Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Одещині сільрада уклала договори на будівництво мережі водопостачання за вдвічі завищеними цінами на пісок і труби

Сільська рада Дачного, що в Одеському районі, за результатами тендерів уклала три угоди на будівництво мережі водопостачання на 29,03 мільйона гривень. Угоди підписував Відділ з питань утримання комунального майна. Згідно з кошторисом, труби і пісок враховані за ціною, вдвічі вищої від ринкової. 

Про це пишуть журналісти «Наші гроші». Так, систему водопостачання від свердловини вулицями постачальник має провести до кінця 2023 року. Першу чергу водоводу ТОВ «Одесагрогаз» збудує за 9,17 мільйона гривень. Другу і третю черги вкладатиме ТОВ «Будівельна фірма Преміумстандартбуд» за 10,76 мільйона гривень і за 9,09 мільйона гривень відповідно. 

Найдорожчі у кошторисах поліетиленові труби для холодної води ПЕ 100 SDR 17. При цьому один вид труб обидва підрядники врахували по 3 099 гривень за метр, що рівно вдвічі дорожче від ринкових цін. Наприклад на сайті виробника «Трубполімергруп» такі труби оцінені в 1 549 гривень за метр, а на сайті «All Electro» у 1914 гривень за квадратний метр. Труби іншого типу так само дорожче від ринкових цін.

Ще в кошторисах виділено 3,26 мільйона гривень на природний рядовий пісок. У виконавцях підряду «Одесагрогаз» він врахований по 796 гривень за кубометр, а у «БФ Преміумстандартбуд» – по 1 005 гривень за кубометр. 

Це майже в три рази дорожче від середньої ціни піску в Одеській області. Згідно з жовтневим моніторингом у «ДерждорНДІ», ціна  на пісок на ринку складала 314 гривень за кубометр. 

Якщо підрахувати, переплата на трубах може складати 1,35-1,80 мільйонів гривень, а на піску – 1,98-2,31 мільйона гривень. Разом це 3,33-4.10 мільйонів гривень, які переплачують з бюджету.

На це поскаржилась анонімна фірма, яка вимагала опублікувати відомість ресурсів до техзавдання по другій черзі. Замовник на це відмовив, посилаючись на те, що такі вимоги означали б зміну до тендерної документації. 

Фірма скаржилась на те, що в уповноваженої особи вимкнений телефон, і з нею неможливо зв’язатись. Згодом анонім поскаржився на дискримінацію: «Виникають підозри щодо наявності у Замовника закупівлі конкретного учасника закупівлі, який має доступ до всіх документів проектно-кошторисної документації Замовника, в тому числі до локальних кошторисів, що дозволить такому учаснику підготувати тендерну пропозицію у відповідності до технічного завдання та стати переможцем тендеру». 

Фірма зазначила, що через відсутність необхідних документів інші учасники не зможуть розрахувати вартість робіт і подати коректну заявку. Замовник повторив, що не може нічого опублікувати, бо немає потреби змінювати тендерну документацію, а учасник може приїхати особисто у робочий час. 

Зазначимо,  фірмою «Одесагрогаз» із Лиманки під Одесою володіє та керує Володимир Радчук з Одеси. З 2019 року фірма «натендерила» 93,93 мільйона гривень, переважно в нинішнього замовника.

Київською «БФ Преміумстандартбуд» керує Володимир Мерла, а володіє Андрій Глазков з Одеси. Власники фірми, яка вперше отримала підряди, неодноразово змінювались. Раніше її засновником був Володимир Єрмаков з окупованого Луганська, перед тим – Валентина Овчиннікова з Києва, ще раніше – Іван Сиротюк із Рівного, а до того – київське ТОВ «Біг Фінанс Актив» Андрія Голубєва. Першозасновницею була Вікторія Смірнова з Торецька.

Читайте також: 15-мільйонний контракт на ремонт дороги на Одещині віддали фірмі ексдепутата

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір