Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Чи вимагав посадовець з Кіровоградщини мільйон військового ПДФО суд дослідить у закритому режимі

Справу Руслана Цобенка, вже екскерівника Голованівської райради, що у Кіровоградській області, суд розглядатиме у закритому режимі. За версією обвинувачення, Цобенко, який одночасно обіймав посаду начальника по роботі з добровольцями ТрО «Південь», вимагав хабар у свого колеги – голови Добровеличківської селищної ради.

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір».

Про затримання Руслана Цобенка стало відомо восени минулого року. Згідно з матеріалами справи, Цобенко нібито вимагав мільйон гривень у Володимира Осієвського, голови Добровеличківської селищної ради.

Кошти начебто передбачалися за те, що Цобенко, як представник ТрО «Південь», не ініціюватиме зміну юридичної адреси двох військових частин, зареєстрованих у Добровеличківській громаді. Це, своєю чергою, залишить податок від зарплат військових у бюджеті Добровеличківки.

За даними слідства, Осієвський заявив на Цобенка й останньому інкримінували вчинення правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 368 ККУ. Йдеться про одержання неправомірної вигоди службовою особою. Такі дії караються ув’язненням від 8 до 12 років.

Втім до суду справа пішла за дещо «легшою» статтею звинувачення. А саме частиною 2 статті 369-2 КК України, тобто отримання неправомірної вигоди за вплив на відповідального посадовця. За це передбачене покарання у вигляді штрафу чи позбавлення волі від 2 до 5 років. За такою статтею й менші строки давності.

Справу розглядає Приморський райсуд Одеси. Адже саме в Одесі Руслана Цобенка затримали і він працює там на військовій посаді. У січні 2024 року суд взяв справу до розгляду та ухвалив розгляд у відкритому режимі. Втім на одному з наступних судових засідань захист Цобенка подав клопотання про слухання у закритому засіданні. Мовляв, під час розгляду будуть досліджуватись документи, докази, в яких міститься інформація щодо розташування військових частин та особисті дані військовослужбовців, їхні посади, звання та місце проходження військової служби, крім того, військовослужбовців допитуватимуть, як свідків. Прокурор не заперечував щодо клопотання і суд його задовольнив.

Також суд підтримав клопотання адвоката Цобенка про повернення частини застави, яку за нього внесли після затримання. Захист підкреслив, що 9,9 мільйона гривень вносили, коли Цобенку інкримінували «тяжку» статтю, а оскільки в суді розгляд за статтею про зловживання впливом, то процесуально передбачена менша застава. Адвокат просив зменшити заставу до мільйона гривень. Суд задовольнив клопотання частково і визначив заставу у 2,2 млн грн.

Додамо, що після цього скандалу Руслан Цобенко склав повноваження депутата райради, сесія ради проголосувала за дострокове припинення його повноважень.

Обвинувачений наполягає, що справа проти нього сфабрикована.

Нагадаємо, Руслан Цобенко протягом 2012-2013 років працював суддею у Господарському суді Кіровоградської області. У 2013 році очолив Агропромислову компанію «Розкішна», що належить родині Олега Голімбієвського, колишнього голови Голованівської РДА часів Порошенка. Це підприємство має земельний банк понад 24 тисячі гектар, а Голімбієвський – чималий вплив у районі. Цобенко є зятем Голімбієвського. З 2020 року він обирався до Голованівської селищної ради від «Слуги народу», у 2020 році очолив Голованівську райраду. Брат Цобенка Сергій очолює Голованівську селищну раду, теж як представник «Слуги народу».

Читайте також: Понад 200 об’єктів нерухомості в родини і погрози свідку: Нові відомості у справі очільника Голованівської райради

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір