд Миколаєва повідомив, що розпочався судовий процес щодо родини Лободаєвих. Про це повідомив портал «Преступности.нет» з посиланням на пресслужбу суду. Однак станом на зараз новина з сайту суду недоступна. Скоріш за все, тому що справу розглядають у закритому режимі.

Викрили Робертаса та Ольгу Лободаєвих, згідно з судовим реєстром, ще восени 2022 року. Однак інформацію про них оприлюднили лише у травні 2023 року. За даними Служби безпеки України, російські спецслужби завербували чоловіка ще в серпні минулого року. Підробляючи таксистом, він об’їжджав територію обласного центру й фіксував місця базування та переміщення Сил оборони. Крім того, він передавав окупантам координати об’єктів цивільної інфраструктури, які знаходились біля житлових будинків.

Ракетний удар по миколаївському будинку. Фото з сайту “Преступности.нет”

За кожне виконане завдання Лободаєв отримував до 5 тисяч гривень. Гроші перераховували на його банківську картку. Робертас Лободаєв отримав підозру в порушенні законів та звичаїв війни. З літа справу розглядає миколаївський суд. На лаві підсудних також опинилась і його мати Ольга Лободаєва, скоріш за все, за виправдовування російської агресії. 

Примітно, що в судовому засіданні обвинувачені частково визнали свою провину й погодились надавати покази надалі. Вірогідно, це і стало причиною розгляду справи в закритому режимі.

Цікавим моментом також є канал зв’язку з російськими спецслужбами. Відомо, що завербував Робертаса Лободаєва інший житель Миколаєва Сергій Лебедєв, який у грудні 2021 року, тобто ще до початку повномасштабної війни, створив телеграм-канал «Лохматый Z Николаев». Після початку вторгнення росії спільноту використовували для отримання інформації окупантами. В червні 2023 року СБУ заочно оголосило колаборанту, який переховується в тимчасово окупованому Донецьку, підозру.  

Сергій Лебедєв. Фото з мережі

За даними сайту «Миротворець», Сергій Лебедєв 1974 року народження на прізвисько Лохматий також є адміністратором антиукраїнського сайту «ВосходИнфо».   

До речі, син Сергія миколаївець Денис Лебедєв також активно підтримує ворога – на «Миротворці» він значиться як фотокореспондент терористичного угрупування «Восток», яке з 2014 року брало участь у бойових діях на території Донецької області. Сформував угрупування український колаборант, колишній співробітник СБУ Олександр Ходаковський. Зараз він воює проти України. А Денис Лободаєв переховується на території рф.

Але повернемось до родини Лободаєвих.

Номінальна директорка компаній?

Ольга Лободаєва, яку судять, зокрема за те, що вона виправдовувала агресію росії проти України, вочевидь, «нерівно дихає» до окупантів ще з 2014 року. Так, на аватарці Лободаєвої в російській соцмережі «вконтакте», яка, до речі, заборонена на території України, вона стоїть на фоні московського кремля. 

Ольга Лободаєва. Скрин сторінки “вконтакте”

Фото завантажено в липні 2014-го, коли росія вже анексувала Крим і частину Луганської та Донецької областей. 

Коли вона заходила востаннє в соцмережу невідомо. Але певне уявлення про цю особу її профіль дає.

Серед друзів у Лободаєвої зокрема значиться російський пропагандист Борис Рожин і депутат держдуми рф родом з Одеси Анатолій Вассерман. У підписках – декілька пропагандистських спільнот, підбірка рецептів і дизайну манікюрів.

Скрин сторінки Ольги Лободаєвої “вконтакте”

Через аналітичну систему YouControl можна дізнатись, що Ольга Лободаєва станом на зараз значиться у двох ТОВках керівницею та підписанткою – в компанії «Золоті перлини», головним КВЕДом якої є роздрібна торгівля годинниками та ювелірними виробами, й у «Ексодус 2012», яке займається оптовою торгівлею зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин. І це попри той факт, що Лободаєва, згідно з даними ухвали Центрального районного суду Миколаєва, перебуває з жовтня минулого року під вартою в СІЗО. 

Це наводить на думку, що, скоріш за все, Ольга Лободаєва лише номінальна керівниця вказаних компаній – з СІЗО керувати бізнесом, напевно, не дуже зручно. 

Ольга Лободаєва. Ще на волі. Фото з її сторінки “вконтакте”

«Засвітилась» Ольга Лободаєва як керівниця й засновниця ще однієї цікавої ТОВки. У 2018 році «любителька руського миру» в Миколаєві увійшла в засновниці одеської компанії «Деленкар», яка неодноразово змінювала й засновників, і керівників. Якраз під час керування Ольги Лободаєвої одеська компанія «Деленкар» заборгувала державі податків на додану вартість на суму 867 тисяч гривень. У 2021 році Одеський окружний адміністративний суд задовольнив позов податкової щодо виплати заборгованості.   

Зупинимось на ТОВ «Деленкар» детальніше. У 2016 році цю компанію заснувало ТОВ «Юр-експерт», яке зараз перейменовано на «Бізнесексперт». З початку компанію зареєстрували в Миколаєві, але з 2023 року ТОВ «Бізнесексперт» перереєстрували в Одесі. Засновником ТОВки є миколаївець Микола Кривко. 

У судовому реєстрі опублікована ухвала про обшук, яка видана у 2015 році в маріупольському суді. За матеріалами слідства, у 2014-му низка осіб організувала схему відхилення від сплати податків на суму понад 15,3 мільйона гривень. Схема працювала через фіктивні підприємства, що прикривали діяльність реальних компаній для зменшення сплати ними податків – так званий конвертцентр. При цьому документи «фіктарей» начебто зберігались в офісі ТОВ «Юр-експерт», який на той час був у Миколаєві. Саме компанія «Юр-експерт», за версією слідства, займалась реєстрацією фіктивних ТОВок. Цілком можливо, що й ТОВ «Деленкар», де, за документами, якийсь час працювала Ольга Лободаєва, — це також фіктивна компанія. 

Чим закінчилась справа «конвертцентру», невідомо. В судовому реєстрі нам не вдалось знайти додаткових відомостей. Більш того зараз навіть згадувана вище ухвала маріупольського суду в реєстрі недоступна. Тож, скоріш за все, в судовий розгляд провадження так і не вилилось. Хоча схема могла і справді працювати.

Примітно, що компанія «Бізнесексперт» — перереєстроване ТОВ «Юр-експерт» — досі функціонує. На сайті компанії перераховані сфери послуг, з якими начебто може допомогти ТОВка. Але в чому саме полягає ця допомога, незрозуміло. Можливо, «конвертцентр» працює й зараз?

Яблуко від яблуні

Не менш цікавий трудовий шлях і в Робертаса Лободаєва. В матеріалах слідства значиться, що він ніде не працює. СБУ повідомляло, що інформацію для окупантів він збирав, підробляючи таксистом. А ось через аналітичну систему YouControl, можна з’ясувати, що Лободаєв чинний керівник і засновник двох компаній – ТОВ «Либере груп» і ТОВ «Вілангор». 

Скрін з аналітичної системи YouControl

Хоча, як і його мати, вже майже рік Робертас Лободаєв перебуває у слідчому ізоляторі. Тож, вірогідно, що він є лише номінальним керівником.

Можливо, Робертас Лободаєв. Фото зі сторінки Ольги Лободаєвої “вконтакте”

Примітно, що миколаївське ТОВ «Либере груп», яке начебто займається оптовою торгівлею зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин – такий же головний КВЕД і в ТОВ «Ексодус 2012», де керівницею значиться Ольга Лободаєва, декілька років тому «засвітився» в судових розбірках щодо заниження податку на додану вартість.

А ось ТОВ «Вілангор» у 2016 році потрапило в фокус правоохоронців як частина схеми фіктивних підприємств для мінімізації податкових зобов’язань для підприємств реального сектору економіки. Ухвали слідчим по справі видавав той самий маріупольський суд. 

Але, скоріш за все, розслідування до судового розгляду так і не дійшло – в судовому реєстрі зараз недоступні рішення по цій давній справі. 

Тож, сподіваємось, що після розгляду справи співпраці родини Лободаєвих з російськими окупантами правоохоронці зацікавляться й можливою участю миколаївців у «конвертцентрах». Вірогідно, їм є що розказати. Адже ухилення від сплати податків, «податкові ями», фіктивне підприємництво підриває стійкість держави. Не гірше, ніж російські ракети. Й дуже символічно, що Лободаєви могли бути причетними до спроб розвалу України ще й у такий спосіб.  

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій РозслідуванняБільше публікацій Розслідування »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір