Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Дронова війна: Які компанії в росії постачають БпЛА 

Російсько-українська війна б’є рекорди з використання безпілотних літальних апаратів. Наразі дронами армії слідкують один за одним, знищують техніку та особовий склад. Українці в умовах заборони партнерів бити по території росії своєю далекобійною зброєю зуміли нальотами БпЛА уразити безліч цілей у глибині території ворога. Крім цього саме завдяки безпілотним системам українські сили оборони вибили російський флот з Криму, знищивши десятки суден противника.

Однак, на жаль, розширюють свої можливості у сфері безпілотників і російські окупанти. Вони зуміли наростити виробництво іранських безпілотників «гераней»/«гербер», наситили дронами лінію фронту, активно використовують БпЛА для розвідки. Допомагають у цьому окупантам, зокрема китайські виробники. 

«Антикорупційний вимір» розбирався, які компанії в росії отримали ліцензії на дрони та комплектуючі до них.

Декларації на дрони

На російському сайті декларацій відповідності можна знайти низку документів, отриманих російськими компаніями вже після початку повномасштабної війни проти України, які пов’язані з виробництвом чи постачанням дронів. Наразі БпЛА для рф забезпечують китайські компанії. 

Термін дії декількох декларацій уже закінчився. Але найчастіше російські компанії оформляють документи терміном на п’ять років. Серед зацікавлених у дронах підприємств є компанії агросектора, тож цілком вірогідно, що вони оформляють декларації на безпілотники в мирних цілях. 

Але більшість компаній, що оформили декларації на коптери чи БпЛА, є досить сумнівними. Ймовірно, вони постачають безпілотники на війну, заробляючи на смертях українців. Прибуток деяких компаній виріс на десятки, а то й сотні відсотків.

Китайські «брати»  

Так, у серпні 2023 року на п’ять років отримала декларацію відповідності на придушивачі дронів новосибірська компанія «Промснабсбит». Декларація видана на китайські вироби компанії Eastlonge Electronic з Гонконгу. Лишається сподіватись, що компанія потрапить під санкції і припинить постачати техніку для окупантів. 

Придушивачі дронів. З сайту компанії Eastlonge Electronic

ООО «Промснабсбит» зареєстрували у 2006 році в Новосибірську. Головний КВЕД підприємства – оптова неспеціалізована торгівля. За роки існування компанія уклала  п’ять держконтрактів на загальну суму майже 11 млн рублів. Примітно, що якраз минулого року ООО «Промснабсбит» отримало зростання прибутку на 162%. Виторг склав 153 млн рублів, тобто близько 1,6 млн дол США. Схоже, придушувачі дронів під час війни дають непоганий заробіток.

З сайту rusprofile

Засновником ООО значиться Сергій Миколайович Філатов, який дотичний до низки інших підприємств, які пов’язані з сільським господарством. Прибутку офіційного вони не приносять, на відміну від торгівлі на крові.

З сайту rusprofile

Ще одну декларацію до 2028 року на продукцію китайської компанії Eastlonge Electronic отримала оренбурзька підприємиця Асель Ілясівна Шуліко. Придушувачі дронів знадобились будівельній компанії. На держзамовленнях Шуліко заробила 4,8 млн рублів. Підприємиця продає свою продукцію через сайт. 

Декларацію на китайські підводні дрони, які можна використовувати для навігації, отримала російська компанія «Р-групп» ще в червні 2022 року. ООО «Р-групп» зареєстрували у 2015 році в Москві. Головний КВЕД компанії – консультування з питань комерційної діяльності та керування. Як же такому підприємству жити без підводних дронів? Закуповує вироби російська компанія в китайської «Chasing-Innovation Technology»

У 2023 році прибуток ООО «Р-групп» зріс на 842%, хоча на 21% впав виторг, склавши 35 млн рублів. Засновницею компанії є жителька Москви Наталя Олександрівна Белова. На офіційному сайті «Р-групп» вказано, що компанія консультує щодо доступу до ринків так званого євразійського економічного союзу. До нього входять, окрім росії, білорусь, Казахстан, Вірменія та Киргизстан. Зазначимо, що, за інформацією Forbes, вказані країни допомагають рф обходити санкції. 

Крім цього на підводні дрони китайської компанії Chasing-Innovation Technology до 2027 року отримала декларацію московська компанія «Ультра». Її зареєстрували у 2016 році. Головний КВЕД підприємства – роздрібна торгівля комп’ютерами, периферійними приладами та ПЗ. Виторг компанії минулого року виріс на 46% і склав 198 млн рублів. Прибуток виріс на 67%. 

Засновником ООО «Ультра» є Михайло Дмитрович Серебряков. У 2021 році він заснував ще одну компанію «Альфа Групп». Але вона і близько не така успішна, як та, що торгує дронами.

Також декларацію на дрони Chasing-Innovation Technology у 2023 році оформила московська компанія «Квадро-лайф». Компанію зареєстрували у 2021 році. Головний КВЕД: роздрібна торгівля поштою та через інтернет. Засновником ООО значиться Олександр Сергійович Сахаров. У вересні 2024 року він заснував компанію «Дрон інжинірінг». У мережі можна знайти інформацію, що компанія «Квадро-лайф» продає мототехніку. А ще і дрони на додачу.   

У 2023 році на п’ять років отримала декларацію на дрони, начебто для захисту від рослин – так звані, сільськогосподарські дрони – «Автомобільна компанія ДСА». Вона, до речі, є в росії офіційним ділером китайських автівок. Зареєстрована в Москві. Директором компанії, схоже, є китаєць Дан Цзечжен. Дрони «Автомобільна компанія ДСА» постачає китайського виробництва від фірми SICHUAN AEE AVIATION TECHNOLOGY.

На три роки отримала декларацію відповідності на БпЛА у 2023 році російська компанія «Інтервеір». Мова про дрони китайської компанії iFlight, що спеціалізується на виробництві FPV-дронів. Примітно, що iFlight має представництво й в Україні. 

ООО «Інтервеір» зареєстрували у 2020 році в місті Хімкі Московської області. Головний КВЕД підприємства – торгівля одягом та взуттям. Виторг компанії у 2023 році склав 269 млн рублів. Прибуток виріс на 8%. За роки свого існування компанія уклала 10 держконтрактів на загальну суму 34 млн рублів, зокрема з кримською лікарнею. Засновницею ООО «Інтервеір» є Тетяна Іванівна Зябрева.

Компанія «Інтервеір» у грудні 2022 року отримала ще одну декларацію на китайські дрони терміном на п’ять років. Цього разу мова йде про китайську компанію  SZ DJI Technology.

Примітно, що на сайті компанії вказано, що вона займається «паралельним імпортом під ключ», тобто крадіжкою товарів чи технологій в обхід санкцій. В компанії є офіс у Стамбулі, а також налагоджена фінансова логістика з 20 компаніями по світу, включно з Європою та США. Пропонують придбання «цілих заводських ліній». 

Виробляють самі?

Є декілька компаній у реєстрі, які оформлюють декларації як виробники безпілотників чи комплектуючих до дронів.

Наприклад, низку декларацій на комплектуючі до дронів у червні 2024 року оформила іркутська будівельна компанія «Трест». Ліцензія буде діяти п’ять років, до 2029-го. Компанія оформила торгову марку «Дрон Трест». Очевидно, постачати дрони під час війни вигідніше, аніж будувати. 

ООО «Трест» зареєстрували у 2019 році в місті Іркутськ. Відстань між цим російським містом до українського Харкова складає 5,6 тис. км. Компанія налеить до мікропідприємств. Головний вид діяльності – будівництво житлових та нежитлових будівель. Але, схоже, не тільки. 

У 2023 році офіційно компанія була без прибутку, а виторг склав всього 29 тис. рублів, тобто близько 300 дол США. За роки свого існування компанія «Трест» уклала 16 держконтрактів на загальну суму 15,8 млн рублів. 

З сайту rusprofile

Засновником та директором підприємства є Антон Борисович Гапчук. Окрім компанії «Трест» він є директором ООО «Реалстройком», а раніше контролював ООО «Нова».

З сайту rusprofile

У 2021 році Гапчук потрапив до місцевих новин. На будівельному майданчику обєкта, який будувала його компанія, загинули робочі. Начебто він винаймав нелегалів з Таджикистану. 

Щодо дронів. Примітно, що товари в компанії Гапчука «Трест» замовляє, наприклад, російське управління освіти в Домодєдово під Москвою. У 2024 році управління, замість того, щоб витрачати кошти і справді на освіту, замовило комплект траси для польотів за півмільйона рублів. 

Ще одне освітнє відомство в підмосковному Серпухові також витратило бюджетні кошти на комплект траси для польотів «Дрон Трест».

Декларацію на п’ять років на детектор дронів «Амулет» отримала в березні 2024 року торговка роздрібними товарами з Новосибірської області Марія Володимирівна Зверкова. Вона начебто й виробляє детектори. «Амулети» пропонують у росії придбати різні сайти. На них зокрема вказано, що це вітчизняна розробка. Однак країна-виробник Китай.  

Рекламник з Ростова Ігор Олександрович Ольшанський звернувся на отримання декларації на квадрокоптери у квітні 2022 року. Їх начебто виробляє інший приватний підприємець з Тюменської області, який займається роздрібною торгівлею через інтернет Максим Сергійович Семутін. Виглядає не дуже правдоподібно. Проте декларацію Ольшанський отримав до 2027 року. Примітно, що наразі Семутін перереєструвався вже в Москві. Вочевидь, «виробництво» коптерів – справа прибуткова. 

Безпосередньо Ольшанський у Ростові займається рекламою у транспорті. 

На п’ять років – до 16 липня 2029-го – отримала декларацію на БпЛА хабаровська компанія «Пласт». Начебто підприємство виробляє безпілотники. ООО «Пласт» зареєстрували у 2015 році. Головний КВЕД — оптова торгівля машинами та устаткуванням. У 2023 році компанія на 84% збільшила виторг та на 285% прибуток. Засновником компанії «Пласт» є Денис Вікторович Кошкін. Минулого року компанія оформила ще одну декларацію. 

На сайті компанії вказано, що вони займаються цифровізацією бізнесу, механообробкою та сервісним обслуговуванням.

З 2024 по 2029 рік діє декларація на дрони з маркуванням для підприємиці з Анапи Краснодарського краю Наталі Валентинівни Ложкіної, яка оформила своє підприємство всього рік тому. Начебто дрони вона й буде виготовляти.  За рік роботи Ложкіна вже встигла укласти 23 держконтракти на загальну суму 17,4 млн рублів. 

Хабаровська компанія «Соніктранс» оформила декларацію як виробник дронів до 2027 року. Компанію зареєстрували у 2011 році. Головний КВЕД «Соніктранс» – виробництво вантажних автомобілів. Річний виторг підприємства минулого року склав 3,5 млрд рублів. Прибуток компанії виріс на 54%. За роки свого існування компанія уклала 56 держконтрактів на загальну суму 583 млн рублів. Засновниками ООО «Соніктранс» є Ігор Сергійович Філіпов і Єгор Ігорович Шандараєв. 

На сайті компанії вказано, що вона займається постачанням техніки. Зокрема камазів. Тож, можливо, «Соніктранс» на війну постачає не тільки дрони, а ще й автівки. 

ООО «Нікс-к» у 2023 році оформило декларацію на «Космикод FPV дрон», що, вірогідно, допомагає в навчанні  роботи з БпЛА. Компанію зареєстрували у Краснодарі у 2002 році. ООО «Нікс-к» спеціалізується на оптовій торгівлі комп’ютерами, периферійними приладами та ПЗ. Виторг компанії минулого року склав 89 млн рублів. Засновником ООО є Євгеній Вікторович Москвічов. 

Таким чином, не зважаючи на санкції, росія знаходить шляхи їхнього обходу, щоб продовжувати війну й забезпечувати свої війська зокрема дронами. Допомагає рф у цьому Китай, а також найближчі сусіди. Тож, необхідно посилювати контроль за виконанням санкцій.  

Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО “Інститут масової інформації” в рамках проєкту міжнародної організації Internews Network

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій РозслідуванняБільше публікацій Розслідування »
Більше публікацій Співпраця з агресоромБільше публікацій Співпраця з агресором »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір