Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Відновлення навчальних закладів в Одесі та Одеській області

Від ракетних атак та обстрілів Одещина потерпає регулярно. І не рідко внаслідок атак рф страждають заклади освіти. Як в місті та області відновлюють освітні заклади, кому довіряють роботи та які корупційні ризики несе в собі відновлення вишів, шкіл та садочків — читайте в матеріалі «Антикорупційного виміру». 

Постраждалі навчальні заклади 

Одеські освітні заклади страждають від російських атак іноді поодинці, а подекуди й масово. Так, наприклад, тільки вночі з 13 на 14 серпня 2023 року за повідомленням міської ради внаслідок атаки постраждало 7 освітніх закладів. Серед них називали 6 закладів у приморському районі та 1 у Хаджибейському. Переліку міськрада не надавала, та ЗМІ повідомляли, що постраждали зали гімнастики дитячо-юнацької спортивної школи № 10, були пошкодження мистецької школи №2 ім. Глазунова.

Також, в цю ніч, за даними ЗМІ постраждав гуртожиток Одеського коледжу мистецтв ім. Данькевича та п’ять навчальних корпусів педагогічного університету ім. Ушинського. Видання «Думська» зазначало, що постраждала і Одеська державна академія будівництва та архітектури —  ушкоджень зазнали чотири навчальні корпуси і три гуртожитки вишу.

Що стосується вищих навчальних закладів, постраждали не лише педагогічний університет імені Ушинського та будівельна академія –  «Одеська політехніка» зазнала руйнувань внаслідок ракетної атаки РФ на Одесу вночі 14 червня 2023 року.

В цілому ж, як раніше повідомляло видання «Одеса Онлайн», посилаючись на директорку  Департаменту освіти та науки Одеської міської ради Олену Буйневич, в Одесі немає жодного району, де не було б постраждалих від ворожих ударів навчальних закладів.

Серед постраждалих закладів ліцеї, гімназії, школи, дитячі садки, міжшкільні ресурсні центри та спортивно-оздоровчий комплекс. Станом на травень поточного року налічувалося 28 освітніх закладів, серед яких 13 пошкоджених ліцеїв (№ 2, 5, 10, 16, 23, 43, 51, 57, 59, 73, 82, 121, а також «Михайлівський»), 4 гімназії (№ 26, 107, 120, «Південноукраїнська»), міжшкільні ресурсні центри №1 та №3. Серед пошкоджених закладів освіти ЗДО № 29, 37, 41, 50, 88, 141, 160, 295. Зазнав руйнувань і спортивно-оздоровчий комплекс «Вікторія». 

Саме СОК «Вікторія», разом з «Михайлівським» ліцеєм та дитячими садочками №50 та №141 зазнали найбільших руйнувань. Але, знову ж таки за даними на травень у більшості з 28 постраждалих закладів освіти міста відновлювальні роботи були вже виконані. Ситуацію з іншими ускладнював той факт, що деякі будівлі є об’єктами культурної спадщини. 

Що стосується області, «Антикорупційний вимір» вже розповідав про ліцей у селі Дачне, який все ще чекає на відновлення, та гімназії №11 в місті Ізмаїл.  

Як проводяться закупівлі

Виокремити в структурі закупівель для закладів освіти (та і в цілому серед закупівель) відновлювальні роботи досить складно. На порталі державних закупівель відновлення пошкоджених або зруйнованих внаслідок війни об’єктів не виділяється в окрему категорію. Кожен закупівельних позначає такі роботи по своєму, а іноді взагалі ніяк особливо не позначає і закупівля не відрізняється від звичайного капітального або поточного ремонту. 

Якщо ж говорити про проєкти на порталі DREAM (Цифрова екосистема для підзвітного управління відновленням), там як відновлення часто подаються проєкти нового будівництва укриттів в закладах освіти або капітального ремонту/облаштування укриттів. Це дуже важливий напрямок роботи, але це не відбудова постраждалих від ударів агресора закладів. 

В Одесі найчастіше роботами з відновлення освітніх закладів опікуються комунальні установи Центри фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти. Вони підпорядковані Департаменту освіти і науки міськради.  

З за даними публічного модуля аналітики Bi.prozorro, з 818 торгів, проведених одеськими центрами фінансування закладів освіти для закупівлі будівельних робіт у 2022-2024 роках 788 були не конкурентними. Сума договорів за цими закупівлями понад 557 мільйонів гривень. В цілому ж за ці роки на будівельні роботи (тобто за угодами конкурентними і не конкурентними) ЦФГДЗУСО уклали договорів на майже 584 мільйони гривень. Не все це відновлювальні роботи, але співвідношення конкурентних і не конкурентних закупівель промовисте. 

Складні роботи на великі суми замовляє Управління капітального будівництва ОМР. Та і тут співвідношення конкурентних і не конкурентних закупівель схоже. З 285 проведених закупівель за якими укладені договори на суму майже 2,6 мільярда гривень 144 закупівлі проведені без використання електронної системи або за переговорною процедурою (тобто неконкурентні). Сума угод за ними складає за даними bi.prizorro, майже 195 мільйонів. Решта ж закупівель, які формально є конкурентними, проведені як відкриті торги з особливостями та закупівлі за спрощеною процедурою. Таких процедур 111. На відкритих торгах з особливостями та за спрощеною процедурою розподілили понад 5 мільярдів гривень. Середня кількість пропозицій на такі торги 1,22.  Тобто з конкуренцією підрядники УКБ стикалися не часто. Звичайних відкритих торгів проведено лише 5.  

Багато кейсів з відновлення в учбових закладах редакція вже розбирала детально в своїх матеріалах. В усіх цих кейсах схожі ризики і схожі поблеми з підрядниками.

Відновлення в одеській Політехніці 

«Одеська політехніка» постраждала внаслідок ракетної атаки РФ на Одесу вночі 14 червня 2023 року. Майже усі вікна в чотирьох корпусах вибило. Повідомлялося, що частково позривало і двері, а на стінах з’явилися тріщини. 

У серпні минулого року закупівлю аварійно-відновлювальних робіт для «Одеської політехніки» начебто успішно провів Департамент капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської ОДА. Договір уклали на 41 470 598,42 гривні. Наразі роботи вже виконані і мають бути оплачені. 

Проте, щодо відновлення «Одеської політехніки» розпочато кримінальне провадження. Так, слідчі дізналися, що у період з 14.06.2023 по 14.07.2023 коштом благодійних пожертв, меценатів тощо відбувалась активна заміна пошкоджених вікон університету. Тобто за місяць до укладання договору Департаменту з підрядником щодо відновлення вікон, певний обсяг робіт з заміни вікон був виконаний університетом самостійно.  

Правоохоронці вважають, що підрядник (ТОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «РОЯЛ ІНВЕСТ») придбав 1293 віконних конструкцій, на загальну суму 20 мільйонів 744 тисячі 865 гривень. Тим часом як замовник перерахував 32 мільйони 981 тисячу 151 гривню. 

ТОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «РОЯЛ ІНВЕСТ» — компанія, що за даними аналітичної платформи YouControl, зареєстрована в Києві. Володіє і керує компанією Роман Сапожинський. 

Від січня поточного року в судовому реєстрі не з’явилося жодної нової ухвали у справі, що стосується відновлення політехніки. Тож на якому етапі розслідування і чи відбувається воно взагалі — поки що не відомо.  

Педагогічний університет ім. Ушинського

На відновлення вікон і дверей в корпусах та гуртожитку педуніверситету виділила 5 мільйонів гривень Одеська обласна рада. Принаймні таку суму «записав собі в заслуги» у звіті депутат цієї ради Теплицький.  

Відновлення в «Михайлівському» ліцеї  

«Михайлівський» ліцей в Одесі — один з навчальних закладів, що сильно постраждав внаслідок одного з ракетних ударів рф. На капітальний ремонт укладено угоду, вартістю понад 32 мільйони гривень — до цін у кошторисі та підрядника вже є питання, хоча договір уклали лише кілька днів тому. Крім того, ще триває моніторинг закупівлі Державною аудиторською службою через виявлені порушення. Так що закупівлю ще можуть і скасувати.

Журналісти вже встигли нарахувати 5 мільйонів ймовірної переплати в кошторисі на капремонт ліцею. Так, 21 серпня на порталі «Дозорро» вийшов матеріал, в якому йдеться про завищені ціни.  

Капітальний ремонт «Михайлівського» ліцею чиновники вирішили довірити ТОВ «КОНСАЛТИНГ-БУД», зареєстрованому у Києві. Власницею фірми є львів’янка Кожушко Любомира Степанівна. 

Людина з таким ПІБ до весни 2020 року пані була заступницею начальника Управління адміністративними будинками Управління справами Апарату Верховної Ради України. Також пані очолює громадську спілку поліграфістів у Львові, згідно з даними аналітичної платформи YouControl. Точніше Громадську спілку «Львівська обласна асоціація підприємств поліграфічної галузі та виробників упаковки». 

Власницею фірми ТОВ «КОНСАЛТИНГ-БУД» Любомира Степанівна стала в лютому 2023 року. Цікаво, що Любомира Кожушко, як власниця арештованого майна, згадується в кримінальній справі, яку розглядає Вищий антикорупційний суд. Нещодавно у цій справі суд розглядав питання щодо арешту її майна. Судячи з судових ухвал, які стосуються цього провадження, розслідується справа про купівлю безпілотників за завищеними цінами. Арештоване майно в ухвалах значиться, як майно співмешканки фігуранта справи.  

Згідно з наданим на тендер з капремонту ліцею пакетом документів, частину майна підрядник орендує у фірми «СТАРТПРОМ». Фірма фігурує в кримінальній справі за корупційною статтею. Нещодавно в цій справі обирали запобіжний захід. Справу розпочато за матеріалами Департаменту військової контррозвідки Служби безпеки України. 

Ще одна фірма, яка надає підряднику МТБ в оренду, а саме ТОВ «Д С С СОЛЮШИОНС», фігурує в кримінальній справі про привласнення коштів.

Редакція запитала у юриста,  наскільки небезпечним може бути для виконання робіт той факт, що підрядник орендує матеріально-технічну базу у підозрюваних у кримінальному провадженні? Чи може бути таке, що суд заарештує майно орендодавця і його, наприклад, вилучать?

Юрист ГО «Платформа прав людини» Євген Воробйов пояснив:

Відповідно до ч. 2 ст. 170 Кримінального процесуального кодексу України  арешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів;

2) спеціальної конфіскації;

3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Отже, якщо є нанесений відповідний збиток внаслідок вчинення кримінального провадження, або таке майно здобуто таким чином, що підлягає спеціальної конфіскації, то вочевидь є загроза того, що співпрацюючи з контрагентом, який притягається правоохоронцями до відповідальності його майно повинно бути арештоване.

Ч. 11 ст. 170 КПК України визначено, що заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Таким чином, якщо майно буде арештоване, то цілком ймовірно суд заборонить користуватись арештованим майном, що воно не зношувалось та не втрачало свою цінність. Тобто виходить так, що особа яка мала контракт на оренду техніки фактично буде залежати від волі правоохоронців та суду, які будуть вирішувати по забороні використання її. 

Відновлення гімназії №11 в Ізмаїлі

15 лютого 2024 року Відділ освіти Ізмаїльської міської ради без проведення відкритих торгів уклав угоду з аварійного ремонту, відновних робіт та ліквідація наслідків атаки рф для гімназії №11 та початкової школи з фірмою депутата Ігоря Дехтярьова ПП «Роднік». 

Заплатили за роботу фірмі депутата. Проте, заступниця директора з навчально-виховної роботи гімназії №11 Валентина Михайленко-Вербицька ще 10 лютого написала в шкільній групі на Facebook, що прибирали наслідки атаки місцеві жителі.

Ліцей у селі Дачне

В ніч на 19 липня 2022 року росіяни випустили з акваторії Чорного моря сім крилатих ракет типу Калібр. Одну з них збили, та шість влучили в село Дачне. Ліцей — одна з будівель, які постраждали від удару. 

Незадовго після ракетного обстрілу сільська рада Дачного виділила 9,2 мільйона гривень на капітальний ремонт будівлі ліцею №2. За ці кошти на всіх трьох поверхах будівлі мали замінити металопластикові вікна. Тендер оголосили 12 вересня 2022 року, а потенційний підрядник повинен був виконати роботи до 20 листопада того ж року. Про це відомо із системи публічних закупівель Prozorro. Освітяни кажуть, що через свою недосвідченість забули порахувати вартість облаштування відкосів. 

Це не єдиний тендер на відновлення Дачненського ліцею №2, який скасували. Так, у листопаді 2023 року сільрада шукала підрядника, який проведе капітальний ремонт ліцею за 85,9 мільйона гривень. Закупівлю мала відбутись у форматі відкритих торгів з особливостями. Та прокуратура вважала, що ціна на роботи була необгрунтовано завищеною. 

У повідомленні пресслужби відомства йшлося про те, що Дачнеська сільрада прийняла пропозицію учасника, який у договірній ціні необґрунтовано завищив показники для визначення кошторисного прибутку та показники адміністративних витрат. Крім цього прокуратура стверджувала, що учасник врахував витрати на відрядження, які не передбачені проєктно-кошторисною та тендерною документацією. 

Тож Дачненська сільрада відхилила пропозицію учасника і тендер скасували. В цьому випадку скасували тендер ще до початку робіт. Редакція попросила юриста розповісти, що відбувається, якщо вже в процесі виконання підрядних робіт правоохоронні органи знаходять порушення і в якийсь спосіб, зокрема, через суд, домагаються розірвання угоди. Наскільки це уповільнює пошук нового підрядника і ускладнює його?  

«Якщо в процесі виконання підрядних робіт правоохоронці відкривають провадження, а потім подають до суду про розірвання договору, то відповідно договір і зобов’язання між замовником і виконавцем продовжуються до тих пір, поки не буде рішення суду про розірвання цих відносин. В процесі цього судового розгляду ті самі правоохоронці, можуть надати ухвалу про забезпечення виконання договору, тоді угода зупиняється. Умовно, якщо було завдання побудувати 50 кілометрів доріг, в процесі виконання побудували 20, а правоохоронці добились розірвання договору через суд, то відповідно лишається недобудованих 30 кілометрів доріг, а 20 треба оплатити. Тоді замовник оголошує новий тендер — на добудову тих 30 кілометрів доріг. Звісно, треба зважати на рішення суду, бо підстави для розірвання угоди можуть бути різними. Це відповідно створює додаткові проблеми у замовника, уповільнює час для виконання робіт, але на практиці дуже рідко коли правоохоронці розривають договір через суд. Загалом, якщо говорити про практику, то якщо правоохоронці вже беруться за закупівлю, то роботи уповільнюються, підрядник намагається вже нічого не виконувати і чекає на рішення суду. Суди щодо розірвання договорів про закупівлю зазвичай тривають по декілька місяців: пів року — рік. І поки суд триває, ще в рамках угоди можна встигнути її виконати. Але це якщо замовник і підрядник переконані у своїй правоті. Якщо угоду розірвали і оголосили нову закупівлю (та сама добудова, приміром, 30 кілометрів доріг), то це нова закупівля і замовник діє в рамках чинного законодавства», — розповів Сергій Миткалик, юрист, Голова Правління ГО «Антикорупційний штаб».  

Благі наміри?

Для чого наголошувати на корупційних ризиках, говорячи про відновлення закладів освіти? Річ у тому, що багато підрядів на відновлення освітніх закладів віддають або взагалі без використання електронної системи закупівель, або за процедурою відкритих торгів з особливостями. 

Процедура торгів з особливостями дозволяє не тільки віддати підряд єдиній фірмі, що прийде на торги. Чиновники, зокрема, мають і можливість проводити будівельний тендер будь-якого розміру за 7 днів. 

Зрозуміло, що в такі стислі терміни повноцінна підготовка пропозиції по проєкту вартістю в десятки мільйонів гривень не можлива. Це може свідчити про наявність у того самого єдиного учасника, який прийшов на торги, інсайдерської інформації про проєкт. Інформації, до якої не мають доступу інші фірми, які могли б запропонувати вигідніші умови. Тобто, може мати місце змова між замовником і підрядником ще до оголошення закупівлі. 

Чиновники, віддаючи підряди напряму або через торги з особливостями, пояснюють свою мотивацію тим, що хочуть провести роботи якнайшвидше і віддати їх компаніям, які вже добре себе зарекомендували. Проте такі пояснення звучать не переконливо.

Так, досить важко повірити в бажання зекономити час, коли цей час економлять виключно на пошуку підрядника, а підготовку до робіт, розробку проєктів та кошторисів, час виконання робіт «беруть з великим запасом». 

В бажання працювати з надійним, добре знайомим підрядником, який роками сумлінно виконував інші роботи і заслужив повну довіру посадовців, теж не віриться. Чомусь обрані посадовцями «надійні» виконавці виявляються то «новонародженими» ФОПами або підприємствами, то фігурантами кримінальних справ за корупційними статтями, то депутатами місцевих рад, чиновниками та членами їхніх родин, або ексчиновниками. 

Як вже неодноразово писала редакція в своїх матеріалах, формально — все законно. Доки у справах немає вироків, фігуранти можуть отримувати нові підряди. Чиновницькі родичі та депутати з родинами можуть бути цілком спроможними бізнесменами. Поки порушень нема — правоохоронцям та органам контролю немає що перевіряти та розслідувати. 

З іншого ж боку, всі ці цілком законні дії сьогодні можуть обернутися серйозними проблемами в майбутньому. Як мінімум, неякісно виконані роботи доведеться переробляти, або виконувати повторно, що вдарить по бюджету. В найгіршому випадку безпека учнів та педагогів може опинитися під загрозою через неякісно виконані роботи. Через затягування «чиновницькими любимчиками» строків може страждати освітній процес.     

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Читайте також: Відновлення Палацу спорту в Одесі: Хто отримав підряд і що зараз відбувається на об’єкті

Більше публікацій Вікно ВідновленняБільше публікацій Вікно Відновлення »
Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір