Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Мільйони доларів та тисячі ухилянтів: Що відомо про масштабну схему уникнення мобілізації, викриту в суді на Одещині

В Білгород-Дністровському міськрайонному суді СБУ та НАБУ викрили масштабну корупційну схему з уникнення мобілізації. Слідство встановило, що за винагороду у 3,5 тисячі доларів судді приймали рішення, які дозволяли чоловікам уникнути призову та виїхати за кордон. Таких випадків нарахували понад тисячу. В НАБУ розповіли про обшуки, а журналісти NGL.media опублікували велике розслідування. 

Як повідомляє СБУ в Одеській області, з середини квітня 2022 року в суді організували схему з уникнення мобілізації. До цього були причетні співробітники суду та посередники. Так, за хабарі суд виносив рішення, за яким фіктивно визначав місце проживання неповнолітніх дітей з чоловіками. Останнім це давало змогу ухилитись від призову й покинути Україну. 

В схемі задіяли адвоката, він шукав клієнтів й виступав посередником при зустрічах та передачі коштів. Ухилянтів, які прагнули скористатись такою послугою, шукали в соцмережах, публікуючи там відповідні оголошення. 

Одного з суддів затримали СБУ та НАБУ під час отримання хабаря. Загалом слідство встановило, що за час функціонування схеми в суді прийняли понад 1000 таких рішень на користь військовозобов’язаних. Наразі затриманому судді повідомили про підозру, йому загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Фото: СБУ в Одеській області

Фото: НАБУ

В пресслужбі НАБУ додали, що наразі задокументовано передачу одному із суддів неправомірної вигоди у розмірі 1500 доларів США за обіцянку ухвалити «потрібне» рішення. Йому повідомили про підозру за ч. 3 ст. 368 КК України.

Протягом 9 січня тривали обшуки за адресами проживання інших можливих учасників схеми та у будівлі суду. Слідчі здійснюють вилучення справ, в яких могли прийматися протиправні судові рішення.

Тим часом видання NGL.media (колишні «Наші Гроші.Львів») опублікували великий матеріал, стосовно даної справи. Як зазначили журналісти-розслідувачі, вони на кілька місяців затримали вихід статті, щоб не сполохати суддю, розслідуванням діяльності якого займалися правоохоронці. 

Згідно з матеріалом, за авторством Наталі Онисько та Назара Тузяка, історія почалася ще в липні минулого року. 

«Впродовж короткого періоду близько десятка військовослужбовців тієї частини подали рапорт на звільнення з армії на тій підставі, що після розлучення вони залишились єдиними опікунами своїх неповнолітніх дітей. Юрисконсульт запідозрив, що ці розлучення були фіктивними – тим більше, що усі рішення приймав один і той же суд», – йдеться в матеріалі. 

Журналісти розповіли, що дослідили 30 тисяч справ. Виявили, що абсолютна більшість розлучень з подальшим позбавленням матері права виховання дитини на користь батька є фіктивними. Нарахували безліч фіктивних рішень по всій Україні, але 30% всіх таких рішень ухвалювалася саме судом у Білгороді-Дністровському. 

Інфографіка NGL.media 

Інфографіка NGL.media 

Майже всі рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду щодо позбавлення матері права виховання дитини на користь батька ухвалили четверо суддів цього суду – голова Олександр Боярський (364), Сергій Савицький (312), Валентин Заверюха (124) та Юлія Шевчук (30).

Ось що дізналися журналісти NGL.media про суддів: 

Колишній голова Білгород-Дністровського міськрайонного суду Олександр Боярський, як не дивно, досі перебуває під слідством за іншу справу. Два роки тому детективи ДБР викрили його на спробі шахрайства, проте справа ще не завершена – остання ухвала датована травнем 2023 року. В кінці 2021 року Вища рада правосуддя навіть відсторонила Боярського від суддівства, але уже через два місяці він повернувся на посаду. У жовтні 2023 року на посаді голови суду його замінив Валентин Заверюха, а Боярський перейшов на посаду судді.

Боярський добре відомий місцевим журналістам. Ще у 2017 році одеські медіа писали про невідповідність його рівня життя і офіційної зарплати. У відповідь суддя публічно заявив журналістам, що журналісти просто заздрять йому.

Про суддю Сергія Савицького відомо мало – його прізвище можна знайти лише в розкладі судових засідань.  А от ще двоє суддів фігурували у публікаціях місцевих медіа. У 2019 році Валентин Заверюха заявляв про погрози через свою професійну діяльність; того ж року НАЗК провело перевірку його декларації за 2016 рік, виявивши там недостовірні відомості, які втім потрактували як прості помилки.

Юлія Шевчук у 2020 році у власному будинку стала жертвою нападу грабіжників, які сильно побили її і викрали коштовності на 150 тис. грн. За кілька тижнів поліція затримала грабіжників.

Читайте також: «Обслуговував до 5 осіб на тиждень» — нові подробиці у справі херсонського хабарника з військкомату

Більше публікацій Новини правоохоронних органівБільше публікацій Новини правоохоронних органів »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір