Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Мільйон за ПДФО військових: На Кіровоградщині один «Слуга народу» поскаржився на іншого

Київський райсуд Одеси обрав запобіжний захід на час слідства очільнику Голованівської райради Руслану Цобенку у справі про хабарництво. Заяву на нього написав інший посадовець – очільник Добровеличківської селищної ради Володимир Осієвський. Обидва обрані від «Слуги народу». Цікаво, що пресслужби правоохоронних відомств не відзвітували про затримання посадовця з мільйоном гривень. 

«Антикорупційний вибір» дослідив матеріали судової справи, доступні нині.

Як ідеться в ухвалі Київського райсуду Одеси від 12 жовтня, слідчі Головного управління поліції Одеської області здійснюють розслідування у кримінальному провадженні № 42023164690000053 від 22.09.2023 щодо Руслана Цобенка.

Цобенко очолює Голованівську райраду на Кіровоградщині і водночас обіймає посаду начальника відділення по роботі з добровольчими формуваннями військової частини сил ТрО «Південь», має звання підполковника. У вересні цього року отримав за наказом Головкома Валерія Залужного нагороду «Срібний хрест».

За версією слідства, 27 вересня 2023 року під час телефонної розмови з очільником Добровеличківської громади Володимиром Осієвським він висловив вимогу передати йому 1 мільйон гривень. Кошти передбачалися за те, що він не ініціюватиме зміну юридичної реєстрації бригад №121 тероборони (Кіровоградська область) і №124 (Херсонська область) з території громади. Таким чином бюджет селища не втратить більшу частину податку на доходи фізосіб, який відраховується із зарплат військовослужбовців.  

Вдруге Цобенко нібито висловив вимогу Осієвському 29 вересня на автозаправці БРСМ поблизу Голованівська.

Як стверджує слідство, 9 жовтня Цобенко зустрівся з Осієвським в Одесі, підсівши до нього у фургон. Там же отримав мільйон. Після цього підполковника затримали. Йому оголосили підозру за ч. 4 ст. 368 ККУ, тобто одержання неправомірної вигоди службовою особою.

В судовому засіданні прокурор Одеської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону просив обрати Цобенку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Цобенко і його захисник заперечували і доводили, що мала місце провокація з боку Осієвського. Мовляв, він має борг перед Цобенком. Адвокат вказував, що підозрюваний одружений, має двох неповнолітніх дітей. Також стверджував, що у його клієнта бездоганна професійна і службова репутація, численні нагороди.

У підсумку суд призначив Руслану Цобенку тримання під вартою до 6 грудня. Альтернативний захід – застава 9 млн 930 тис. грн.

Ухвалою суду від 20 жовтня Цобенка відсторонили від посади начальника відділення по роботі з добровольчими формуваннями до 20 листопада. В матеріалах вказано, що він вийшов з-під варти, тобто вніс заставу.

Цікавий контекст

Руслан Цобенко протягом 2012-2013 років працював суддею у Господарському суді Кіровоградської області. У 2013 році очолив Агропромислову компанію «Розкішна», що належить родині Олега Голімбієвського, колишнього голови Голованівської РДА часів Порошенка. Це підприємство має земельний банк понад 24 тисячі гектар, а Голімбієвський – чималий вплив у районі.

У червні 2014 року Цобенка демобілізували через незатребуваність військової спеціальності – офіцер юстиції.

Що ж до впливів. Власне, Руслан Цобенко є зятем Голімбієвського. З 2020 року він обирався до Голованівської селищної ради від «Слуги народу», у 2020 році очолив Голованівську райраду. Брат Цобенка Сергій очолює Голованівську селищну раду, теж як представник «Слуги народу». А до липня цього року Голованівську РДА очолював Михайло Копієвський, колишній перший заступник Голімбієвського у райдержадміністрації.

У власності Цобенка станом на 2020 рік значилося три квартири в Голованівську й одна в Одесі, п’ять будинків у Голованівському районі, а також 1 мільйон 120 тисяч квадратних метрів землі. 

Про вказану справу нещодавно публічно висловився Віктор Лозінський, для якого Голованівщина є вотчиною. Як відомо, після гучної судової справи про вбивство місцевого жителя, Лозінський відсидів у тюрмі, а вийшовши, обрався головою Підвисоцької громади у Голованівському районі.

У красномовному спітчі серед іншого Лозінський заявив, що у Голованівському районі сформувалося «стале злочинне формування з розкрадання бюджетних коштів у формі «триголового змія» (тобто очільників РДА, селищної та районної рад). 

У соцмережах Осієвського та Цобенка багато дописів про підтримку армії та отримання ними нагород. 

Читайте такожАнтикорупційний огляд на Кіровоградщині: Головне за тиждень

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

5 коментарів

  1. […] Слідчі Головного управління поліції Одеської області проводять розслідування у кримінальному провадженні від 22 вересня 2023 щодо Руслана Цобенка, пише “Антикорупційний вимір”. […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір