Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

У Кропивницькому фірма за безцінь придбала недобуд і хоче переоцінки землі під ним

У Кропивницькому приватне підприємство, яке викупило через аукціон недобудову в центрі міста, хоче через суд домогтися переоцінки вартості гектара землі під ним, за яку згідно з умовами договору теж має сплатити кошти. Своєю чергою підприємство Кіровоградської обласної ради, на балансі якого знаходиться ця земля, через суд хоче скасувати договір купівлі-продажу, бо фірма не дотрималась його умов.

Про це йдеться в рішеннях суду.

Мова про недобудовану будівлю площею 8356 кв.м у центральній частині міста. Цей недобудований наприкінці 1980-х років Центр дитячої творчості у місті прозвали «колізеєм».

Після багаторічного простою та чисельних скарг, що у недобуд залазять діти, споруду виставили на аукціон, удвічі знизивши вартість до 990 тис. грн.

У вересні 2021 року через ПрозороПродажі «колізей» викупило ПП «Еліт Інвест Агро». Фірма пов’язана з холдингом латифундиста Сергія Тарасова, котрий на останніх виборах спонсорував «Слугу народу», а його син став нардепом від цієї політсили.

Як розповідали «Наші гроші», згідно з умовами договору, ця фірма у тримісячний строк мала викупити земельну ділянку площею 1,1701 га під недобудом. Згідно з оцінкою, яку обласна влада вказувала при подачі «колізею» на продаж, ділянка вартує 7,1 млн грн. Проте фірма не погодилася з цією вартістю та розпочала судові процеси для тлумачення умов договору. Також замовила свою оцінку, за якою ділянка вартує 2,1 млн грн.

Втім, суди ПП «Еліт Інвест Агро» програло. У липні Верховний суд залишив касаційну скаргу фірми без задоволення.

Підприємство не полишило спроб добитися зниження вартості ділянки та знову звернулося до Господарського суду Кіровоградської області. Тепер з вимогою зобов’язати Кіровоградську обласну раду провести експертну грошову оцінку та через сесію передати фірмі ділянку у власність.

Але у серпні 2023 року суд переспрямував справу до Господарського суду Києва, мовляв, згідно з Господарським кодексом, якщо відповідачем є обласна рада, справа має слухатися в столиці.

Господарський суд Києва 11 вересня узяв справу до розгляду та призначив підготовче засідання на листопад.

Водночас ч. 3 ст. 30 ГПК у чинній редакції передбачає, що спори, які виникають з приводу нерухомості, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням майна. І юристи вказують, що подібні випадки можуть свідчити про можливість штучної зміни територіальної підсудності для затягування розгляду справи чи іншої мети.

Крім цього, дивним є звернення з позовом саме до обласної ради. Оскільки хоч земля належить облраді, розпорядником ділянки на праві постійного користування є комунальне підприємство облради «Регіональний центр розвитку послуг».Також варто додати, що це комунальне підприємство, як організатор торгів на яких власне й продали «колізей», у вересні звернулося до Господарського суду Кіровоградської області для розірвання договору купівлі-продажу. Адже по суті, після укладення цього договору фірма мала в тримісячний строк викупити й ділянку. Нині він сплинув.

Читайте також: На Кіровоградщині міськрада хоче замовити ремонт укриття у ФОПа, звинуваченого у розтраті

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Один коментар

  1. […] Як писав «Антикорупційний вимір», ще одна фірма, яка записана на пані Мощинську — ПП «ЕлітІнвестАгро» — судиться з обласним комунальним підприємством щодо будівлі так званого «Колізею». Це недобуд площею 8356 м кв., який фірма придбала в комунального підприємства на ПрозороПродажі. За умовами договору – також підприємство мало викупити й землю під будівлею. Проте уклавши договір купівлі недобуду фірма вирішила через суд добитися зниження вартості грошової оцінки землі, з якою «Колізей» виставляли на торги. Відтак обласний бюджет може отримати не передбачені договором 7 млн грн за ділянку в центрі міста площею 1,1 га, а лише 2 млн грн, як наполягає фірма. […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір