Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Дрони й ремонт пожежної сигналізації від «своїх»: Антикорупційний огляд на Миколаївщині

Як з’ясував протягом тижня «Антикорупційний вимір», у Миколаєві чиновники підписали низку цікавих угод на проведення ремонту та закупівель коштом платників податків. Крім того, редакція розповідала про участь Миколаївщини в конференції з відновлення в Берліні та про резонансні корупційні справи у регіоні. 

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич та голова ОВА Віталій Кім представляли Миколаївщину у Берліні на конференції з відбудови Ukraine Recovery Conference. Вони розповіли «Антикорупційному виміру», для реалізації яких проєктів шукають фінансування.  

Також мер Миколаєва Олександр Сєнкевич розповів, що Миколаїв — перше місто в Україні, яке запустило свій сайт зі звітами про отриману за час повномасштабної війни гуманітарну допомогу. Проєкт запустили за сприянням Європейської антикорупційної ініціативи в Україні (EUACI). 

Тим часом понад 40% жителів Миколаєва вважають місцеву владу корумпованою. Опитування показали, що миколаївці бачать владу непрозорою та байдужою, а також те, що містяни цікавляться долею коштів, витрачених на відбудову. 

Крім того, протягом тижня повідомлялося про те, що прокуратура через суд намагається розірвати договір підряду, який уклала Миколаївська ОДА, невдовзі судитимуть директора підприємства та інженера технічного нагляду., яких звинувачують у заволодінні понад півмільйона гривень на реконструкції дитячого садка, а наразі в Миколаєві судять колишнього командира батальйону за перевищення службових повноважень та зловживання владою. Обвинувачення вважає, що посадовець на кілька місяців відправив трьох бійців охороняти підприємство замість проходження військової служби. 

Що там в закупівлях?  

У двох навчальних закладах міста відремонтують пожежну сигналізацію. Підряди на загальну суму майже три мільйони бюджетних гривень отримає компанія, що пов’язана з експосадовцями ДСНС. Крім цього миколаївське обласне КП закупить 600 коптерів у «цікавої» компанії.

Управління капітального будівництва Миколаївської міської ради без проведення відкритих торгів уклало дві угоди на проведення капремонту автоматичної пожежної сигналізації та оповіщення про пожежу у дошкільному навчальному закладі у провулку Парусному, а також у гімназії №16. Обидва підряди отримала компанія «Радар-південь».

В дошкільному навчальному закладі капремонт обійдеться платникам податків у 1,4 млн грн. Приблизно така ж ціна ремонту пожежної сигналізації й у гімназії. Тобто сукупно підрядник заробить на роботах майже три млн бюджетних грн.

ТОВ «Радар-південь» зареєстрували у 2018 році в місті Одеса. Засновницею компанії вказана одеситка Олена Гомелько. Людина з таким же ПІБ фігурує в декларації як дружина колишнього старшого інспектора відділу контролю застосування санкцій та обліку пожеж ЦЗД у ГУ ДСНС в Одеській області. З посади він звільнився у 2020 році. 

Крім цього раніше підписантом ТОВ «Радар-південь» значився Володимир Богданович Балух, який, згідно з даними декларацій, раніше також працював у одеській ДСНС. 

Компанія «Радар-південь» регулярно укладає бюджетні угоди, вже підписавши контрактів на загальну суму майже 110 млн грн. 

Також комунальне підприємство «Миколаївоблтеплоенерго» провело три закупівлі на придбання FPV квадрокоптерів на загальну суму 9,4 мільйона бюджетних гривень. Відомство провело відкриті торги, обравши найвигіднішу пропозицію. Всі шістсот дронів мають бути доставлені вже до 14 червня. Переможець – ТОВ «Роботікс дістрібьюшн», яке обіцяє поставити 200 FPV за 3,14 мільйона бюджетних гривень, додаткових 200 FPV за 3,16 мільйона, ще 200 FPV – за 3,12 млн.

Компанію «Роботікс дістрібьюшн» зареєстрували наприкінці 2022 року в Києві. Співзасновниками ТОВ значаться дві особи – Валерій Яковенко та Ірина Кирющенко. Остання є дружиною Февзі Аметова, який подавався на посаду заступника начальника відділу організації та застосування безпілотної авіації ДАБ МВС України у 2023 році.

На той час, судячи з декларації, він уже працював у в/ч під керуванням МВС, а також у Центрі спецпризначення Нацгвардії України.

Продаж дронів, вочевидь, є вельми прибутковою справою – за 2023 рік Ірина Кирющенко від підприємницької діяльності отримала 5,39 млн грн доходу. Окрім цього Кирющенко і Аметов отримали прибуток від інших своїх компаній. 

Варто зазначити, що ТОВ «Роботікс дістрібьюшн» переможець бюджетних торгів на загальну суму 21,35 млн грн. 

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір