Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Співпраця з країною-агресором: Як київська компанія отримувала бюджетні кошти й водночас торгувала російськими товарами

ТОВ «Склад сервіс Київ» роками постачало і продовжує постачати продукцію за бюджетні кошти по всій території України, а саме в Миколаївську, Одеську, Черкаську, Харківську та Київську області. З першого погляду й не скажеш, що київська компанія співпрацювала із підприємством країни-агресора, яка розв’язала війну проти України ще 2014 року. Адже наразі знайти на офіційному сайті ТОВ «Склад сервіс Київ» інформацію про співпрацю підприємства із російською компанією «Ай пласт» можливо тільки через веб-архів. 

За даними вебархіву, росіяни значилися партнерами на сайті ТОВ «Склад сервіс Київ» до 13 квітня 2022 року. 

Як сталося, що фірма-партнер росіян отримувала бюджетні підряди, розбирався «Антикорупційний вимір».

Крихітка на десятки мільйонів

ТОВ «Склад сервіс Київ» зареєстрували 2007 року в місті Київ. Засновниками компанії значаться чотири особи Дмитро Ленок, Ганна Дорохіна, Володимир Беда й Олексій Кузьменко. 

Компанія пропонує широкий спектр послуг: це й постачання різноманітної продукції — від сміттєвих баків до складської техніки, й різні рішення для автоматизації складів, навантажувально-розвантажувальних робіт тощо. 

Підприємство є прибутковим. Більш того прибуток компанії, попри повномасштабну війну, у 2022 році зріс у порівнянні з попереднім роком. Так, за даними аналітичної системи YouControl, чистий прибуток ТОВ «Склад сервіс Київ» у 2022-му склав 13,5 млн грн. Тобто майже у два рази більше, ніж у 2021 році.

З 2016 року компанія почала отримувати підряди за бюджетний кошт, постачаючи різноманітну продукцію в різні куточки України. Серед замовників за бюджетні гроші в ТОВ «Склад сервіс Київ» є організації та установи з Миколаївської, Одеської, Черкаської та інших областей.  

Наразі київська компанія уклала таких угод на загальну суму понад 70 млн бюджетних грн. При цьому навіть у 2022 році ТОВ «Склад сервіс Київ» співпрацювало із російською федерацією, імпортуючи звідти товари.

Примітно, що в компанії працює чоловік начальниці відділу моніторингу виконання управлінських рішень Міністерства енергетики України Альони Свіріденко Сергій Свіріденко. Роботу в Міністерстві, судячи з декларації, Альона Свіріденко отримала у 2016 році. З того ж року ТОВ «Склад сервіс Київ» почав отримувати бюджетні підряди.

Ким Сергій Свіріденко працює в ТОВ «Склад сервіс Київ», невідомо. В декларації за 2022 рік Альона Свіріденко не вказала його офіційну зарплату в компанії, пославшись на відмову чоловіка надати ці дані. 

Однак у декларації за 2020 рік офіційний дохід Сергія Свіріденка в київській компанії складав усього 54,7 тис. грн за весь рік. Тобто приблизно 4,5 тис. грн на місяць, що дорівнювало мінімальній оплаті праці. Для порівняння: річна зарплата Альони Свіріденко в Міністерстві складає майже 450 тис. грн. Однак, весь цей час Сергій Свіріденко продовжує працювати в компанії.

Співпраця з російською компанією «Ай пласт»

При цьому ТОВ «Склад сервіс Київ» співпрацювало, як мінімум до початку повномасштабної війни, із російською компанією «Ай пласт», попри агресію рф проти України.

Так, за даними аналітичної системи YouControl, у 2022 році ТОВ «Склад сервіс Київ» закупив у російської федерації продукції до 15% всього імпорту компанії.

Наразі знайти інформацію про співпрацю із російськими компаніями на сайті «Склад сервіс Київ» неможливо. Компанія пропонує німецьку продукцію. Однак через веб-архів – скрін за 2019 рік — можна знайти відомості про співпрацю ТОВ із російською компанією «Ай пласт». 

У рф київська фірма закуповувала сміттєві баки, добре знайомі по всій Україні.

Примітно, що ціна цих сміттєвих баків не набагато дешевша за аналогічні баки з Німеччини. Наприклад, у 2018 році ТОВ «Склад сервіс Київ» пропонував сміттєвий бак на 120 л російського виробництва «Ай пласт» за ціною 1157 грн за шт. 

У 2024 році, тобто через п’ять років, компанія пропонує купити німецький сміттєвий контейнер на 120 л за 1230 грн. 

Навіщо було продовжувати співпрацювати з російською компанією під час війни рф проти України за таких умов, незрозуміло.

«Ай пласт» підтримує керівництво країни-агресора

Російська компанія «Ай пласт» зареєстрована в Республіці Татарстан у місті Ніжнекамськ. Вона спеціалізується на виробництві полімерної тари й постачає свою продукцію, окрім російських міст, ще й у Киргизію, Узбекистан, Вірменію, Білорусь, Казахстан тощо.

Станом на 2022 рік російська компанія увійшла до переліку системоутворюючих підприємств республіки. Безсумнівно, податки, які сплачує ця компанія, йдуть зокрема на війну проти України.

За даними російського порталу List.org, підприємство за 2022 рік отримало чистий дохід у розмірі майже два млрд рублів. Зазначимо також, у «Ай пласт» частка належить компанії з реєстрацією в Арабських Еміратах. Фірма співпрацювала з російськими органами влади, отримуючи бюджетні підряди. 

До того ж «Ай пласт» працює в окупованому Криму, постачаючи свою продукцію на анексований півострів. У лютому 2023 року компанія взяла участь у виставці «АгроЕкспоКрим» у Сімферополі.

На ринок України ця російська компанія виходила й напряму у 2011 році, уклавши угоду із дистриб’юторською компанією. Тоді український ринок фірма «Ай пласт» називала перспективним.    

Зауважимо, що до 13 квітня 2022 року, тобто вже після початку широкомасштабного вторгнення, на сайті ТОВ «Склад сервіс Київ» в розділі «про нас» в якості партнера все ще була вказана російська компанія «Ай-Пласт» 

В Одеській і Миколаївській областях найактивнішими клієнтами компанії є КП Болградської міської ради «Горводоканал» і «Миколаївгаз».

У грудні 2023 року КП АВТОТРАНССЕРВІС з Білгорода-Дністровського придбало у компанії «Склад сервіс Київ» 20 сміттєвих контейнерів за ціною 6287,5 гривень кожен. Об’єм, вказаний у договорі, 1,1м3.

Однак, контейнерів європейського виробництва постачальник на своєму сайті за такою низькою ціною не пропонує.

Ми звернулись до української компанії «Склад сервіс Київ» з проханням прокоментувати співпрацю з російським підприємством. Однак на момент публікації статті не отримали жодної реакції. Редакція «Антикорупційного виміру» готова опублікувати позицію ТОВ «Склад сервіс Київ», якщо вони її нададуть.

Читайте також: Миколаївський зоопарк замовив рибу у ФОПа, зареєстрованого два місяці тому. Ціни завищені

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій Співпраця з агресоромБільше публікацій Співпраця з агресором »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

3 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір