Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд на Миколаївщині: вугілля від компанії з сумнівними зв’язками та ремонт для «новонародженого» ФОПа

Як з’ясував протягом тижня «Антикорупційний вимір», у Миколаївській області чиновники провели низку закупівель, до яких є питання. Крім того, відбулася ще низка цікавих подій.

Після розслідувань журналістів подешевшали водогон та фортифікації у Миколаєві. 

Правоохоронці провели масштабну спецоперацію щодо розкрадання 138 мільйонів гривень, виділених на ЗСУ — серед підозрюваних начальник КЕУ Миколаєва. 

До того ж прокуратура звернулась до суду з позовом про розірвання договору між комунальною гімназією на Миколаївщині та підприємцем. В результаті договору останній для комерційних цілей незаконно отримав землю, якою користувалась гімназія.

Всі миколаївські «Слуги народу» голосували у Верховній Раді за законопроєкт про корупційні штрафи. 

Закупівлі у сумнівних підрядників

Цього тижня стало відомо про закупівлі у компанії з сумнівними зв’язками, у «новонародженого» підприємця, підсанкційної особи та компанії, що фігурувала в справі про відмивання грошей. 

У Благодатному Миколаївської області вирішили купити тверде паливо в компанії, яка пов’язана з фірмою, що декілька років тому фігурувала в розслідуванні про завищені ціни на вугілля. Крім цього ремонт в Очакові проведе компанія, яку зареєстрували всього декілька місяців тому.

Так, відділ освіти, культури, молоді та спорту Благодатненської сільської ради Миколаївської області провів торги з особливостями на закупівлю твердого палива. На торги вийшла всього одна компанія, тож пониження ціни мінімальне. Відомство планує закупити 215,6 тонни твердого палива до середини грудня поточного року. Вартість угоди 2,8 мільйона бюджетних гривень.

Окрім кам’яного вугілля різних марок у Благодатне мають поставити вугільні та торф’яні брикети та дрова. Найбільше відомство закупить кам’яного вугілля марки Г1 13-100 за ціною 13,6 тис. грн за тонну. Це дорожче більше ніж на тисячу гривень у порівнянні з пропозицією в роздріб. Тож тільки на цій позиції бюджет може втратити щонайменше 185 тис. грн.

Підрядником відомство обрало миколаївське ТОВ «Топ енерготрейд», зареєстроване у 2017 році. Наразі бенефіціаркою компанії вказана жителька Сумської області Наталія Концур. Підприємство часто укладає угоди, вже підписавши контрактів на загальну суму 63,7 мільйона бюджетних гривень.

При цьому ще до 2021 року власницею компанії значилась нинішня директорка «Топ енерготрейд» одеситка Людмила Василівна Суховій. Юридична адреса ТОВ була в Одесі. Зміни у структурі компанії відбулись, вочевидь, після судової справи 2021 року. Так, людина з таким же ПІБ, як і в директорки «Топ енерготрейд», фігурувала у процесі про податковий борг у 26,5 тис. грн.

Але це ще не все. Раніше Людмила Суховій була засновницею компанії «Ос – нова 2007», яка часто вигравала підряди на постачання вугілля. Як писало ще у 2016 році видання «Ізбірком», яке наразі має назву «Інтент», тодішня компанія Суховій «Ос – нова 2007» у 2015-2016 роках в Одеській області отримала близько 20% всіх закупівель вугілля. На той час щодо трьох головних постачальників вугілля, включно із ТОВ, правоохоронці вели розслідування про можливу змову і привласнення бюджетних коштів.  

Також управління освіти та гуманітарних питань Очаківської міської ради без проведення відкритих торгів уклало угоду на ремонтування укриття дитячого садку в місті. Підряд вартістю 3,4 мільйона бюджетних гривень, отримав ФОП Цимбал В.Ю., який зареєстрували в березні поточного року.

Роботи підрядник має завершити наприкінці 2024 року. Попри коротку історію існування як підприємця, для Віталія Цимбала це не перший бюджетний підряд. Він уже встиг укласти чотири договори на загальну суму майже 5,5 млн грн. Всі підряди ФОП Цимбал отримав по неконкурентній процедурі. Про бізнесмена відомо небагато. Він житель міста Очаків. У 2018 році чоловік в Очакові з таким ПІБ «засвітився» в домашньому насильстві.

Крім того, на Миколаївщині селищна рада закупила енергоносії у фірми з підсанкційним власником. Господарський суд на Миколаївщині відкрив справу щодо скасування договору на закупівлю енергоносіїв. Прокуратура встановила, що кінцевим бенефіціаром постачальника є підсанкційна особа. 

А Южноукраїнська міська рада, що на Миколаївщині, оголосила тендер на ремонт доріг. Підряд з запланованим бюджетом в понад 10 мільйонів гривень віддали фірмі, яка звинувачувалась у відмиванні грошей

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір