Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Суд відправив під домашній арешт активіста з Одещини — звинувачують в вимаганні грошей у чиновника

Роздільнянський районний суд Одеської області відправив під цілодобовий домашній арешт непрацюючого активіста, якого звинувачують в намаганні «обкласти даниною» чиновника. Правоохоронці вимагали для чоловіка тримання під вартою. 

Згідно з даними судової ухвали, підозрюваний, не маючи постійного офіційного заробітку, з корисливих мотивів достовірно знаючи про те, що раніше йому знайомий потерпілий протягом тривалого часу обіймає посаду директора комунальної організації «Міськсвітло» Подільської міської ради, вирішив зайнятися вимаганням. 

Слідчі вважають, що активіст був добре обізнаний про майновий стан сім’ї директора «Міськсвітла» і вирішив зібрати на посадовця компромат, щоб вимагати гроші за неоприлюднення компрометуючої інформації.

Цікаво, що за версією слідства підозрюваний спочатку поширив в інтернеті свій «компромат», а потім почав вимагати грошей за неоприлюднення. Зробив він це, начебто, для психологічного тиску на жертву.  

За версією слідства, реалізуючи свій злочинний умисел, чоловік, впродовж травня 2023 року, збирав та накопичував інформацію про приватне життя та професійну діяльність посадовця, з метою подальшого її розповсюдження в соціальних мережах, як негативної та компрометуючої, для отримання бажаного результату у вигляді психологічного тиску на свою жертву.

Потім підозрюваний розмістив ролик на Ютубі та пост у фейсбуці з інформацією, компрометуючою посадовця. У публікації активіст зазначив, що чиновник, не маючи вищої освіти, обіймає посаду директора комунального підприємства всупереч законодавству. Вказав він також на те, що при закупівлі КО «Міськсвітло» вуличних ліхтарів начебто завищено їхню вартість.

В опублікованому відео йдеться також про наявність приватного будинку та декількох автомобілів у чиновника, що не відповідає, на думку активіста, доходам останнього. Висловлювалися припущення, що директор комунального підприємства начебто скоює злочини, пов`язані з виконанням посадових обов`язків та начебто привласнює бюджетні кошти.

В поліції вважають, що 05.06.2023 активіст зустрів біля магазину сина посадовця, а до цього надіслав йому повідомлення у фейсбуці. І в месенджері фейсбуку, і біля магазину активіст, як сказано в ухвалі, вимагав, щоб посадовець йому заплатив 20-25 тисяч гривень і надалі платив таку суму кожні три місяці. У разі відмови він начебто погрожував продовжити публікувати компромат на посадовця. 

«Не бажаючи подальшого збирання та розповсюдження ОСОБА_6 (підозрюваний – ред.) неправдивої інформації, яка йому була відома чи могла стати відомою стосовно особистого, чи професійного життя ОСОБА_8 (директор «Міськсвітла» – ред.), побоюючись необґрунтованої дискредитації, ОСОБА_8 погодився на незаконні вимоги ОСОБА_6 щодо передачі останньому грошових коштів у сумі 25000 гривень», – йдеться в документі.   

В ухвалі детально описується, коли, як та якими частинами посадовець віддавав гроші активісту. В тексті не вказано, про кого мова, однак, якщо пошукати за частиною назви компрометуючого ролика, опублікованого на Ютубі, можна легко з’ясувати, що ролик з назвою «02 06 23 Подільськ.Ошукали громаду,на ліхтарях! Прибутки кастрицького В, не відповідають статкам!» опублікував на своєму каналі Юрій Майтала. 

За даними Руху Чесно, Юрій Майтала балотувався у 2020 році на посаду голови Подільської міської ради, як самовисуванець. 

З відкритих джерел також відомо, що Майтала притягувався до адміністративної відповідальності за злісну непокору законним вимогам поліцейських та судився, щоб домогтися спростування «компромату», який опублікували щодо нього самого. 

Читайте також: На Одещині поліція четвертий рік не може з’ясувати, чи отримала лікарня куплене обладнання

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір