Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Ремонти укриттів і закупівля підстанції: Антикорупційний огляд на Миколаївщині

Як з’ясував протягом тижня «Антикорупційний вимір», у Миколаєві активно ремонтують укриття. Однак до відновлення є низка питань. Крім цього «Миколаївоблтеплоенерго» замовило підстанцію за 8,1 мільйона. При цьому постачальника «ловили» на завищених цінах.

Також протягом тижня повідомлялося про придбання неякісної техніки комунальниками і значне здорожчання ремонту лікарні. В НАБУ розповіли, що справу чотирьох обвинувачуваних в розкраданні 12,3 мільйона гривень при закупівлі систем кондиціювання на Южно-Українській АЕС скеровано до суду. А чиновниця з Миколаївщини, яка пішла на співпрацю з росіянами, отримала 6 років в’язниці

Детально про закупівлі 

КП «Миколаївоблтеплоенерго» без проведення відкритих торгів уклало угоду на придбання бетонної комплектної трансформаторної підстанції вартістю 8,1 мільйона бюджетних гривень. Постачальником обрали компанію «Променергоснаб», яку раніше журналісти «ловили» на завищенні ціни при забезпеченні Миколаєва вуличними світильниками.

Підстанцію мають доставити до 10 жовтня 2024 року. Компанію «Променергоснаб» зареєстрували у 2012 році в Миколаєві. Підприємство часто укладає угоди за бюджетний кошт у різних куточках України. Станом на зараз компанія підписала договорів на загальну суму майже 179 мільйонів бюджетних гривень. Наразі засновницею компанії значиться жителька Миколаєві Наталя Добрушкіна, а директором – Денис Чернишов. Нещодавно саме він був засновником підприємства.

При цьому у 2023 році ТОВ «Променергоснаб» постачало в Миколаєві світлодіодні світильники за 44,8 млн грн. Як писало видання «НікЦентр», ціни на світильники завищені. 

Також управління капітального будівництва Миколаївської міської ради підписало угоду на поточний ремонт і облаштування найпростішого укриття в міському ліцеї №53. Вартість робіт – понад 2 мільйони бюджетних гривень. Відомство оголосило торги з особливостями, на які вийшла лише одна компанія «Юл-строй». Укриття має бути готовим до 30 вересня 2024 року.

ТОВ «Юл-строй» зареєстрували у 2019 році в Миколаєві. Відразу після реєстрації компанія почала отримувати бюджетні підряди, вже уклавши угод на загальну суму майже 46 млн грн. До того ж власник компанії, житель Миколаївської області Юрій Кравченко раніше зареєструвався як ФОП. Підприємець також часто виграє бюджетні підряди. Наразі ФОП Кравченко Ю.П. уклав угод на загальну суму 10,4 мільйона бюджетних гривень.  

Як раніше писав «Антикорупційний вимір», ФОП Кравченко неодноразово брав участь у місцевих виборах на Миколаївщині, але поки що так і не був обраний депутатом. У 2015 році Юрій Кравченко представляв партію тодішнього Президента України Петра Порошенка «Європейська солідарність». Причому він балотувався як член цієї партії. А у 2020 році Кравченко на місцевих виборах уже представляв заборонену партію «Наш край». Крім цього Юрій Кравченко був зареєстрований як спостерігач на виборах Президента України у 2019 році від Аграрної партії. 

При цьому, згідно з судовим наказом, що опублікований в судовому реєстрі, компанія пана Кравченка «Юл-строй» у 2019 році заборгувала за оренду приміщення державному акціонерному товариству «Укрпошта». ТОВ «Юл-строй» через Прозорро.Sale у 2019 році уклав дві угоди на оренду приміщень з «Укрпоштою» в Южноукраїнську. Загальна вартість – трохи понад сім тис. грн.

Взагалі в регіоні укриття зараз відновлюють регулярно. Адже захисних споруд у регіоні недостатньо. В топі — ремонти укриттів у навчальних закладах, без яких офлайн-формат роботи неможливий під час повномасштабної війни.

Як зазначено на порталі «Преступності.нет» , аналіз наявних укриттів у школах Миколаєва показав, що сховищами обладнані лише 30 відсотків навчальних закладів. Тож не дивно, що проєкти відновлення укриттів у школах і дитячих садках у топі. За словами керівниці ГО «Хочу вчитись» Катерини Звєрєвої, під час повномасштабної війни вимоги до захисних укриттів змінились:

«Що стосується закладів освіти, то були оновлені положення та вимоги. Всі вони корелюють з ДСНС, спеціалісти надавали окремо свої рекомендації. Заклади освіти отримують роз’яснення. Школа без укриття працювати офлайн не може. Але допустимі варіанти, коли в самій школі немає укриття, але поруч — не більше 500 м — є офіційне укриття з висновком ДСНС».

Відновлювати укриття в Миколаєві допомагає Королівство Данія. Деякі з них вартують десятки мільйонів гривень. Низка – відносно недорогі за вартістю ремонти. Всього «Антикорупційний вимір» нарахував 27 проєктів, пов’язаних із ремонтом чи будівництвом захисних споруд у Миколаєві у рамках програми відновлення, представлених на порталі Dream.

Так, у 17,3 мільйона бюджетних гривень обійдеться ремонт захисної споруди цивільного захисту — сховища № 52076, яке знаходиться за адресою вул. Київська, 1. Сховище розташоване на території «Миколаївського обласного клінічного госпіталю ветеранів».

Торги з особливостями миколаївський обласний департамент містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку оголосив 16 травня. На них вийшов лише один учасник – ТОВ «Антарес-буд». Завершення ремонту заплановано на кінець 2025 року. 

Ця ж компанія за цією ж адресою також будує нову захисну споруду для Миколаївської обласної клінічної лікарні. За проєктом, сховище розраховано на укриття хворих і персоналу, який перебуває в лікувальному корпусі. Планова чисельність хворих – 170 осіб. У найбільш численну робочу зміну, кількість персоналу складає: лікарі – 41, медсестри – 70, технічний персонал – 59. До того ж ще 10 місць інтенсивної терапії.

Торги на обрання підрядника для будівництва захисної споруди оголосили у травні 2024 року. На них вийшла лише компанія «Антарес-буд», яка обіцяє побудувати захисну споруду для обласної лікарні за 83,8 млн грн. 

Але це ще не все. ТОВ «Антарес-буд» також будує нову захисну споруду для Миколаївської обласної дитячої лікарні на вулиці Миколаївська, 21. Сховище буде розраховано на 230 людей. Як і у попередніх закупівлях, компанія «Антарес-буд» не мала на торгах конкурентів. Ремонт сховища обійдеться платникам податків у 62,8 млн грн. 

ТОВ «Антарес-буд» зареєстрували у 2000 році в Миколаєві. Співзасновниками компанії вказані дві людини – Юлія Філіппова та, вірогідно, її батько Володимир Цуцкарев. Компанія регулярно отримує бюджетні підряди, вже уклавши угод на загальну суму 793,4 млн грн. Усі — в Миколаївській області.

Компанія не раз потрапляла в фокус правоохоронців і журналістів. Так, за інформацією видання НікЦентр, ТОВ «Антарес-буд» є фігурантом кримінального провадження щодо розкрадання бюджетних коштів під час капремонту даху Лупарівської школи у 2019 році. У січні 2024 року слідчий суддя Ленінського районного суду міста надав дозвіл на арешт майна відділу освіти, культури, молоді та спорту Галицинівської ОТГ, що був замовником робіт. Під цей ремонт з бюджету фірмі виплатили 2,8 млн грн.

Саме ця компанія чотири роки реконструювала травмпункт лікарні швидкої медичної допомоги в Миколаєві, через що її публічно критикували міський голова та начальниця управління охорони здоров’я. Ще одним скандальним довгобудом від «Антарес-буд» був ремонт дитячого містечка «Казка», де нещодавно відвалилася плитка. У компанії посилаються на неправильну експлуатацію басейну.

Однак, попри такий бекграунд, підприємство отримало підряди на десятки мільйонів гривень, до того ж пов’язані із цивільним захистом населення.

Майже 20 млн грн за реконструкцію частини підвалу в миколаївському ліцеї №38 під захисну споруду отримає компанія «Майстер буд-монтаж». Загалом у ліцеї навчається 1558 учнів (вірогідно, ця інформація коректна на часи до повномасштабного вторгнення). Фінансування робіт надає, зокрема Данія.

Управління капітального будівництва Миколаївської міської ради оголосило про ремонт у травні. Однак потім торги відмінили. Але в той же день оголосили їх повторно. Свої пропозиції по ремонту надала лише одна компанія, з якою відомство й уклало угоду в червні.

ТОВ «Майстер буд-монтаж» зареєстрували в Миколаєві у 2020 році. Засновником підприємства вказаний місцевий житель Дмитро Чепак. Компанія регулярно укладає договори в Миколаївській області за бюджетні кошти. Наразі фірма вже підписала угод на загальну суму понад 99 мільйонів бюджетних гривень. Зазначимо, серед цих угод є ще один ремонт захисної споруди за адресою Дунаєва, 39 а/1. Вартість робіт складає 4,1 млн грн. Схоже, пан Чепак раніше служив у миколаївській військовій частині. Там же, вірогідно, служили або служать його родичі. До того ж на посаді заступника начальника штабу в/ч. 

Компанію ловили на завищенні цін при постачанні OSB-плит. Так, видання «Корабелов.Інфо», у 2023 році виявило, що в департаменті містобудування, архітектури та капітального будівництва Миколаївської ОВА придбали що не найдорожчі в Україні OSB-плити для розбитих після обстрілів вікон. Постачальником була компанія «Майстер буд-монтаж».

Окрім багатомільйонних проєктів у Миколаєві планують реалізувати низку відносно недорогих ремонтів укриттів. Так, у миколаївському ліцеї №40 та №3 профінансовані послуги з інженерного проєктування для проведення капремонтів укриттів на 348 і 447 тис. грн відповідно. Обидва проєкти виконує кіровоградський підприємець ФОП Стовбун О.С. Олег Стовбун зареєструвався як ФОП у 2019 році. За цей час підприємець уклав угод на загальну суму 16,3 мільйона бюджетних гривень. Переважна більшість договорів підписана без проведення відкритих торгів. Минулого року Олег Стовбун зареєстрував ще й ТОВ «ІК Будівельний світ». Ця фірма також отримує бюджетні підряди.    

Ще низка ремонтів укриттів у процесі підготовки. Наприклад, ремонт бомбосховища в дитсадку №52. Бюджет – близько двох млн грн. Профінансувати роботи має Данія. У процесі підготовки ремонт бомбосховища в дитячому садку №22. Роботи мають обійтись у 1,5 млн грн. У мільйон оцінили роботи з ремонту бомбосховища в садку №117. Поки що проєкт готують. Фінансування надасть Королівство Данія.

Данські платники податків також надають гроші на ремонти бомбосховищ ще у трьох миколаївських дитячих садочках – №118, №66, №5. Сукупно попередній бюджет цих трьох проєктів складає 5,4 млн грн. У процесі підготовки ще два проєкти ремонту бомбосховищ у дитсадках Миколаєва: №99 обійдеться у 940 тис. грн, а №101 – у 1,8 млн.    

Також бомбосховища планують відремонтувати ще у двох дитсадках – №103 і №132. Загальний бюджет цих двох проєктів 3,6 мільйона. Крім цього Крім цього Данія готова профінансувати ремонти укриттів і в ліцеях та гімназіях Миколаєва. Мова про сім навчальних закладів. Поки що проєкти на стадії підготовки. Загальний орієнтовний бюджет цих проєктів складає 15,6 млн грн.

На території миколаївської міської лікарні №3 планують відремонтувати протирадіаційне укриття. Орієнтовний бюджет – 4,2 млн. Також у планах миколаївської влади провести ремонт бомбосховища в палаці творчості учнів і в ліцеї ім. професора Александрова. Однак поки що невідомий бюджет цих ремонтів й відповідно не визначені підрядники. Крім цього заплановано будівництво дитячого діагностичного центру з бомбосховищем на вул. Рюміна, 5. Попередній розрахунок бюджету складає 453,8 млн грн. 

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір