Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд на Миколаївщині: хто наглядає за відновленням, підряд для депутата, бюджетні гроші для ексчиновника

Як з’ясував протягом тижня «Антикорупційний вимір», у Миколаєві черговий бюджетний підряд отримала компанія місцевого депутата Сергія Шульгача. Крім цього  фірма, пов’язана з одеським ексвіцемером В’ячеславом Шандриком, за бюджетні кошти проконсультує щодо реконструкції Жовтневого водосховища на Миколаївщині  

Що там в закупівлях 

Так, адміністрація Інгульського району Миколаївської міської ради провела торги з особливостями й віддала підряд на поточний ремонт доріг вартістю майже 1,8 мільйона бюджетних гривень єдиному учаснику. Роботи буде виконувати фірма «БФ Совар груп» миколаївського обласного депутата Сергія Шульгача.

Компанію «БФ Совар груп» зареєстрували менш як рік тому в серпні 2023-го в Миколаєві. Підприємство вже не вперше отримує бюджетні підряди, уклавши угод на загальну суму 48,3 млн грн. Засновниками ПП «БФ Совар груп» є родина Шульгачів – Сергій та Оксана.

Сергій Шульгач неодноразово балотувався до органів місцевого самоврядування. Так, у 2010 році він був депутатом Миколаївської міської ради від «Партії регіонів», у 2015-му – від партії «Наш край». А 2020 році Сергія Шульгача обрали депутатом Миколаївської обласної ради від ПП «Пропозиція». Як зазначено на порталі «Чесно», партія «Пропозиція», яку ще називають «партією мерів», пов’язана із дніпровським міським головою Борисом Філатовим. Нагадаємо, «Партія регіонів» та «Наш край» заборонені в Україні за проросійськість.

Окрім компанії «БФ Совар груп» Сергій Шульгач та його дружина Оксана заснували ще низку підприємств, які також отримують бюджетні підряди. Наприклад, ПП «Миколаївмагістраль» уклало угод на загальну суму 1,6 мільярда бюджетних гривень.  Бізнес, судячи з декларації Сергія Шульгача, приносить йому непогані доходи. Так, минулого року дохід від підприємницької діяльності депутата склав 7,6 млн грн. 

Також Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Миколаївській області без проведення відкритих торгів уклала угоду на отримання послуг інженера-консультанта з реконструкції Жовтневого водосховища. Реконструкцію проводять після знищення російськими окупантами Каховської ГЕС. Вартість робіт складає майже півтора мільйона бюджетних гривень.

Відомство уклало угоду з ТОВ «В.С. Інжиніринг». Підприємство зареєстрували у 2022 році в Одесі. Засновницями ТОВ зазначені жителька Дніпра Ксенія Руденко та одеситка Валентина Кошкіна. Компанія за два роки роботи уклала 12 договорів на загальну суму 71,8 мільйона бюджетних гривень. Всі договори підписані по неконкурентній процедурі. 

Примітно, що ТОВ «В.С. Інжиніринг» входить до консорціуму «Південна інжинірингова компанія», керівником якого є В’ячеслав Шандрик – колишній заступник одеського міського голови. Консорціум також регулярно отримує бюджетні підряди, наразі уклавши угод на загальну суму 200,8 млн грн.

Варто також зазначити, що співзасновниця ТОВ «В.С. Інжиніринг» Валентина Кошкіна, вірогідно, працювала в Одеському КП «Міське капітальне будівництво» начальницею відділу. 

Тим часом комунальне підприємство на Миколаївщині повторно замовило ремонт мосту у приватного підприємця. Першу угоду з ФОПом, який вже уклав з чиновниками 16 підрядів, жодного разу не зіткнувшись з конкурентними процедурами закупівель, розірвали через зростання вартості предмета закупівлі.   

А Управління поліції охорони в Миколаївській області повторно  оголосило тендер на ремонт кабінетів. Очікувана вартість робіт складає понад 13 мільйонів гривень. Перший тендер скасували. Підряднику обіцяють аванс у розмірі 70 відсотків від вартості угоди. 

Хто наглядає за відновленням 

«Антикорупційний вимір» проаналізував, які компанії на Миколаївщині станом на зараз наглядають за відновленням інфраструктурних об’єктів. Так, з 2023 року регіон, частина якого майже весь 2022-й рік була під окупацією російських загарбників, почали активно відновлювати – ремонтувати дороги, відбудовувати зруйновані мости, поновлювати водогони та електрику. В системі електронних закупівель Prozorro можна знайти 13 договорів, починаючи з минулого року, на проведення авторського та технічного нагляду по різних об’єктах в області.

Зазначимо, що на відновлення інфраструктурних об’єктів Миколаївщини влада та міжнародні партнери виділяють сотні мільйонів гривень. Під час війни нерідко чиновники укладають договори про відновлення, навіть крупних об’єктів, без проведення відкритих торгів або ж за наявності лише однієї пропозиції. Крім цього є випадки, коли навіть не розголошується, що саме бюджетним коштом планується відновлювати чи ремонтувати. Тож проконтролювати закупівлі іноді вкрай складно.

Щодо нагляду за відновленням, то всі 13 договорів укладались без проведення відкритих торгів, навіть коли сума угоди перевищувала 14 чи 25 мільйонів бюджетних гривень. В обґрунтуванні таких закупівель замовник посилається на те, що послуги можуть бути виконані виключно певним суб’єктом господарювання, на воєнний стан, на принцип «Проєктуй-Будуй» тощо.

Зазначимо, авторський та технічний нагляд є обов’язковими складовими для проведення реконструкції чи ремонту об’єктів, а сертифіковані наглядачі дають змогу проконтролювати якість робіт, вартість яких нараховує десятки мільйонів бюджетних гривень. Однак часто чиновники укладають угоди з тими, хто вже «засвітився» у кримінальних розслідуваннях і до яких чимало питань. 

Всі компанії, які наглядають за відновленням у Миколаївській області, ви можете побачити в табличці.

Хто наглядає за відновленням Миколаївщини

Зображення 1 з 1

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір