Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Понад 6 мільйонів на скошування трави: Хто освоює тендери на Кіровоградщині

З потеплінням бюджетні установи починають укладати угоди на скошування трави. «Антикорупційний вимір» дослідив, де на Кіровоградщині на боротьбу з бур’яном витрачають найбільше грошей та як проводять закупівлі.

Варто зазначити, що у багатьох громадах скошуванням трави займаються місцеві комунальні підприємства. Наприклад, у Кропивницькому це комунальне підприємство «Благоустрій» та ЖЕР. Як писав сайт «Точка доступу» цього року на викошування трави вже витратили півтора мільйона гривень.

Редакція «Антикорупційного виміру» перевірила публічні закупівлі. Як ідеться в аналітичній системі bi.prozorro, протягом квітня-травня замовники провели 18 закупівель, за результатом яких уклали угод на 6 млн 71 тис. грн. Замовники – це переважно сільські, селищні, районні ради, їхні виконавчі органи.

З 18 закупівель лише 5 провели за процедурою відкритих торгів з особливостями. Решту – без використання системи Prozorro, напряму звернувшись до підрядників, що передбачено в умовах воєнного стану.

Частина підрядів дісталася комунальним підприємствам цих громад, решта – ФОПам чи приватним компаніям. Сума найбільшої угоди – 1,5 млн грн, найменшої – 1,1 тис. грн.

Найбільше коштів витратила Петрівська селищна рада, провівши два тендери за майже 1,5 млн грн кожен.

Участь в першому взяв ФОП Олександр Городицький, який за 1,4 млн грн має забезпечити викошування трави у селах Іскрівка, Мала Ганнівка, Богданівка, Водяне, Маловодяне, Новомануйлівка, Червонокостянтинівка, Баштине, Новий Стародуб, Червоносілля, Олімпіадівка, Федорівка, смт Петрове.

Олександр Городицький зареєструвався як ФОП 10 місяців тому, має прописку у Криворізькому районі Дніпропетровської області. Вже виконував поточний ремонт укриттів та будинків у низці громад.

У другому тендерів від Петрівської селищної ради взяло дві підприємиці. Підряд отримала ФОП Оксана Марченко, яка знизила на аукціоні свою цінову пропозицію до 1,4 млн грн. Марченко теж з криворізькою пропискою, уже мала контракти на публічних закупівлях. Цікаво, що у документації підприємиці, яку вона подала для участі в тендері, вказана наявність 3 газонокосарок, на відміну від 9 газонокосарок та мотокіс, як в іншої учасниці торгів.

Оксана Марченко за договором до кінця 2024 року має забезпечити скошування трави у селах Ганнівка, Сергіївка, Володимирівка, Рядове, Козацьке, Олександро-Мар’ївка, Йосипівка.

На другому місці за ціною договору щодо скошування трави – Приютівська селищна рада, яка за результатом відкритих торгів з особливостями уклала угоду з комунальним підприємством «Водолій» вартістю 900 тис. грн.

Трійку лідерів за вартістю закупівель покосу трави займає Виконавчий комітет Фортечної районної у місті Кропивницькому ради. За результатом відкритих торгів з особливостями угоду вартістю 669,8 тис. грн уклали з колективним приватним підприємством «Єлізавета». Це приватне підприємство «прославилося» у Кропивницькому нещадною обрізкою дерев, проти чого виступали активісти з об’єднання «Озеленення» та небайдужі містяни. Нині «Єлізавета» отримує у Кропивницькому різноманітні підряди від поточного ремонту садочків до очищення колодязів чи ремонту дитячих майданчиків.

Як ідеться в угоді, до жовтня 2024 року підприємство має забезпечити скошування 500 тис. метрів квадратних трави на території Фортечного району міста.

Варто додати, що торік у Кропивницькому порушували проблему доцільності скошування трави на газонах «під нуль». Активісти навіть реєстрували петицію з проханням це заборонити. Мовляв, варто застосовувати екологічні технології для стримування росту трави й викошувати її вручну лише там, де є критична необхідність, в решті місць облаштовувати газони. Втім у міськраді ідею не підтримали, доводили, що інакше будуть пожежі сухостою. Відтак виділення бюджетних коштів на боротьбу з травою щороку продовжується.

Читайте також: Держреєстраторка з Кіровоградщини підозрюється у зловживанні на понад три мільйони

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір