Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

У Кропивницькому планують віддати в оренду ділянку в центрі міста підприємиці зі шлейфом судів з владою

Міська рада Кропивницького планує віддати в оренду земельну ділянку в центральній частині обласного центру по вулиці Театральній, 8а площею 0,1 га ТОВ «Авиасагро» на 49 років.

Відповідний проєкт рішення міської ради з’явився на сайті мерії 20 жовтня.

Складається цікава ситуація: власниця ТОВ «Авиасагро» представляє групу бізнесменів, з якою чиновники судяться, щоб не віддавати землю в центрі міста за безцінь. До цих самих бізнесменів чиновники мають претензії через руйнування пам’ятника архітектури. Водночас у чиновників виникло бажання віддати цим особам землю в оренду на 49 років. 

Як йдеться в проєкті рішення міської ради, у 2020 році фірма ТОВ «Авиасагро» набула у власність нерухомість за вказаною адресою. Згідно з законодавством, відтак має право оформити ділянку в оренду.

Ділянка з кадастровим номером 3510100000:29:187:0072 сформована з трьох інших, які були менші за площею та належали на праві користування трьом фірмам – приватному підприємству «Профі», фірмі «Корвет» у формі приватного товариства і закритому акціонерному товариству «Силует».

Цим рішенням передбачається припинення їм права постійного користування ділянками, що оформлене ще в 90-х роках з передачею землі до комунальної власності та подальшим наданням її в оренду ТОВ «Авиасагро».

Вартість оренди планують встановити на рівні 6% від нормативної грошової оцінки ділянки на рік. Як йдеться в документі, вартість ділянки становить 5,5 млн грн. Відтак річна оплата за оренду має складати 335 тис. грн.  

Цільове призначення землі – для будівництва та обслуговування адміністративних будинків, офісних будівель компаній, які займаються підприємницькою діяльністю, пов’язаною з отриманням прибутку.

Варто додати, що за вказаною адресою перебуває аварійна пам’ятка архітектури середини ХХ століття. Останні роки будівля перебуває у занедбаному стані, а у 2018 році внаслідок пожежі вигоріла значна частина приміщення.

Після того міська влада була змушена реагувати на критику ЗМІ й громади й проводити якусь роботу із власниками. У мерії тоді говорили, що власниками частин приміщення за вказаною адресою є Максим Березкін, бізнесмен і син колишнього нардепа Станіслава Березкіна, латифундист Сергій Тарасов та ексбізнесвумен Ганна Антоньєва. У міському відділі з охорони культурної спадщини навіть заговорили про відчуження пам’яток, якщо власники не можуть їх зберегти, але, схоже, «не вистачило повноважень».

Нові розмови про відновлення пам’ятки архітектури почалися минулого року. На комісії за головування заступниці очільника Кіровоградської ОВА йшлося, що власники будівлі своїм коштом відреставрують приміщення. І нібито планується співпраця власника із радою зі збереження культурних пам’яток аби дотримати історичний вигляд будівлі.

ТОВ «Авиасагро» до 2021 року офіційно значилося на Сергію Козовому, колишньому помічнику покійного нардепа Станіслава Березкіна. Нині фірма записана на Олену Мощинську. Крім «Авиасагро» на неї оформлена низка підприємств, які донедавна належали Сергію Тарасову чи були зареєстровані за адресою його агрохолдингу. Це відомий латифундист і спонсор виборчої кампанії «Слуги народу» в області, а його син Олег – нардеп від цієї політсили.

Як писав «Антикорупційний вимір», ще одна фірма, яка записана на пані Мощинську — ПП «ЕлітІнвестАгро» — судиться з обласним комунальним підприємством щодо будівлі так званого «Колізею». Це недобуд площею 8356 м кв., який фірма придбала в комунального підприємства на ПрозороПродажі. За умовами договору – також підприємство мало викупити й землю під будівлею. Проте уклавши договір купівлі недобуду фірма вирішила через суд добитися зниження вартості грошової оцінки землі, з якою «Колізей» виставляли на торги. Відтак обласний бюджет може отримати не передбачені договором 7 млн грн за ділянку в центрі міста площею 1,1 га, а лише 2 млн грн, як наполягає фірма.

Раніше в розслідуванні Bihus.Info йшлося, що «ЕлітІнвестАгро» пов’язане із холдингом Тарасова, а згадана Олена Мощинська постила у фейсбуці спільні фото з латифундистом. На цьому фото вона тримала подушку для ножиць, якими Тарасов перерізав стрічку на відкритті у своєму офісі консульства Литовської Республіки у Кропивницькому. 

Читайте також: На Кіровоградщині «благодійник» допомагав призовникам виїжджати за кордон під виглядом волонтерів

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

2 коментарі

  1. […] Земельна ділянка проблемному інвестору. Земельну ділянку площею 0,1 га в самому центрі Кропивницького на ключовій пішохідній вулиці міська рада планує віддати в оренду на 49 років ТОВ «Авиасагро». Підстава – придбання фірмою нерухомості на цій ділянці. Фірма купила аварійну будівлю, що є пам’яткою архітектури й декілька  років тому зазнала ще більших руйнувань через пожежу. Власниця фірми має судовий процес з обласною владою через придбання іншої аварійної будівлі в середмісті, так званого «Колізею». Також «Антикорупційний вимір» писав, що засновниця фірми пов’язана з місцевим латифундистом Сергієм Тарасовим, який спонсорував виборчу кампанію «Слуги народу» в області. […]

  2. […] Відповідний проєкт рішення міської ради оприлюднили на сайті міськради. Власниця ТОВ «Авиасагро» представляє групу бізнесменів, з якою чиновники судяться, щоб не віддавати землю в центрі міста за безцінь. До цих самих бізнесменів чиновники мають претензії через руйнування пам’ятника архітектури. Водночас вони планують віддати цим людям землю в оренду на 49 років, пише “Антикорупційний вимір”. […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір