Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Скільки коштує «відкосити» від мобілізації

Попри величезну кількість повідомлень у ЗМІ й телеграм-каналах, зокрема ворожих, про значні проблеми в Україні з мобілізацією та ухилянтами, судячи з судового реєстру, з початку повномасштабної війни не так багато справ, які пов’язані з цією темою.

Наприклад, у Миколаївській області з 2022 року у справах, пов’язаних з ухиленням від загальної мобілізації, винесено всього одинадцять вироків. Також правоохоронці розслідують декілька справ по організації оборудок з ухилення від військової служби і втечі за кордон.     

«Антикорупційний вимір» вирішив проаналізувати, що за справи вже розглянули в судах регіону, які наразі існують схеми ухилення від мобілізації та скільки вони коштують.

Справи про ухилення від військової служби

Якщо проаналізувати судовий реєстр, то, умовно кажучи, справи, пов’язані з загальною мобілізацією, можна поділити на дві категорії: це безпосередньо ухилення від мобілізації тими, кому вручили повістки, а також корупційні та шахрайські оборудки з метою ухилення від мобілізації й військової служби.

Найбільше справ у Миколаївській області стосуються тих, кому вручили бойові повістки, але вони за ними не з’явились. Таких вироків з 2022 року наразі в реєстрі нараховується одинадцять. Але не забуваємо, що до листопада 2022 року частина Миколаївської області, окрім Кінбурнської коси, яка не звільнена й досі, була під окупацією. Тож, вірогідно, мобілізація в позаминулому році в області проходила обмежено. 

Справи досить однотипні. В суді їх розглядають по статті ухилення від призову на військову службу під час мобілізації (ст. 336 КК України). За цією статтею передбачена санкція в вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

При цьому в реєстрі можна знайти декілька ухвал по двох справах, пов’язаним з організацією схем ухилення від мобілізації посадовими особами. 

Від 4,5 до 12 тис. доларів США

Так, правоохоронці розслідують справу отримання неправомірної вигоди лікарем-інтерном миколаївської лікарні. За матеріалами слідства, він разом з невстановленими службовими особами вимагав гроші за вирішення питання про отримання завідомо неправдивих медичних документів щодо діагнозу. На підставі цього фейкового діагнозу можливе виключення особи з військового обліку як непридатного для подальшого проходження військової служби.  

Оборудка спочатку коштувала від 3,5 до 5 тис. доларів США. Але пізніше вартість зросла до 11 тис. Примітно, що миколаївський лікар виступав лише пособником. Організатори схеми, за версією слідства, знаходяться в Одесі. Врешті-решт за 12 тис. доларів лікар обіцяв допомогти ухилитися від мобілізації – начебто «замовник» специфічних послуг перебував у розшуку: тисяча доларів за зняття з розшуку з електронної бази Міноборони, сім тисяч доларів за списання з військового обліку, ще чотири тис за виготовлення неправдивих медичних документів.

Після передачі лікарю частини грошей йому повідомили про підозру. 10 січня 2024 року Жовтневий районний суд Миколаївської області обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі 584 тис. грн. Організатори схеми фігурують як невстановлені особи.      

Ще одну справу правоохоронці розслідують з липня 2023 року. За матеріалами цієї справи, заступник начальника територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) вирішив створити схему незаконного збагачення, яка полягала в наданні можливості військовозобов’язаними уникнути мобілізації. Через створення неправдивих документів щодо непридатності осіб до військової служби. 

В якому регіоні працював цей посадовець, у матеріалах справи не вказано. Вірогідно, мова про підполковника Юрія Лавриненка, який до повномасштабної війни працював т.в.о. військового комісара в Херсоні.

Для реалізації оборудки посадовець залучив жителя Херсону, щоб той підшукував «клієнтів». Вартість «послуги» складала 4,5 тис. доларів США. Учасників оборудки заарештували в вересні 2023 року. Розслідування триває.

Схема з нелегальним перевезенням

Ще одна справа стосується незаконного переправлення осіб через державний кордон України (ст. 332 КК України). 

Кримінальне провадження правоохоронці відкрили в вересні 2022 року. Оборудка полягала в наступному: група осіб, використовуючи неправдиві документи про наявність трьох неповнолітніх дітей, переправляли через кордон чоловіків призовного віку в різних пунктах пропуску. Зокрема в Маяках і Орлівці Одеської області.

На Одещині спіймали втікачів. Фото: ДПСУ

За матеріалами справи, вартість таких послуг складала від 4,2 тис. доларів США до 5,5 тис. євро. Підозру учасники схеми отримали в січні 2023 року. За подібне правопорушення, якщо відповідне рішення прийме суд, передбачене позбавлення волі на строк від семи до дев’яти років.

Шахрайські схеми

В мережі можна знайти велику кількість реклами різних компаній, які начебто допомагають чоловікам призовного віку перетнути кордон. З декількома «помічниками» журналісти «Антикорупційного виміру» поспілкувались. Пропозиції однотипні. Зокрема вони пропонують такі варіанти: за 1,4 тис. доларів зняття з військового обліку, за 700 доларів оформлення волонтером. Умова – передоплата в розмірі 500 доларів. Начебто компанія виконує всі дії через «свої» військкомати, незалежно від реєстрації. Всі документи роблять віддалено.

Й це дуже схоже на банальну шахрайську схему з виманювання коштів – не піде ж «клієнт» скаржитись правоохоронцям на те, що хотів зробити фейкові документи, гроші з нього взяли, а послугу так і не реалізували.

У групі телеграм-каналу «Виїзд за кордон 2024 Україна», який начебто створений для допомоги тим, хто легально виїжджає за межі України, адміністратор також підтверджує: варіантів виїздів наразі все менше, а пропозиції в інтернеті виїхати – найчастіше є обманом.

Примітно, що учасники цієї спільноти пишуть, що у 2022 році з виїздом було набагато простіше. 

Вартість послуг тоді складала від тисячі до трьох тисяч доларів США. Чоловіків оформлювали як волонтерів через систему «шлях».

Читайте також: Інвалідність за 1800 доларів: В Одесі лікарка отримала підозру

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

4 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір