Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Судитимуть багаторічну очільницю ліфтової компанії в Херсоні

До суду скерували обвинувальний акт стосовно Олени Дмитрук: її звинувачують у колабораціонізмі та державній зраді. Олена Дмитрук протягом довгого часу була (формально лишається і зараз) кінцевою бенефіціарною власницею ПрАТ «Херсонліфт» і ТОВ «Херсонліфт».

Дмитрук була у шлюбі з депутатом Херсонської обласної ради, народним депутатом від «Партії регіонів» і сама балотувалася від Опозиційного блоку.

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір».

Херсонська обласна прокуратура повідомляє, що слідство встановило: у березні-вересні 2022 року Олена Дмитрук брала участь у «виборах депутатів законодавчих зборів» від партії «єдіная росія». У «передвиборчих турах» по окупованих м. Нова Каховка, Голопристанському, Генічеському районах регіону вона закликала місцеве населення до підтримки порядків та законів рф, популяризувала владу країни-агресорки. Вона також обв’язувала жителів області отримувати паспорт громадянина рф для участі в так званих «виборах» та закликала голосувати за неї.

Що було після «виборів»

Після «виборів» Дмитрук обійняла посаду так званого «першого заступника голови» незаконного органу влади – «Херсонської обласної думи».

Влітку 2023 року вона зареєструвала згідно з російським законодавством підприємство «Новокаховський хлібзавод». На потужностях якого випікали хлібобулочні вироби для окупантів.

Також жінка незаконно перереєструвала ПРАТ «Херсонліфт» як юридичну установу рф, очолила його, вела господарчу діяльність за російськими стандартами та проводила розрахунки у рублях.

За процесуального керівництва Спеціалізованої екологічної прокуратури Херсонської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно неї за фактом державної зради та колабораціонізму (ч. 2 ст. 111, ч. 4, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Спеціальне досудове розслідування здійснювалося ГУНП у Херсонській області.

Хто така Олена Дмитрук і що робила до окупації

Олена Дмитрук є кінцевою бенефіціарною власницею двох компаній з однаковою назвою «Херсонліфт» у Херсоні, тільки одна ТОВ, а інша — ПрАТ.

Обидві організації офіційно зареєстровані в Херсоні по вулиці Карбишева, 11.

Ось так виглядає будівля «Херсонліфт» після обстрілу російськими військами 30 грудня 2023 року.

Незадовго до окупації, у серпні 2021 року, з життя пішов чоловік Олени — Микола Дмитрук: він був депутатом Херсонської обласної ради, народним депутатом від «Партії регіонів», зокрема голосував за «диктаторські закони» 16 січня 2014 року. Сама ж Дмитрук балотувалась від Опозиційного блоку до Херсонської міської ради у 2015 році, але не пройшла. 

Втім, залишилась «ліфтовою королевою»: «Херсонліфт» обслуговував велику кількість ліфтів, зокрема за бюджетні кошти, сюди стікались кошти за переважну більшість ліфтових карток (проїзд у ліфтах у Херсоні переважно здійснювався за картками — це модель Сальдо, впроваджена у 2005 році). 

Також із «Херсонліфтом» було пов’язано чимало скандалів, один з них трапився 2016 року. Тоді слідчі Національної поліції запідозрили ТОВ «Херсонліфт» в фіктивних роботах по ремонту ліфтів, за які фірма отримала від Департаменту ЖКГ Херсонської міськради понад 1 млн грн. 

За даними слідства, у грудні 2015 року поліція отримала дані Державної казначейської служби, що станом на 23 грудня 2015 року Департамент ЖКГ Херсонської міськради перерахував TOB «Херсонліфт» понад 1 млн грн за завершений ремонт ліфтів.

Утім, під час перевірки встановили, що ліфти за адресами вул. Куліша 1-А (5, 8 під’їзд) та проспект Димитрова, 26 (1, 2 під’їзд) не працюють. До того ж, вони знаходяться в непридатному для експлуатації стані.

Слідчі підозрювали, що фірма взагалі не проводила ремонт ліфтів, а тому звернулися до суду на доступ до речей та документів щодо ремонту ліфтів, які знаходяться в розпорядженні ТОВ «Херсонліфт». 

За даними порталу «Є-Дата», департамент ЖКГ з середини жовтня 2015 року переказав ТОВ «Херсонліфт» коштів на суму 6,00 млн грн. Водночас «Вісник державних закупівель» (тоді ще не було обов’язку використовувати портал  Прозорро) не містив інформації про оголошення Департаментом конкурсу на замовлення робіт з обслуговування ліфтів в Херсоні. Справа завершилась нічим.

Хто наразі обслуговує херсонські ліфти

У Херсоні не так багато наразі ліфтів, які працюють, але вони є. Вони потребують обслуговування і ремонту, зокрема у державних установах і лікарнях. 

За інформацією Херсонської міської військової адміністрації, наданої на запит видання «Гривна», наразі в Херсоні проводять діяльність три спеціалізовані ліфтові організації, а саме: ТОВ «Херсонська ліфтова компанія» (реєстрація – м. Харків), ТОВ «ХХІ сторіччя-Херсонсервіс» (реєстрація – м. Херсон), ТОВ «Ліфтова Українська Компанія» (реєстрація – м. Київ).

Отже, «Херсонліфт» зі зрадницею Дмитрук наразі херсонськими ліфтами не займається, хоча персонал здебільшого лишився той самий. Приміром, головний інженер «Херсонліфта» наразі очолює ТОВ «Ліфтова Українська Компанія».

Читайте також: Співпраця з країною-агресором: Як київська компанія отримувала бюджетні кошти й водночас торгувала російськими товарами

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Зрадники та колаборантиБільше публікацій Зрадники та колаборанти »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір