Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Що закуповує херсонська «Муніципальна варта» і чому роботою не задоволені херсонці

Комунальне підприємство «Муніципальна варта» працює в Херсоні з 2021 року. Однак. Саме у 2023-му – вже після деокупації міста – до роботи підприємства виникло чимало питань у містян: за що отримують зарплату працівники, яких у місті не бачать? Чому звільнили очільника, який пішов до лав ЗСУ? Чому замість закупівель для військових закуповують дороговартісне екіпірування для «Варти»? «Антикорупційний вимір» досліджує роботу підприємства та відповідає на запитання херсонців.

Підприємство створили після понад 10 спроб

Комунальне підприємство «Муніципальна варта» зареєстрували 30.06.2021 року. Створенню підприємства у VIII скликанні депутатів Херсонської міської ради передували баталії попереднього скликання: тоді подібне формування намагались створити близько десяти разів. Однак, незрозумілі цілі існування, порушення формування Статуту і – головне для херсонців – намагання створити особисту охорону для міського голови замість формування з охорони громадського порядку не давали ухвалити рішення: протистояння громадськості було потужним.

Підприємство, яке б допомагало охороняти правопорядок у Херсоні, створили у 2021-му. Перші патрулювання працівники підприємства здійснювали у грудні 2021 року – напередодні новорічних свят.

За тиждень до масштабного вторгнення – 17 лютого 2022 року – відбулась прес конференція очільника підприємства Іллі Чорнозуба про особливості здійснення патрулювання «Муніципальною вартою».

Перший скандал з підприємством: звільнення керівника, який у ЗСУ

У перші дні вторгнення, коли поліції в Херсоні не було, «Муніципальна варта» разом із пересічними херсонцями здійснювала патрулювання вулиць. Згодом чимало працівників підприємства підуть до лав ЗСУ, деякі опиняться в полоні. До полону росіян потрапляв і тодішній очільник підприємства Ілля Чорнозуб. Після звільнення з полону він служить у лавах ЗСУ.

Перший скандал з підприємством стався саме тоді, коли з Іллею Чорнозубом призупинили контракт і призначили іншого очільника. Однак, з січня 2023 року очільник офіційно змінився.

Це звільнення було доволі резонансним та викликало багато запитань: як можна було звільнити керівника, який служить у ЗСУ? Втім, відповідей у міській військовій адміністрації так і не надали.

На що виділяють кошти херсонській «Муніципальній варті»

Від самого початку роботи КП «Муніципальна варта» займається патрулюванням вулиць, допомагає охороняти правопорядок поліції, слідкує за дотриманням правил торгівлі. Отже, основні витрати підприємства – це зарплата, придбання техніки та екіпірування (спорядження). 

У 2021 році, за даними 007.org.ua, «Муніципальна варта» витратила 2 мільйони 656 тисяч гривень бюджетних коштів.

В окупаційному 2022 році витрати «Муніципальної варти» становили 4 мільйони 093 тисячі гривень. Видатки підприємства тривали від початку року і до червня включно: до тих пір, поки до полону не потрапили очільник підприємства та міський голова.

За неповні 9 місяців 2023 року «Муніципальна варта» витратила 11 мільйонів 299 грн. Переважна сума – це зарплати. Якщо порахувати виплати «на руки» (ті суми, які надійшли на картки працівникам), то це наступні суми: 

  • січень 2023 року — 699 890,24 грн
  • лютий 2023 року — 825 377,96 грн
  • березень 2023 року — 888 938,99 грн
  • квітень 2023 року — 1 072 399,14 грн
  • травень 2023 року — 1 061 547,83 грн
  • червень 2023 року — 688 074,03 грн (оплата за другу половину місяця)
  • липень 2023 року — 529 411,32 грн (оплата за першу половину місяця)
  • серпень 2023 року – 859 832,04 грн (за другу половину липня)
  • вересень 2023 року – 496 968,03 грн (оплата за першу половину серпня)

В підсумку, на картки працівники «Варти» у 2023 році отримали 7 122 439,58 грн. Кошторисом на зарплати, з урахуванням довідок на додаткове фінансування, передбачені 13,4 млн грн на рік, але це з урахуванням приблизно 20% відрахувань. 

Скільки ж людей отримують всю цю заробітну плату? Відповідно до відповіді на запит, яку отримали журналісти Кавун.City, це 128 осіб, з яких 95 – безпосередньо інспектори, яких власне мають бачити на вулицях Херсона.

Штатний розпис КП «Муніципальна варта» на 2023 рік виглядає так:

На наше запитання до начальника Херсонської МВА, чому інспекторів «Муніципальної варти» не видно в Херсоні, хоча вони начебто мають патрулювати, нам відповіли, що інспектори займаються охороною укриттів та сховищ, комунальних закладів Херсона. Ці функції не може у повному обсязі здійснювати поліція, відтак, допомагає саме «Муніципальна варта». Втім, херсонці запевняють, що інспекторів не бачили.

Два «Дастери» для «Муніципальної варти»

Доволі болюче херсонці сприймають великі закупівлі за бюджетні кошти в той час, коли волонтери змушені по гривні збирати кошти, аби забезпечити електронікою земляків у ЗСУ. На хвилі обурень стає відомо, що «Муніципальна варта» закуповує два авто  — Renault Duster або аналогічні. Відповідну закупівлю оприлюднили на Прозорро 27 вересня 2023 року. Загальна гранична сума закупівлі становить 1,612 млн грн — це на дві автівки. Тендерні пропозиції приймають до 6 жовтня, аукціон має відбутись 9-го. Такі авто в залежності від комплектації коштують 700 – 800 тисяч гривень за одиницю. 

Закупівлю пояснюють необхідністю пересуватись містом оперативно, адже росіяни під час окупації викрали майже весь автопарк херсонських підприємств: від автобусів до автомобілів поліції та «Муніципальної варти». Втім, чому потрібно саме новенькі «Дастери» у місті, яке постійно перебуває під обстрілами, пояснень не дають.

Тим часом одеська «Муніципальна варта» протягом 2023 року здійснила закупівель на понад два мільйони гривень, а Департамент муніципальної безпеки Одеської міської ради — майже на 180 мільйонів. Така розбіжність зумовлена тим, що через ДМБ ОМР проходять закупівлі для деяких військових підрозділів. Так, наприклад, раніше повідомлялося, що Департамент муніципальної безпеки одеської міськради купує човни на 52,5 мільйона. На 24,6 мільйона купувалися автівки для підрозділів територіальної оборони ЗСУ. 

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір