Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Найцікавіше події минулого тижня на Одещині: Антикорупційний огляд

Протягом минулого тижня на Одещині відбулося багато цікавих подій. Зокрема, чимало цікавих новин надійшло щодо чиновників Одеської міської ради. Чимало цікавого знайшла редакція в закупівлях за бюджетний кошт. Цікаві новини повідомляли також правоохоронці та Антимонопольний комітет. 

Крім того, ТОВ «ПАРТНЕР-ВС» подало позов проти ГО «Антикорупційний вимір» та журналістки Олени Кравченко про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації. 

Згідно з текстом позову, спростувати вимагають всі абзаци публікації. До того ж спростування вимагають опублікувати в конкретному форматі, який суперечить редакційній політиці, і ніяк інакше. На додачу, ТОВ «ПАРТНЕР-ВС» вимагає 35 тис. гривень — вартість послуг адвоката, а також судовий збір та компенсацію за проведення експертизи. Адвокатці ТОВ «ПАРТНЕР-ВС» хотілося б, щоб справу розглядали у спрощеному провадженні без виклику сторін, що фактично унеможливлює оскарження судових рішень у Верховному Суді. Та редакція готова до судового захисту права на вільне вираження думок своїх авторів у власних матеріалах.

Що там в одеській міськраді?  

На початку тижня стало відомо, що Світлану Бедрегу, яка пішла на угоду з НАБУ й отримала вирок, звільнили з Одеської міськради. Звільнили посадовицю, що працювала в міськраді з 2002 року офіційно за її власною заявою. Проте, повідомляється, що Світлана Бедрега проходила підозрюваною в корупційній справі, пішла на угоду з НАБУ й в обмін на свідчення отримала умовний строк. ВАКС щодо неї виніс вирок 15 липня 2024 року. Крім умовного терміну передбачається, що Бедрега не обійматиме посади в органах місцевого самоврядування. Вже наприкінці тижня Світлані Бедрезі знайшли тимчасову заміну і призначили тимчасову директорку Департаменту фінансів. Нею стала Ірина Жирова.

Тим часом Віктора Кузнєцова, директора  департаменту муніципальної безпеки Одеської міськради затримали. Інформацію про затримання «Антикорупційному виміру» підтвердили джерела в прокуратурі. Що ж до подальших «пригод» посадовця, підтвердженої інформації ще немає, а версії, які публікують в соцмережах різняться. Повідомлялося як про те, що Кузнєцова відправили до СІЗО чекати понеділка та обрання запобіжного заходу, так і про те, що Київський районний суд вже обрав запобіжний захід — два місяці в СІЗО з можливістю вийти під заставу в розмірі 2,3 мільйона гривень. 

Що у закупівлях 

Центри фінансування закладів освіти в Одесі досить активно віддають підряди з ремонту шкіл та дитсадків фірмі «Флавій-Буд». Ця компанія почала освоювати бюджет міста менш ніж за місяць з дня створення. А заробляє вона на  ремонтах укриттів, електрики та відновлення пошкоджених росією навчальних установ. Редакція «Антикорупційний вимір» виявила досить цікавий кримінальний «шлейф», що тягнеться за родиною власниць підрядної організації. Члени цієї сімʼї згадуються у справах про розкрадання, шахрайство та навіть торгівлю наркотиками в російській федерації.

Будівництво корпусу ліцею у Визирці подорожчало на 23 мільйони. У листопаді 2023 року Відділ освіти Визирської сільської ради замовив будівництво корпусу ліцею у ТОВ «Анмаксінвест».  Вартість робіт складала майже 46,2 млн грн. Днями зʼявилася ще одна угода, згідно з якою чиновники планують сплатити підряднику додатково 50% від попередньої суми.

В Ізмаїлі фірма депутата ремонтує аварійну споруду для військових. У травні цього року підприємство депутата Ізмаїльської міської ради Ігоря Дехтярьова отримало підряд з ремонту аварійної гідротехнічної споруди для військової частини прикордонників. Вартість робіт перевищує 7,5 млн грн. Редакція «Антикорупційного виміру» зʼясувала, що за два місяці до запланованої здачі робіт, підприємство спромоглося відзвітувати менш ніж за 3% від всіх робіт.

Депутатка Затишанської селищної ради і за сумісництвом дружина місцевого селищного голови Геннадія Топольницького заробляє на продажу бюджетним установам своєї громади вугілля. Редакція «Антикорупційного виміру» зʼясувала, що фірма депутатки ймовірно завищує ціни.

Управління дорожнього господарства в Одесі провело відкриті торги з особливостями, шукаючи підрядника на ремонт двох вулиць. Компанія «Ростдорстрой», що належить одеському депутату, отримала замовлення за майже 42 мільйони гривень без конкурентів. Управління дорожнього господарства Одеської міськради оголосило тендер на капітальний ремонт двох вулиць міста. Зокрема мають відремонтувати дорожнє покриття довжиною в 9,09 кілометри на вулицях Професора Каришковського та Сьомої Пересипської. 

Одеська обласна рада запланувала поміняти вікна у своїй адміністративній будівлі, що на вулиці Канатна. На це з бюджету планують витратити майже 10 мільйонів гривень.

Штрафи за змови на торгах 

Антимонопольний комітет оштрафував два одеських товариства за змову під час участі у 31 процедурі закупівель, які відбулись протягом трьох років. Фірми сплатять штраф розміром в 2,48 мільйона гривень. Також впродовж трьох років товариства не зможуть брати участь у публічних закупівлях. 

Ще одна цікава новина теж стосується штрафів, але трохи в іншому контексті. В Одесі затримали посадовицю територіального відділу Антимонопольного комітету. Жінка за 10 тисяч доларів нібито обіцяла підприємцю «мінімізувати» штрафні санкції за порушення антимонопольного законодавства.

Затримання та підозри 

Колишньому посадовцю Південного територіального Квартирно-експлуатаційного відділу, що в Одесі, повідомили про підозру у недбальстві. Слідчі вважають, що через махінації полковника та керівника підприємства, з бюджету держави розтратили мільйон гривень. Слідчі встановили, що профінансоване будівництво залишилось тільки на папері, а насправді не було реалізоване. 

Селищний голова у Білгород-Дністровському районі Одещини отримав підозру у розкраданні 2,4 мільйона з бюджету. Більша частина з них — гроші, виділені на відновлення будинків після російських обстрілів.

На Одещині ДБР затримали працівника Державної міграційної служби, який хотів підзаробити на незаконному переправленні чоловіків через кордон і намагався залучити до цього прикордонника. 

Справи, передані до суду

На Одещині щодо директора та технічного директора комунального підприємства передали справу до суду. Вони, вважають слідчі, незаконно приватизували понад гектар земельних ділянок й планували на них розширити свій бізнес. Посадовці з 2016 до 2023 заволоділи трьома земельними ділянками біля Дунаю в Ізмаїльському районі. Земля була необхідна для розширення бізнесу. 

До суду передали справу щодо чотирьох медиків Центру первинної медико-санітарної допомоги Одеси. Їм висувають виготовлення фальшивих медичних довідок, які звільняли військовозобов’язаних від служби. 

Також до суду передали справу щодо начальника військового підрозділу на Одещині. Він, за версією правоохоронців, вимагав гроші з військовослужбовця, аби відмазати того від служби.

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір