Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Улюбленець херсонських чиновників, ставши російським пропагандистом на початку повномасштабки отримував бюджетні кошти

Журналіст і блогер Євген Бриков, якому херсонські чиновники регулярно платили за висвітлення діяльності комунальних підприємств, не приховував своєї антиукраїнської позиції. Наразі він став російським пропагандистом і розповсюджує фейки російської пропаганди. Проте, ще влітку 2022 року він продовжував отримувати бюджетні кошти від українських чиновників. Наразі Євген Бриков має підозру в колабораціонізмі, а його майно заарештоване. Як це сталося — читайте в матеріалі «Антикорупційного виміру».

Колаборант Євген Бриков володів у Херсоні часткою інформаційного агентства «Улюблене місто» (більше відома його російськомовна версія назви) і отримував бюджетні кошти на висвітлення інформації. Наразі він розповідає у російських пропагандистських медіа, як «вмирала» українська журналістика, а також поширює відверто антиукраїнські наративи. 

За день до масштабного вторгнення Росії в Україну на ресурсі Євгена Брикова «Улюблений Херсон» («Любимый Херсон») оприлюднили інтерв’ю із тоді ще просто депутатом Херсонської міської ради, двічі мером Херсона (2002 — 2012) та народним депутатом (2012 — 2014) Володимиром Сальдо. Вже за кілька днів Сальдо офіційно перейде на бік росіян. Разом із Бриковим. Хоча до червня 2022 року Бриков буде публікувати на сайті та в соцмережах свого видання актуальну інформацію для херсонців, не видаючи, що працює на росіян. В середині червня він припинив це робити. Наразі стара версія його сайту не працює.

При цьому, ще наприкінці червня 2022 року йому платили за висвітлення роботи Херсонської міськради. 

Наразі, перебуваючи на окупованій території, Бриков розповідає нісенітниці про Україну і навіть розповідає про те, як «Объективная журналистика на Украине умерла в 2014 году». А він тим часом продовжував отримувати українські бюджетні кошти до 2022 року включно. 

Хто такий Євген Бриков

Євген Бриков народився 21 травня 1988 року у Херсоні. Батько – Олександр Бриков (1947 — 2021) був доволі відомим у Херсоні радіожурналістом та поетом, працював на обласному радіо. Мати – Тетяна Брикова – «прославилась» вже під час окупації: долучилась до команди Сальдо. До речі, вітаючи Брикову у своїй команді під час російських псевдовиборів, Сальдо зазначив, що саме Брикова допомогла йому вперше стати мером Херсона, тобто у 2002 році. 

Офіційно з 2016 року Бриков очолює інформаційне агентство «Улюблене місто». Агенція формально і зараз працює і він є її керівником. До того — у 2012 — 2014 роках Євген Бриков був прессекретарем голови Херсонської обласної державної адміністрації. Тоді це був Микола Костяк, якого також зараз підозрюють у вчиненні державної зради.

Партнери Брикова у інформаційному агентстві – Віталій Гапонов та Віталій Шкреба: кожному належить по третині.

У Херсоні Брикова добре знали протягом останніх років саме як людину, яка лояльно ставиться до Сальдо і часто піарить його діяльність.

26 квітня 2022 року на своїй сторінці у Facebook Бриков виклав відео, в якому замовчуючи агресію росії, звинувачував владу України у неналежному виконанні своїх функцій, наголошував на втечі місцевих політиків, при цьому не згадував окупацію Херсону російськими військами, тим самим поширював російську пропаганду. Варто зауважити, що саме 25 та 26 квітня 2022 року росіяни фактично вигнали з приміщення Херсонської міської ради законне керівництво міста та зайняли приміщення. 

У 2023 році Брикову повідомили про підозру у колабораційній діяльності. Слідство встановило, що Бриков пішов на співпрацю з окупаційною владою Херсона та отримав посаду керівника органу інформаційно-медійної сфери окупаційної адміністрації Херсонської області. Він займався формуванням медійної політики, призначенням керівників телерадіо каналів, умовами та матеріальним забезпеченням представників медійної сфери при окупаційній адміністрації. Зараз він — начальник «управления информационной политики Херсонской области». Окупаційного управління. 

Розповідає про «третій Рейх» і «померлу українську журналістику»

Наразі в окупації Бриков набагато більше роздає інтерв’ю і коментує, ніж робив це у Херсоні. Так, наприклад, на окупаційних джерелах він розповідає, про те, що об’єктивна українська журналістика померла у 2014 році. Причому розповідає це Бриков у притаманній росіянам манері – вигадуючи те, чого не було. Наприклад, що телеканалам «ВТВ плюс» і «Таврії» було дуже непросто. Та річ у тому, що «ВТВ плюс» працював і працює на Сальдо з відповідними підозрами від СБУ, а телеканалу «Таврія» на Херсонщині не існувало: було лише радіо «Таврія», а телеканал вигадали вже окупанти у 2022 році, пограбувавши приміщення «Суспільного» і працюючи на їхній базі. 

Також із нещодавнього – що у 2014 році «українські ЗМІ стали співучасниками перевороту». Щоправда, це не заважало Брикову та його компанії отримувати українські бюджетні кошти.

Також у його інтерв’ю наразі – вигадки про погрози СБУ журналістам за проросійську позицію. І до 2022, і зараз Бриков скаржиться на те, що журналістів змушували переходити на українську мову. В Україні. На українську. 

Не обійшлось і без «третього Рейху» — одного з улюблених російських наративів в бік України, яким вони намагаються пояснити вигадані ними ж міфічні утиски журналістів в Україні. 

Тим часом за даними аналітичної платформи YouControl, з 2018 року Бриков регулярно отримував бюджетні кошти, причому як раз за висвітлення діяльності різних комунальних підприємств та закладів, управлінь і навіть вишу у Херсоні. 

  • 2018 рік — 52 000 грн
  • 2019 рік — 92 000 грн
  • 2020 рік – 95 000 грн
  • 2021 рік – 279 123 грн
  • 2022 рік – 52 000 грн.

Причому висвітлював Бриков діяльність зокрема Херсонської міської ради, Херсонської ОДА, КП «Херсонелектротранс» та інших. Втім, свої проросійські та антиукраїнські вподобання він не приховував – просто не так відверто демонстрував їх публічно.

Наразі майно Брикова – квартира, авто і частка в ТОВ, якій належить інформаційне агентство, заарештовані. 

Читайте також: Колишнього доцента Херсонського університету судитимуть за впровадження російської освіти

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Зрадники та колаборантиБільше публікацій Зрадники та колаборанти »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір