Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Новим послом України в Азербайджані призначили колишнього очільника Херсонської ОДА та Укроборонпрому: Що про нього відомо

Юрій Гусєв 22 лютого 2024 року став Надзвичайним і Повноважним послом України в Азербайджанській Республіці. Про це «Антикорупційний вимір» дізнався з відповідного Указу Президента України. До цього Гусєв пройшов доволі цікавий шлях на різних посадах, чимало пов’язує його з Херсоном. Редакція зібрала основні дані про те, як працював Юрій Гусєв до цього, а також інформацію про корупційні скандали за його участі. Як виявилося, корупційні скандали за участі Гусєва пов’язані з армією.

Через Міністерство оборони до Голови Херсонської ОДА

Юрій Гусєв народився на Житомирщині, втім з дитинства жив і навчався у Херсоні. Першу університетську освіту також здобув у Херсоні. В цілому має кілька освіт:

  • Херсонський державний технічний університет, 
  • Київський національний економічний університет, 
  • Школу державного управління ім. Кеннеді Гарвардського університету (США), 
  • Стаффордширський університет (Великобританія).

У 2014 році Гусєв став кандидатом економічних наук.

Трудова і політична діяльність Гусєва також насичені:

  • 1999 — радник Голови Херсонської обласної державної адміністрації з питань молодіжної політики.
  • 2002 — балотувався до Верховної Ради від Виборчого блоку політичних партій «Команда Озимого Покоління». Саме через перебування в команді Валерія Хорошковського Гусєва почали пов’язувати з СБУ.
  • До 2009 — очолював комерційні компанії.
  • 2009—2014 — працював в різних органах державної влади: був керівником групи радників Міністра економіки, директором департаменту національних проектів, радником Міністра фінансів.
  • 2014—2016 — працював в Міністерстві оборони України: був керівником департаменту економічної активності, заступником Міністра та Головою Ради реформ Міністерства оборони України.
  • 2016 — радник Міністра інфраструктури.
  • 2018 — радник Міністра екології та природних ресурсів.
  • 2016 — 2019 — приватний підприємець, консультант та радник міжнародних та українських фінансових інституцій (IFC, EBRD, ПриватБанк).
  • 13 липня 2019 — 3 грудня 2020 — голова Херсонської обласної державної адміністрації. Під час роботи в Херсонській ОДА Гусєв встиг відзначитись створенням «департаменту щастя»: він створив службу щастя та покращення якості життя, яка проіснувала менше пів року і викликала доволі багато негативних відгуків у херсонців.
  • 03 грудня 2020 — 27 червня 2023 — Генеральний директор Державного концерну «Укроборонпром».

Після звільнення з «Укроборонпрому» Гусєв викладав в Національному університеті «Острозька академія». Втім, вже тоді були чутки, що Гусєва мають призначити послом – або до Чехії, або до Азербайджану. 

Скандали з закупівлями для армії

Робота Юрія Гусєва позначилась кількома гучними скандалами за часи його роботи в Міноборони та в Укроборонпромі.

Так, пана Гусєва звинувачували в корупції за держзакупівлі для армії, коли той обіймав посаду заступника міністра оборони (2014 – 2016 рр.). Нардепка VIII скликання Тетяна Чорновіл тоді заявляли, що тендерний комітет, який підпорядковувався Гусєву, купував за підвищеними цінами бензин А-80. За її даними, посередники лише за перший квартал 2015 року отримали 80 мільйонів гривень, виділених з бюджету на потреби армії.

Інший депутат минулого скликання Дмитро Тимчук розповів про ще одну схему закупівлі палива, згідно з якою переплата з боку Міноборони становила 180 млн грн. Правоохоронці відкрили кримінальну справу. Справа проти нього, втім розвитку не отримала.

Скандальною, але без кримінальних справ була й робота Гусєва на посаді Гендиректора «Укроборонпрому». В перші місяці після призначення «Укроборонпром» оголосив, що Україна нібито домовилася збирати американські цивільні гелікоптери SW 205 в Одесі, а сам Гусєв навіть обіцяв, що перший гелікоптер випустять на 30-річчя незалежності України. Втім, обіцянка так і залишилась обіцянкою, компанія-виробник гелікоптерів не видавала жодних ліцензій на збирання.

В червні 2020 року Укроборонпром оголосив про підписання угоди з канадською компанією Waterbury Farrel про спільне виробництво патронів. Проте, жодного патронного заводу в Україні так і не побудували. 

Гусєв на своїй посаді мав розв’язувати задачу з імпортозаміщення, оскільки приблизно від 3 до 6 тис. компонентів в українській техніці були російського виробництва. «Укроборонпром» звітував, що йому вдалось замістити компоненти виробництва РФ на сучасному танку «Оплот». Також після початку повномасштабної війни вдалося налагодити виробництво компонентів для іншої бронетехніки.

Втім, у листопаді 2021 року Гусєв заявив про імпортозаміщення російських компонентів на літаках Ан-178, які готували на замовлення Збройних сил України, але за даними ЗМІ, на ці борти продовжували закупатися російські двигуни.

«Укроборонпром» під керівництвом Гусєва супроводжували корупційні скандали на підприємстві холдингу «Антонов». Йдеться зокрема про схеми з закупівлею пального та обладнання через фіктивні фірми та незадекларовану нерухомість менеджерів компанії.

Холдинг проводив перевірки на «Антонов», а Гусєв нібито хотів звільнити директора компанії Сергія Бичкова. Однак цього не сталося. Пізніше Україна втратила у Гостомелі найбільший літак у світі Ан-225 «Мрія» та інші борти.

Гусєву не вдалось налагодити виробництва необхідних на фронті дронів. «Укроборонпром» звітував про розробку безпілотника-камікадзе, який нібито здатен вражати цілі на відстані 1 тис. км. Але, як виявилось, Міноборони не замовляло ці апарати: концерн виробляє їх самостійно і передає Силам оборони.

«За задумом, це має бути багатофункціональна платформа, яка могла б скидати вибухівку, переносити станцію РЕБ, розвідувати територію або самознищуватися. За даними джерел, поки що виготовили першу серійну партію цих безпілотників і працюють вони лише як камікадзе», – йдеться у матеріалі “Економічної правди”.

Провал ракетної програми в Україні, що призвело до слабкості у протистоянні з Росією, дуже часто закидають саме Юрію Гусєву — і саме це за даними джерел низки ЗМІ називали причиною звільнення Гусєва з «Укроборонпрому». Гусєв наказав підрозділам безпеки Концерну у березні-квітні 2023 провести перевірку щодо встановлення причин невиконання окремих заходів ракетної програми. Це нічим не завершилось, а вже за три місяці Гусєва звільнили. За пів року він став послом.

Читайте також: Скільки коштує «відкосити» від мобілізації

Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

3 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір