Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд Миколаївщини: завищені ціни на продукти та підряди на ремонт укриттів для одного ФОПа

Як з’ясував «Антикорупційний вимір», чиновники продовжують віддавати бюджетні підряди «своїм» бізнесменам, а також закуповують продукти за кошти платників податків за завищеними цінами.

Наприклад, відділ освіти та спорту Єланецької селищної ради без проведення відкритих торгів уклав угоду на закупівлю низки продуктів харчування на 2024 рік. Загальна сума підряду складає 350 тис. бюджетних грн. Ціни на деякі продукти значно завищені.

За умовами договору, відомство планує закупити 675 кг томатної пасти за ціною 150 грн/кг, 635 кг квасолі за цією ж ціною, 515 кг гороху за майже 32 грн/кг, 510 кг суміші сухофруктів за майже 80 грн/кг, 152 пачки родзинок за майже 35 грн/шт., 272 кг квашеної капусти за 60 грн/кг, 321 кг солоних огірків за ціною 81,6 грн/кг, 319 кг солоних помідорів за 72 грн/кг, а також 326 кг мороженого горошку за майже 80 грн/кг.

Але ця продукція в магазинах коштує набагато дешевше. Наприклад, ціна квасолі складає 114 грн/кг, а не 150 грн. Горох коштує 18,6 грн/кг, а не 32 грн. Ціна замороженого горошку в магазинах 72 грн за кіло, а не 80 грн.

Постачати дорогі продукти на Миколаївщину буде компанія «Промагротрейд». ТОВ зареєстрували у 1997 році в Миколаєві. Засновницями значаться дві жительки міста, Любов Гайченко та Олена Саченко. Наразі компанія вже уклала угод на загальну суму 84,8 млн бюджетних грн. Окрім Миколаївської області, ТОВ отримує бюджетні підряди також на Львівщині.

Крім цього привертають уваги договори на ремонт укриттів, які миколаївське КП «Захист» уклало з осені 2023 року по лютий 2024-го без проведення відкритих торгів. Сім угод на проведення поточного ремонту захисних споруд цивільного захисту комунальники підписали з ФОПом Пашкевич В.М. Загальна сума підрядів складає близько 1,2 млн грн. Як з’ясували журналісти, цей «улюбленець» чиновників — брат експосадовця.  

Так, чотири підряди ФОП отримав у жовтні, листопаді та у грудні 2023 року. В останній місяць минулого року з підприємцем підписали відразу два договори. Роботи мали завершитись до кінця року.

З початку лютого Вадим Пашкевич встиг укласти з КП ще три угоди на ремонт укриттів у місті на загальну суму майже 600 тис. бюджетних грн. Весь цей обсяг роботи підприємець має закінчити до кінця травня 2024 року.

ФОП Пашкевич В.М. зареєстрували 2007 року в Миколаєві. Наразі підприємець уклав угод на загальну суму 3,4 млн бюджетних грн. Переважна більшість – без проведення відкритих торгів по неконкурентній процедурі.

Примітно, що у 2015 році компанія «Візард груп», пов’язана з Пашкевичем, активно заробляла в Миколаєві на рекламі. Як повідомило видання Nikcenter, Вадим Пашкевич є братом тодішнього директора КП «Бюро естетики», яке контролювало рекламний ринок міста.   

Також протягом минулого тижня на Миколаївщині підозру одержав колишній директор лісогосподарського державного підприємства. Слідство вважає, що, перевищуючи службові повноваження, посадовець передав землі державної власності фермерам, змінивши при цьому їх цільове призначення.

За інформацією Миколаївської обласної прокуратури, директор лісогосподарського підприємства з 2017 по 2020 роки передав кільком бізнесменам та місцевим фермерським господарствам землі з лісового фонду. Ці ділянки належали державі й призначались для розведення лісу. Попри це, очільник держпідприємства передав їх фермерам для вирощування там сільськогосподарських культур.

Ще одна цікава новина: за рішенням суду 3400 гривень штрафу сплатить головний державний інспектор райвідділу податків і зборів ГУ Державної податкової служби у Миколаївській області. Його визнали винним у корупційному правопорушенні, пов’язаному з конфліктом інтересів. 

Повідомлялося минулого тижня і про те, що прокуратура Миколаївщини звернулась з позовом до суду щодо скасування додаткових угод на постачання газу до закладів освіти на Миколаївщині. Прокурори вважають, що додаткові угоди уклали незаконно, й це призвело до переплати 230 тисяч гривень з бюджету. 

За інформацією Миколаївської обласної прокуратури, відділи освіти Дорошівської та Прибужанівської сільських рад в результаті відкритих торгів уклали угоди з підприємствами на постачання природного газу для опалення місцевих закладів освіти. Згодом сільради уклали ще й додаткові угоди. За ними вартість природного газу в обох громадах збільшилась на загальну суму понад 230 тисяч гривень.

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір