Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд на Кіровоградщині: Головне за тиждень

Протягом 23-27 жовтня «Антикорупційний вимір» досліджував закупівлі у Кіровоградській області, а також моніторив резонансні справи, пов’язані з корупцією. Пропонуємо стислий огляд матеріалів та повідомлень від правоохоронних органів.

Розкрадання в с/г підприємстві на 16 мільйонів. У Кіровоградській області працює низка державних сільгосппідприємств. Вони підпорядковуються Національній академії аграрних наук України. По суті, на сотнях гектарів землі, що належить до державної власності, керівники відповідних держпідприємств мають провадити ефективну роботу з обробітку та сільгоспдослідів. Втім, судячи з низки повідомлень від правоохоронців, у цій сфері є значні корупційні ризики. Адже вказані підприємства є дуже закритими в плані публічності та підзвітності ЗМІ й громадськості.

Як приклад, у держпідприємстві «Елітне», що зареєстроване у селищні Созонівка неподалік Кропивницького, керівниця фірми, за даними слідства, організувала оборудку з розкрадання коштів. За версією правоохоронців, жінка через підконтрольні приватні підприємства вивела понад 16 млн грн за купівлю й внесення добрив на поля, яке проводилося лише «на папері». За день після того, як влітку минулого року детективи НАБУ провели обшук на держпідприємстві, вона виїхала за кордон. Нині її оголосили у розшук.  

Земельна ділянка проблемному інвестору. Земельну ділянку площею 0,1 га в самому центрі Кропивницького на ключовій пішохідній вулиці міська рада планує віддати в оренду на 49 років ТОВ «Авиасагро». Підстава – придбання фірмою нерухомості на цій ділянці. Фірма купила аварійну будівлю, що є пам’яткою архітектури й декілька  років тому зазнала ще більших руйнувань через пожежу. Власниця фірми має судовий процес з обласною владою через придбання іншої аварійної будівлі в середмісті, так званого «Колізею». Також «Антикорупційний вимір» писав, що засновниця фірми пов’язана з місцевим латифундистом Сергієм Тарасовим, який спонсорував виборчу кампанію «Слуги народу» в області.

Водогін попри протести. Селище Нове, житломасив біля Кропивницького, який у 2019 році став частиною міста в рамках децентралізації, наразі забезпечений водопостачанням із підземних джерел. Втім, на думку міської влади Кропивницького, запаси води зменшуються, а її якість незадовільна. Відтак в мерії вирішили прокласти до селища водогін, аби перепідключити до обласного водогону «Дніпро-Кіровоград».

Проте жителі селища виступили проти цього. Мовляв, тариф обласного підприємства на воду один з найвищих в Україні. Крім того, обласний центр постійно страждає через перебої з водопостачанням, адже на підприємстві постійно стаються аварійні ситуації через зношеність мереж та обладнання.

Після протестів людей міська влада пообіцяла провести дослідження доцільності приєднання до водоканалу. Проте не дочекавшись результатів уже замовила прокладання першої черги водогону за 3,6 млн грн.

Новини правоохоронців

Викриття судді Апеляційного суду. За версією НАБУ, суддя Кропивницького апеляційного суду Володимир Гончар погодився на хабар 10,5 тисяч доларів за те, щоб задовольнити апеляційну скаргу в справі про смертельну ДТП, де за рішенням суду першої інстанції винуватець отримав ув’язнення. Оборудка проходила через посередника – колишнього співробітника правоохоронних органів.

Вказана справа слухалася колегіально трьома суддями і все ж таки в підсумку винуватцю ДТП не пом’якшили вирок, який ухвалив суд першої інстанції. Відтак частину коштів повернули. Проте правоохоронці провели обшук у посередника і знайшли 450 доларів зі згаданого хабаря.

Також НАБУ оприлюднило записи прослушок розмов судді із посередником. Серед іншого фігуранти обговорювали за скільки в цій справі можна досягти м’якшого вироку. Суддю не задовольнила початкова пропозиція у півтори тисячі, вочевидь доларів. Співрозмовники дійшли висновку, що саме за 10 тисяч в справі може бути потрібне рішення. Він говорить, що «так мені буде що людям запропонувати», бо, мовляв, у разі винагороди 500 (певно доларів), як на нього люди подивляться. Як уже зазначалося, у колегії – троє суддів, відтак, якщо розділити згадані півтори тисячі на трьох, виходить по 500.

Проте іншим суддям підозру не оголошували. Наразі вирішується питання про обрання судді запобіжного заходу. Дозвіл на це має дати Вища рада правосуддя.

Судові процеси

За повідомленням правоохоронців, до судів скеровані справи посадовців Кропивницької міськради, підозрюваних у земельних махінаціях; підрядника, який нібито присвоїв 250 тис. грн на ремонті школи; підприємця, який отримав 180 тис. грн за ремонтні роботи, які не завершив у лікарні.

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

4 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір